Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Adventi találkozások a Várkert Bazárban
2022-11. szám

A hagyományokhoz híven idén is színes adventi kínálattal várják a közönséget a megújuló Budavári Palotanegyed tövében. Az iparművészeti vásár és az ingyenes családi rendezvények mel­lett a Várkert Irodalom karácsonyi különkiadással jelentkezik, a Magyar Nemzeti Táncegyüt-
tes pedig adventi néphagyományokat idéz fel. Az ünnepi koncertek sorában fellép Karácsony János, Tóth Vera ezúttal Miklósa Erika és Rab Gyula operaénekesekkel áll a színpadra, a Hot Jazz Band zenekarának Kozma Orsi lesz a vendége, míg a Budapest Bár dupla koncerttel ünnepli tizenötödik születésnapját.

Advent vasárnapjain kortárs iparművészeti bazár várja mindazokat, akik valódi értéket szeretnének ajándékozni. Népszerű dizájnerek és díj­nyer­tes tervezők művészi munkáiból, a hazai iparművészet remekeiből lehet válogatni, de lehetőség lesz a tárgyak alkotóival is találkozni, és megismerni a műalkotások anyagát, stílusát, történetét, vagy részt venni az iparművészek workshopjain a Rearticon Iparművészeti Egye­sü­let szervezésében. Az egész napos vásár az esti koncertek végéig nyitva lesz, és kedvezményt is biztosítanak a programokra ér­ke­zőknek.
„Apa szíve lyukas zokni? / És a tyúkok biztosan / mind falun laknak?” – Grecsó Krisztián Belefér egy pici szívbe című verseskötete meg­ze­né­sített formában hallható a szerző és a Csík zenekar válogatott tagjainak ingyenes, táncos-dalos gyerekkoncertjén. Bábelőadásokon a Betlehemi történetet és Kippkopp havas kalandjait élvezhetik a gyerekek, de Csajkovszkij varázslatos Diótörőjét is megnézheti a család a Royal Balett felvételének vetítésein, vagy Hangszersimogatón ismer­ked­hetnek a zene rejtélyeivel.
December 14-én Karácsony János James hozza közelebb a zenéjét a közönséghez a Várkert Akusztik sorozatának szezonzáró rendezvényén ikonikus, ritkán játszott dalokkal és történetekkel.
A Várkert Irodalom Aposztróf estjén adventi szezonzárásként Juhász Anna irodalmár vendége ezúttal két alkotó család lesz december 5-én. Karácsonyi történetek, szokások és irodalmi művek körül folyik majd a beszélgetés Szabó T. Anna költő és férje, Dragomán György író, valamint Lackfi János író és lánya, Lackfi Dorottya énekes részvételével. December 6-án pedig az idei utolsó Márai-esten az író ünnepről született gondolatait, írásait ismerhetjük meg.
hirdetés

December 11-én Ünnep – Klasszikusok könnyedén címmel készül különleges koncertre Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra, a Danubia Zenekar válogatott zenészeinek, valamint Miklósa Erika és Rab Gyula operaénekesek közreműködésével. A jazz, a swing és a pop mellett a klasszikus zene is nagy szerepet kap: a művészek könnyűszerrel lépkednek a műfajok között, és csodálatos zenei utazások koronázzák meg a karácsonyi hangulatot.
December 19-én lesz kereken tizenöt éve, hogy bemutatkozott a Budapest Bár. Bár egyetlen albumnak indult, mára koncertező zenekarrá vált a népszerű formáció, túl több mint 1100 koncerten és 11 lemezen. Most pedig 12 énekessel, 5 zenésszel és két koncerttel ünnepel advent utolsó vasárnapján a teljes Budapest Bár csapat, rég elfeledett dallamokat keltve új életre és ismert slágereket öltöztetve új köntösbe a vadonatúj közös dalok mellett.
A magyar karácsonyi népszokások is helyet kapnak a programban. December 3-án Ó, fényességes szép hajnal címmel a bukovinai székelyek hagyományait eleveníti fel dalokkal, táncokkal, mesékkel és bet­le­hemes játékkal az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör. A sort a Téli tánc folytatja december 4-én: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes jeles szokásaink életre keltésével enged bepillantást a régi fonóbéli esték hangulatába nagyszerű táncosok előadásában, Zsuráfszky Zoltán koreográfiájában. Szabadtéri adventi kalendárium várja a látogatókat a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján, válogatott archív fotókkal idézve fel a Kárpát-medence ünnepi időszakához kapcsolódó népszokásokat, melyek közül több ma is velünk él különböző formában.
A kiállítás folytatódik a Halászó gyerekek kútjánál található karácsonyi vásáron, hiszen az adventi programok a megújuló Budavári Palotanegyedbe is felköltöznek. Mesék a fényben címmel izgalmas foglalkozások várják a gyerekeket a Hunyadi-udvar karácsonyfájánál, ahonnan betérnek majd a fényárban úszó Szent István-terembe is megcsodálni a Zsolnay-díszítéseket, ihletet nyerve a saját karácsonyfadíszek készítéséhez. A felnőttek pedig Sisi királyné nyomába indulhatnak a Budai Várséták adventi eseményén, felfedezve Erzsébet királyné kedvenc budai kertjeit és a hajdani Királyi Palota helyszíneit, valamint a róla elnevezett lépcsőházat az Ybl Miklós tervei alapján épült, neoreneszánsz stílusú Várkert Bazárban.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor