Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
30. Gastroblues Fesztivál
2022-05. szám / NNP

Hazánk legrégebben folyamatosan megrendezésre kerülő bluesfesztiválja ismét jelentős jubi­leum­hoz érkezett. A 30. fesztivál szervezése a hosszan elhúzódó pandémia után a közelben kitört háborús helyzet miatt további nehézségbe ütközött, de a szervezők optimisták és megkezdték az
idei paksi Gastroblues Fesztivál műsorának kialakítását, amely ezúttal is a korábban szokásos módon kerül megrendezésre. Június 27-én klubkoncertekkel indul a fesztivál.
Július 1-én és 2-án az ESZI Sportcsarnokban lépnek fel a „nagyágyúk”. A pénteki nap sztárvendége a balkezes blues-rock gitárvirtuóz Eric Gales lesz, aki 2019-ben már sikerrel szerepelt fesztiválunkon. Gales 4 éves korában kezdett gitározni idősebb testvérei felügyelete alatt. Játékában igen kemény riffekkel és hangzásokkal operál, effektjei még a hard-rock kedvelőinél is bejönnek.
Régi ismerősünk a dobos Pete York és a gitáros Miller Anderson, akik a Spencer Davis Group, a British Blues Quintet, valamint a Jon Lord Blues Project tagjaként már többször felléptek Pakson. Közös projektjük most elhunyt zenésztársaik, Jon Lord és Spencer Davis emléke előtt tiszteleg a Deep Purple és a Spencer Davis Group számainak felidézésével. A napot a Hammond orgona hazai varázslója, Premecz Mátyás nyitja meg triójával, vendége a paksi származású szaxofonos, Weisz Gábor lesz.
A második, szombati napon Pete York Drum Boogie formációjában két zongorista, Dániel Balázs és az osztrák Christoph Steinbach szerepel Pleszkán Écska énekesnővel. Érdemes megjegyezni, hogy Christoph Steinbach napjaink egyik legvirtuózabb boogie-woogie zongoristája, hihetetlen zongoratechnikája mellett igazi showman. Számunkra külön érdekesség, hogy az osztrák énekes-zongoristát rokoni szálak fűzik Liszt Ferenchez. Bemutatkozik a fesztiválon Tátrai Tibor új együttese, a Godfater. A tagok: Borlai Gergő (dob), Kéri Samu (basszusgitár), Mike Gotthard (gitár), Szebényi Dániel (ének, billentyűk) és természetesen Tátrai Tibor (gitár). A napot Egri Péter és a Mystery Gang zárja.
A hétfőtől vasárnapig tartó klubkoncerten csütörtökön Mike Gotthard és Szebényi Dániel, valamint a blues alapú Mike Gotthard Band, szombaton Benkő Zsolt & JDC, benne Zsolt fiával, továbbá vasárnap Ian Siegal és Ripoff Raskolnikov lépnek fel.
Szombaton az evangélikus templomban Miller Anderson, Herczku Ági és a Banda, továbbá Fekete Tamás (2018-ban a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató döntőse) szerepelnek.
A vasárnapi Kárpát-medencei Gastroblues Pikniken és Zenésztalálkozón határon túli zenekarok, az Ethnokor (Délvidék), a The Crazy Plumbers (Erdély), a The Joint Venture és a Pál Balázs Jenő Band (Felvidék) fellépését láthatjuk. A Pál Balázs Jenő Band vendégeként a kárpátaljai Viskről származó Czébely Csaba is dobol. A nap folytatásaként a Varga Miklós és a Band, valamint a Dinamit együttes koncertje következik.
hirdetés

A vasárnapi jótékonysági főzőverseny és a koncertek csakúgy, mint a korábbi években, idén is ingyenesen látogathatók. A Borbarát Találkozón bemutatót tart az Eszterbauer, a Légli, a Takler, a Tiffán pincészetek mellett Tokajból Demeter Zoltán és Alkonyi László.
Gastroblues Fesztivál saját YouTube csatornája folyamatosan bővül, fejlesztés alatt áll. Az üzemeltető szerint az elmúlt évben 1,2 millió perc, vagyis 20 ezer órányi volt a megtekintésre szánt idő.
A Gastroblues Fesztivál szervezői szeretettel várnak minden kedves régi és új látogatót!
A fesztivál szervezői folyamatosan figyelik az érvényben lévő járványügyi rendelkezéseket, és az azzal kapcsolatos változtatások jogát fenntartják maguknak.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor