Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Adventi iparművészeti vásár a Várkert Bazárban az újra életre hívott hagyomány jegyében
2021-11. szám

Aki valódi értéket szeretne karácsonykor ajándékozni szeretteinek, annak kötelező lesz elláto­gat­nia a Várkert Bazár festői környezetének különleges adventi vásárába. Népszerű designerek és díjnyertes tervezők művészi munkái, a hazai iparművészet remekei várják a közönséget kézműves
foglalkozásokkal gyerekeknek és workshopokkal felnőtteknek advent négy vasárnapján 11 órától az esti koncertek végéig. A hazai iparművészeti hagyomány éled újjá a rendezvényeken.
Az iparművészek első karácsonyi vásárát 1886-ban rendezték meg. A 19. század utolsó évtizedeiben az elkerülhetetlen megújulás előtt álló hazai műipar három pillérre, az Országos Magyar Iparművészeti Mú­zeum, az Országos Magyar Iparművészeti Iskola és az Országos Magyar Iparművészeti Társulat ugyanazt a célt, a hazai iparművészet felvirágoztatását tűzte ki maga elé. Együttműködésük többek között a karácsonyi tárlatok rendezésére is kiterjedt. A jó szervezőmunka eredményeként évről évre egyre több iparos használta ki a vásárlóképes közönséggel való találkozás lehetőségét. Az igazi változást az Iparművészeti Múzeum Üllői úti palotájának millenniumi felavatása és 1897-es birtokbavétele jelentette, hiszen az épület földszinti üvegcsarnoka és körgalériája végre megfelelő színteret biztosított az eseménynek.



A 19-20. század fordulóján a hazai iparművészet teljes reneszánszát élte hazánkban. Számtalan példát említhetnénk, de talán az egyik legfontosabb az 1900-as évek párizsi világkiállításának nagydíja, amelyet a Budavári Királyi Palotában akkor elkészült Szent István-terem alkotói kaptak a káprázatos történelmi terem iparművészeti csodáinak elismeréséért. Neves művészek vettek részt a terem kialakításában Hauszmann Alajos, a dualizmus kora kimagasló hazai építészének felkérésére: többek között a porcelánművészetet megújító Zsolnay Vilmostól elkezdve a művészi bútorasztalos Thék Endrén át a bronzműves Jungfer Gyuláig. A Szent István-teremnek a maga korában is csodájára jártak, ám a második világháborúban kiégett, majd az azt követő időszakokban helyreállítás helyett leegyszerűsítve átépítették. 2021-ben született újjá korhű alakjában a Várkapitányság többéves munkája nyomán, mindenben az eredeti iparművészeti berendezést követve, melyet ma már bárki ismét megcsodálhat a Budavári Palotában.
De kanyarodjunk még vissza a hazai iparművészeti vásárok történetéhez, amelyek hosszú szünet után a rendszerváltozás követően indultak újra. 2019-ben adott először otthont a Várkert Bazár az eseménynek, és a tavalyi kényszerű szünet után idén ismét folytatódik. A vásár különlegessége, hogy a kiállított alkotásokat elismert iparművészek bírálták el és választották ki a kiállítókat. Így a magyar kortárs iparművészet legjavával találkozhat a művészetkedvelő közönség az Artisticon Iparművészeti Egyesület és a Várkert Bazár közös rendezvényén.
hirdetés

Több mint félszáz kitűnő iparművész gyűlik össze négy adventi vasárnapon a Várkert Bazár csodálatos tereiben. Nem csupán alkotásokat csodálhatnak, vásárolhatnak a látogatók. Lehetőség lesz a tárgyak alkotóival is találkozni, és megismerni a műalkotások anyagát, stílusát, történetét. Kézműves foglalkozások várják a gyerekeket, készülhet majd adventi koszorú, mézeskalácsírás, gyékényből pedig ablak- és ajtódíszek. De a felnőttek is részt vehetnek az iparművészek által vezetett workshopokon. Aki azonban csak nézelődni és vásárolni kíván, annak is megismételhetetlen, személyes találkozásokra kínál az esemény lehetőséget, hiszen a vásárló emlékként viheti, adhatja tovább a tárgyak által megszépítő, környezetformáló erő és folytonos jelenlét illúzióját.
Sőt, egy hagyomány is folytatódik. Ugyanis az iparművészeti csodaként idén újraalkotott Szent István-terem berendezése által ihletett egyedi tervezői kollekciókkal is lehet találkozni az adventi forgatagban. A díszes terem újjászületése alkalmából neves magyar képzőművészek alkották meg a Szent István-terem motívumait ábrázoló műremekeket, melyek különleges és elegáns kiegészítői lehetnek otthonunknak, hiszen a Zsolnay-kandalló kerámiadíszeit vagy az intarziás padló sárkánymotívumait, illetve más iparművészeti elemet idéznek – valódi értékőrző ajándékként, amelyek a múlttal való találkozást idézik fel mindannyiunk számára.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor