Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Hiteles karaktereket tudott teremteni”
2022-08. szám / Nagy Klaudia

125 éve született Tamási Áron erdélyi magyar író, melynek alkalmából emlékévet hirdetett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) is csatlakozott az író életműve előtti tisztelgéshez: az MMA Kiadó gondozásában több hiánypótló
kiadvány lát napvilágot, látható lesz a Tamási Áron 125 című szabadtéri tablókiállítás több magyar és határon túli városban, valamint színházi előadást is tartanak a Pesti Vigadóban. Dr. Richly Gábort, az MMA főtitkárát arról kérdeztük, mi mindennel készülnek az emlékév kapcsán.

A Tamási Áron-emlékév Marosvásárhelyen kezdődött el, a magyar kultúra napján. Jelképes helyszín, hiszen az író tizenkét év után 1956 októberében először szólalt meg Erdélyben nyilvánosan, nem szakmai közönség előtt, és felolvasta Harmat és vér című novelláját, amelyet előző nap írt. Szülőhelyén, Farkaslakán is várható megemlékezés?
Dr. R. G.: A Magyar Művészeti Akadémia több programmal kap­cso­lódik az emlékévhez; ezeknek egyike, hogy ősszel egy csoportos szakmai kirándulást szervezünk akadémikusaink részére Far­kas­la­kára, amit talán irodalmi zarándoklatnak is lehet nevezni. Ennek a részeként szeretnénk elvinni az akadémikusok által összeállított és előadott összművészeti programot is az író szülőfalujába.

Gazdag programkínálat várja az érdeklődőket az országban és határon túl is. Milyen kulturális eseményekkel, kiadványokkal készül a Magyar Művészeti Akadémia?
Dr. R. G.: Nagyon fontosnak tartottuk, hogy mi is hozzájáruljunk ehhez a rendkívül gazdag prog­ram­so­rozathoz, amit az emlékév köré szervez a nemzetpolitikai államtitkárság. Elsőként jelent meg a szép kivitelű, számos korabeli dokumentummal, személyes hangú levéllel illusztrált Tamási Áron-album, amelyet A. Szabó Magda, a Tamási Áron Közalapítvány elnöke és Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténész szer­kesz­tet­tek. Kiadás előtt áll Ablonczy László Tamási Áron sorsjátékai című tanulmánykötete, amely a Tamási-darabok színházi előadásait különleges részletességgel, hiánypótló módon dolgozza fel. Készül az Ábel-trilógia új kiadása is, amelynek különlegessége, hogy az első kiadáshoz hasonlóan mind a három kötetet ugyanazon kiváló képzőművész fogja illusztrálni a felkérésünkre, az erdélyi származású Szilágyi Varga Zoltán. Az Írószövetséggel közösen meghirdettünk egy esszé- és novellaíró pályázatot, amelyre 18 éves kor felett bárki pályázhat, akár az életműről szóló esszével, Tamási Áron életéhez, témáihoz, életének egyes állomásaihoz, helyszíneihez kapcsolódó írásokkal. Szeptember végéig várjuk a pályaműveket, bízunk benne, hogy nagy lesz az érdeklődés. Mindemellett készülünk egy emléküléssel is a Lakiteleki Népfőiskolával szeptember 20-án. Egy erdélyi irodalmi, zenei programot is elhozunk Budapestre a szék­há­zunk­ba, a Pesti Vigadóba, a Sütő András Baráti Egyesület Tündökletes világ című előadását, amelyet szintén szeptemberben mutatunk majd be.

A Tamási Áron életét bemutató szabadtéri kiállítás július 25-től tekinthető meg az MMA Andrássy úti irodaháza előtt. Mi jellemzi a tárlatot?
Dr. R. G.: A kiállítást a Tamási Áron Közalapítvánnyal és a Magyarság Házával együtt valósítottuk meg, szerzői és kurátorai A. Szabó Magda és Cs. Nagy Ibolya. Úgy gondoltuk, hogy az illik a legjobban egy utcai tablókiállításhoz, ha valóban figyelemfelkeltő fotókkal, viszonylag rövid Tamási Áron-idézetekkel idézzük fel az életút legfontosabb állomásait és az életmű legfontosabb darabjait. Rögtön több példányban gyártottuk le a tablókiállítást annak érdekében, hogy az emlékév során minél több településre eljut­has­sanak – igyekszünk folyamatosan Magyarországon, a Kárpát-medencében egyre újabb helyszínekre elvinni.
hirdetés


Ráadásul egy utcai kiállítás könnyebben elérhető, szélesebb réteghez eljutnak a tablókon lévő üzenetek, gon­dolatok.
Dr. R. G.: Egyre több intézmény ébred rá, hogy a rohanó világunkban nem feltétlenül lehet az embereket úgy megszólítani, hogy egy kiállítótérbe váltsanak jegyet, és ott mélyedjenek el valamilyen témában. De ha a hétköznapi rutinjaik során találkoznak ezzel a lehetősséggel, akkor bizony lassítanak az utcán, és rászánnak egy negyedórát vagy többet, hogy megismerkedjenek a tárlattal. Mivel az Andrássy úton kiválóan alkalmas erre a kerítésünk, a Magyar Művészeti Akadémia a tavalyi év óta készít valamely emlékévhez vagy kiemelt ünnephez kapcsolódóan tablókiállításokat. Most igyekszünk kidolgozni a mód­szerét, hogyan tudjuk utána más helyszíneken is bemutatni, hogy ne egyszeri látványosság legyen.

Budapest mellett hol látható még a későbbiekben?
Dr. R. G.: Farkaslakán, Csíksomlyón, Tusnádfürdőn már látható volt, de Gyulán, Sátoraljaújhelyen és több vidéki magyar városban is lehet majd vele találkozni – folyamatosan tervezzük az újabb és újabb hely­színeket.

Az ön számára mitől érvényesek és élőek Tamási Áron művei 125 év után is?
Dr. R. G.: Még általános iskolásként valószínűleg azért olvastam végig szinte egy ültő helyemben, nagyon gyorsan és lelkesen az Ábel-trilógiát, mert hiteles karaktereket tudott teremteni, akik egészen hétköznapi, ismerős helyzetekben tudtak helytállni. Úgy éreztem, hogy általánosabb síkon is értelmezhető, általá­nosabb tanulságok levonására késztet, ha ezeket az izgalmas cselekményszövésű történeteket olvasom. Írói stílusának elengedhetetlen jellemzője, hogy az élet sokszor drámai helyzeteit humorral tudta előadni, fűszerezni az elbeszéléseiben, történeteiben.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor