Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Művészeti csemegék rendhagyó tálalásban
2017-12. szám / Jónás Ágnes

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös szervezésű Múzeum+ elnevezésű programsorozatának keretében a vendégek 2018-ban is rendhagyó körülmények között is­mer­kedhet­nek a két múzeum állandó gyűjteményeivel és időszaki kiállításaival. A programokat
alkalmanként egy-egy témára fűzik fel, melynek célja, hogy a mindennapi élet és a művészetek ta­lál­ko­zá­sá­ból új, egyedi, könnyebben befogadható és átélhető látogatói élmény szülessen. Hogy milyen új ele­mek­kel bővül 2018-ra a Múzeum+ programsorozat, miféle stratégiák szükségesek a jövő ifjú mú­zeum­ra­jon­góinak kineveléséhez, s mikor vehetik végre birtokba a látogatók a Városliget szívében fekvő Szép­mű­vé­sze­ti Múzeumot, arról Kégli Balázst, a Kultúra 2008 Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

A Magyar Nemzeti Galériában 2016-ban rendezett Modigliani- és Picasso-kiállításokat óriási érdeklődés övezte. Idén mely tárlat volt a közönségkedvenc?
K. B.: A 2016-os év után ebben az évben más jellegű, de ugyanolyan izgalmas és átfogó kiállításokat mutatott be a Magyar Nemzeti Galéria. Három izgalmas időszaki kiállítással is büszkélkedhettünk. Tavasszal a kortárs német művészetet bemutató sorozatunk harmadik állomásaként nyitottuk meg Újrajátszott múlt címmel a kortárs német képzőművész, Georg Baselitz nemzetközi és hazai köz-, illetve ma­gán­gyűj­te­ményekből származó nyolcvan műalkotását felvonultató kiállítást. Öt egységből álló tárlatot szenteltünk Korniss Péter Pulitzer-emlékdíjas kortárs fotográfusnak Folyamatos emlékezet címmel. No­vem­ber­ben nyílt meg Keretek között című kiállításunk, mely mintegy háromszázötven művet – festményeket, szobrokat, grafikákat, könyveket, plakátokat, valamint ipar­mű­vé­sze­ti alkotásokat – felvonultatva ad átfogó képet az 1958 és 1968 közötti évtized művészetéről.

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös szervezésű programsorozata a Múzeum +. Milyen céllal indult útjára e programsorozat, s milyen témákra fűzik fel a 2018-as programelemeket?
K. B.: A Múzeum+-t több mint tíz éve indítottuk útjára a Szépművészeti Múzeumban, mely havonta egy­szer hosszított nyitva tartással tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti programokkal, workshoppal várja a látogatókat, új kontextusba helyezve az aktuális tárlatot és a teljes állandó kiállítást. A programokat alkalmanként egy-egy témára fűzzük fel, melynek célja, hogy a mindennapi élet és a művészetek találkozásából új, egyedi látogatói élmény szülessen, és hogy könnyebben befogadhatóvá és átélhetővé tegyük a képzőművészetet az érdeklődők számára. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, amiért a MOL, az MVM és az OTP a kezdetektől támogatja az igényes programsorozatunkat. A Madarász Viktor-kiállításunkhoz társuló téma januárban a Kultusz lesz, márciusban a nemzetközi nőnapra való tekintettel a Nő/Szerelem, októberben a Modern, decemberben pedig a Karácsony tematikával kapcsolódunk az állandó gyűjteményhez és az aktuális kiállításokhoz.

A tematikus esték programjainak részeként ismert és kedvelt közéleti szereplők, többek között sportolók, színészek, médiaszemélyiségek, zenészek, divattervezők tartanak tárlatvezetést.
K. B.: Mautner Zsófi, Juronics Tamás, Alföldi Róbert, Lakatos Márk, Ördögh Nóra, Szilágyi Áron – csak néhány név azok közül, akik az elmúlt években megosztották műértelmezésüket a közönséggel a kiállítóterekben. Az ismert emberek bevonásával az a célunk, hogy a kiállításunk, gyűjteményünk kapcsán új szempontú megközelítéseket mutassunk be, és ezáltal akár új látogatókat vonzzunk be a múzeumba. A Múzeum+ esték gasztronómiai kínálata is a komplex élmény része. A minőségi büfékínálat mellé alkalmanként egy-egy borászatot, pálinkaházat is invitálunk a rendezvényre.
hirdetés


Apropó bor …A Múzeum+ programsorozat másik pillére a Borszerdák.
K. B.: 2018 júliusában a Budavári Palota panorámateraszán négy szerdai alkalommal négy különféle tematikájú program várja majd az érdeklődőket, miközben lehetőség nyílik jazzt hallgatva, finom borokat kortyolgatva gyönyörködni a kilátásban; augusztusban pedig az óbudai Zichy-kastély épületében felújításra került Vasarely Múzeum gyönyörű kertjében folytatódnak a Borszerdák. A Múzeum+ programsorozat kiegészül az egyes kiállítások zárásakor megrendezendő Finisszázs programokkal is, ahol szakmai programokkal és neves fellépők koncertjeivel búcsúztatunk egy-egy tárlatot. A Keretek között kiállításunk záróeseményeként például tárlatvezetésekkel, filmvetítéssel, koncerttel fűzerezett, a hatvanas évek hangulatát megidéző, beöltözős retró bulit szervezünk február 17-re.

Időről időre igyekeznek bevonzani s művészettel „megfertőzni” a Z generáció tagjait is, jó példa erre, hogy a Magyar Nemzeti Galéria Múzeumpedagógia Osztálya 2017-ben tizenhat és huszonhat év közötti fiatalok segítségével hozta létre a Switch On elnevezésű közösségi programot.
K. B.: A közösségi programot szervező csoport fiatal tagjai azért álltak össze, hogy zenei és művészeti fesztiválokat szervezzenek meg a múzeumban saját korosztályuk számára. Úgy gondolom, hogy így esély nyílik arra, hogy „kineveljük” a jövő ifjú múzeumrajongóit. Ez a fiatalokból álló társaság találta ki egyébként a 2017. évi stART Fesztivál programjait, arculatát, az est workshopjait is, és tervezte meg az esemény kommunikációját. A fesztivál egyik célja volt, hogy a résztvevőkből közösséget alakítson ki, valamint hogy teret engedjen a zenei és művészeti életben tehetséges fiatalok bemutatkozására.

Előreláthatólag mikor vehetik újra birtokba a látogatók a Szépművészeti Múzeumot?
K. B.: A tervek szerint 2018 októberében adjuk át a látogatóknak az intézményt. Múzeum+ prog­ram­so­ro­za­tunk keretében novemberben nyitópartit is rendezünk, s megmutatjuk az új állandó gyűjteményt, ugyanis a megújult épület a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria 19. század előtti gyűjteményeiből rendezett új állandó kiállításnak ad majd otthont (vagyis szakítunk az elmúlt évtizedekben megismert gyűjteményi felosztással). Ez is jól mutatja, hogy ez már egy épületében és gyűjteményében is megújult múzeum lesz, merőben más, mint amelyik három évvel ezelőtt bezárta kapuit.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor