Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Gendzsi herceg nyomában – Japán képen és írásban
2015-12. szám

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Gendzsi herceg nyomában – Japán képen és írásban című kiállítása a hagyományos japán művészet esztétikai ideálját és annak európai felfogását állítja reflektorfénybe egy ezeréves férfieszmény, Gendzsi herceg alakjának segítségével.

Az ázsiai művészetet több évszázadra visszanyúlóan s emellett kortárs magyar és japán alkotásokat bemutató kiállítás 200 művet vonultat fel. A Gendzsi monogatari (magyarul Gendzsi regénye, illetve Gendzsi szerelmei) Muraszakinak, a Heian-kori japán császári udvar egyik udvarhölgyének a XI. század elején írott műve, a világirodalom első nagy terjedelmű és egyik legjelentősebb regénye, amely 54 fe­je­zet­ben jeleníti meg a herceg életét. Az írásmű – noha fikció – rögzíti a Heian-kor Japánjának udvari szokásvilágát, kultúráját, etikettjét, így mára a középkori japán világ egyik legfőbb krónikájává értékelődött át. Festmények, fametszetek, lakktárgyak, kerámiák jelenítik meg a regény történéseit Muraszaki korától napjainkig, de a társművészetek (fotográfia, színház) is merítenek forrásából.
A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteménye számos tárgyat őriz, melyek a Gendzsi történetét dolgozzák föl a XVII. század végétől napjainkig. A kiállítás célja, hogy bemutassa a regény jelenlétét Japán kultúrájában, egyaránt hangsúlyozva a kép és a szöveg fontosságát. Ezenkívül hazai kortárs példákon keresztül is igyekszik érzékeltetni a regénynek az egyetemes irodalomra és képzőművészetre gyakorolt hatását. A kiállítás tematikus egységekben mutatja be a Gendzsi regényéhez kapcsolódó korabeli tánc- és színházkultúrát, illetve olyan időtöltéseket, mint a kártya- (karuta) vagy az úgynevezett illatjáték.
A tárlat különálló teret szentel a regényben is megjelenő japán költészet egyik kedvelt ötsoros versformájának, a vakának, amely talán modern korunk rövid szöveges üzeneteivel állítható párhuzamba. A kortárs magyar műalkotások önálló egységként is helyet kapnak: Krasznahorkai László és Gaál Zoltán irodalmi-fotográfiai kettős homage-zsal tiszteleg a világirodalom első klasszikus regénye előtt. A kiállítást reprodukciókban gazdag katalógus kíséri, magyar és angol nyelvű kiadásokban. A regény ötvennégy fejezetét a múzeum gyűjteményében található, a XVII. századra datálható Gendzsi-album egy-egy gazdagon aranyozott, miniatúraszerűen megfestett narratív ábrázolása kíséri, fakszimile kiadásként.
A kiállítást rendezte: Dénes Mirjam és Kincses Károly.
hirdetés


Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum (VI., Andrássy út 103.)
04. 17-ig


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor