Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Rekorddal indított a MANK
2021-07. szám / Nagy Zsóka

Dübörög a művészeti élet a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szentendrei központjában: már most kiállítási rekordot tudnak maguk mögött, miközben negyedik alkalommal
készülnek az ArtKert összművészeti fesztiválra. Tardy-Molnár Annát, a MANK ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Ismét megnyitotta kapuit a MANK, két galériájában és al­ko­tó­há­zaik­ban is várják ismét a látogatókat. Hogyan sikerült az újranyitás?
T.-M. A.: A várakozás, amely a kiállítótereink megnyitását megelőzte, azt hiszem, pozitív energiákat hívott életre. Így sikerült az idei év első kiállításával rögtön rekordot is felállítani, ugyanis a Keserü Ilona jelmezterveit és grafikáit kiállító tárlat minden eladható munkája új gazdára talált, ami kereken 40 műalkotást jelentett. Az pedig külön öröm, hogy a megújult ÚjMűhely Galériában, Szentendre Fő terén tehettük ezt meg, a pandémia idején ugyanis megújult a kultikus hely homlokzata és belső tere egyaránt.

Ugyanitt, az ÚjMűhely Galériában kávézó is nyílik hamarosan.
T.-M. A.: Valóban, még idén szeretnénk megnyitni a Fő térre is ki­te­lepülő művészkávézónkat, amely a galéria korábbi hagyományait igyekszik életre hívni. Egy olyan teret kívánunk létrehozni, ahol a művészek és a művészet áll a középpontban, ahol megpihenhetnek, eszmét cserélhetnek, második otthonra lelhetnek a művészek és a művészetkedvelők. Nem utolsósorban pedig szeretnénk átadni annak az örömét, milyen műalkotások között létezni, élni, hogy a galéria hagyományait felelevenítve segítsünk a műtárgyakat és a vásárlóközönséget egymásra hangolni, ahogy a Grafikai Műhely itteni működése is számos értékes műtárgyat vitt a múltban a szentendreiek és más látogatók otthonába.

Hogyan emlékezik meg a Grafikai Műhely hagyományairól a galéria?
T.-M. A.: Igyekszünk még a nyár folyamán megnyitni a grafikai műhelyünket a Fő téri galériában, hogy a sokszorosított grafika készítőinek teremtsünk megfelelő alkotói közeget. Fel van adva a lecke, hiszen olyan neves művészek dolgoztak itt korábban, mint például a fent említett Keserü Ilona vagy Bereznai Péter.
hirdetés

Ismét fogadhatják a vendégeket a MANK alkotóházai is. Melyiket érdemes választani?
T.-M. A.: Lehetetlen egyet kiemelni ebből a csodálatos művészeti hálózatból: Szigligetet és Zsennyét mindenki ismeri, sokan járnak oda ihletet szerezni. De ugyanígy érdemes felfedezni művészi elvonulás céljából a Galyatetői, a Hódmezővásárhelyi vagy a Mártélyi Alkotóházat, kifejezetten festőművészeknek és szobrászoknak ajánljuk alkotásra a Kecskeméti Alkotóházat. Ráadásul folyamatosan dolgozunk ezek megújításán, hamarosan pedig megnyithatjuk két új alkotóházunkat a Balaton partján is.

A nyáron a MANK nemcsak megjelenik fesztiválon, hanem ismét sajátot is szervez.
T.-M. A.: Amikor megjelenik ez a lap, éppen bezárjuk az Art Porta kapuit a Művészetek Völgyében, ahol művészeti foglalkozásoknak, kísérleti produkcióknak, pop-up kiállításoknak adtunk helyet. Itt a széles közönségnek tudjuk megmutatni, mit is jelent művésznek lenni. És már gőzerővel zajlik az ArtKert összművészeti fesztivál szervezése, ahol kortárs művészeti élménnyel várunk mindenkit. Lesznek képzőművészeti foglalkozások, művészeti séták, táncos performanszok, zenés tárlatvezetések, filmklub és sok-sok zene augusztus 27. és 29. között a Szentendrei Régi Művésztelepen és a MANK Galériában. Ráadásul fellép a Balkán Fanatik és a Kollár-Klemencz Kamarazenekar is, utóbbi formáció Lackfi Jánost is vendégül látja. Miközben a művésztelep műtermeibe is bepillantást nyerhetünk, és találkozhatunk a művészekkel, számtalan foglalkozás közül választhatnak azok a művészetek iránt érdeklődők, akik maguk is megtapasztalnák az alkotói világ csodáit: a festőműhelyen magunk is festőművészekké válhatunk, de lesz például agyagozó workshop és tűzzománcékszereket is készíthetünk.

Milyen kiállításokat láthatunk augusztusban a MANK szentendrei galériáiban?
T.-M. A.: Mátrai Erik helyspecifikus színreflextér installációja Color vacui címmel a MANK Galéria terét alakítja át. Átsétálva a galérián, a Szentendrei Régi Művésztelep kertjébe jutva a nyár folyamán megnyílt Szobrok a kertben című kiállítással találkozhatunk, illetve szabadtéri fotókiállításon ismerkedhetünk meg a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjasok munkáival az ArtKert idején. A Művésztelep Jeges Ernő Műtermében fiatal alkotók grafikai tárlata várja a látogatókat az Inktober című kiállításon, miközben Szentendre Fő terén, az ÚjMűhely Galériában CELLUX – Problem solved? címmel tekinthetjük meg a kortársékszer és képzőművészeti kiállítást. Ezen túl Szentendre forgalmas terein sem kell nélkülöznünk a művészetet az ArtKert fesztiválunk idején, a Kortárs köztér című program keretében ugyanis kortárs installációk kapnak helyet a Czóbel parktól a Bizottság ligetig.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor