Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Pincesoron
A mátrai tőkések: Karner Gábor, Losonci Bálint, Szecskő Tamás
2015-06. szám / IM

A „mátrai tőkések” nagyon gazdag emberek. Gyermeki örömmel képesek örülni egy újonnan szerzett, 1973-as NDK gyártmányú traktornak vagy egy új autóalkatrésznek a huszonsokéves járművekbe. Nem, egyáltalán nem muzeális gépjárműgyűjtők úri passziójáról van szó, inkább a kitartásról, a nincsből erényt faragásról, minden fillér szigorú visszaforgatásáról.

Losonci Bálint, Szecskő Tamás és Karner Gábor a mátrai borvidék el­kötelezett, megalkuvást nem tűrő fiatal borászai. Van is sok ellen­ségük, akik úgy érzik, a mátrai borvidék eddig is elég sok bort tudott adni, nincs szükség itt a felfordulásra, világmegváltásra.
A hármak azonban a maguk útján haladnak, mesterségük egyben az életformájuk. Három akkorka birtokon dolgoznak, amely a nagy borá­sza­tok­nál legfeljebb kerekítési hiba lehet: Szecskő szinte tüntető nagybirtokos a közel 16 hektárjával, Karner Gábor háromnál is ke­ve­seb­bet művel, Losonci Bálint birtoka valahol a kettő között, hat hektár környékén van. A szeszélyes időjárás, a seregélyek, s hernyóinvázió vagy éppen a sors kegyére bízott spontán erjedés egész évjáratok termését viheti el, egész évnyi megfeszített munkát rombolhat le. A tőkések ilyenkor elmorzsolnak talán egy könnycseppet, fájó szívvel eladnak egy kedves dűlőt, egyet elcserélnek egy másikra az akut pénzhiány áthidalására, vagy épp egy ősi traktorért cserébe lemondanak egy régi présházról, hogy tovább vihessék a lángot, amely szigorú hozamkorlátozással, minimális hordóhasználattal, a minimálisnál is kevesebb kénezéssel valóban új jelentést volt képes kölcsönözni a mátrai borvidéknek.
A három mátrai borász elképesztő színvonalú és sajnálatosan kis palackszámú tételekkel áll elő, Karnerék két dűlőről, a Tavaszföldről és a Vitézföldről szüretelnek, főleg kékfrankost, de van olaszrizlingjük is, nem is akármilyen. Losonci Bálintnál nagyobb a szortiment, ő Gyöngyöspatán a rajnai rizlingben hisz, ezzel kísérletezik sokat, de képes volt ő is újrafogalmazni az északi régió vörösborait is: kékfrankos, pinot noir, cabernet franc és olyan ősi hazai kékszőlők is teremnek nála, mint amilyen a magyarfrankos és a turán. Érdekesség, de a három mátrai megszállott közül egyedül Szecskő számít „őshonosnak”, a családja generációkra visszamenően foglalkozott borászkodással, egészen az államosításokig… Kárpótlási jegyekből sikerült újra visszatalálnia a gyökerekhez, majd szép fokozatosan megérkezett az elmélyült, kíméletes, kézműves technológiákig, amelyekben csak a szőlő számít, más csoda nincs. Ha persze a megszállottságot és az állhatatosságot nem tekintjük annak. Szecskő Tamás cabernet franc-ja, pinot noirja, kékfrankosa vagy a fehér vonalon a chardonnay, a királyleányka, a szürkebarát mind-mind tökéletes érettségről, tartalmas, gazdag alapanyagról tanúskodnak, hosszú-hosszú évekig fektethetők, persze, csak ha kibírjuk türelemmel. A mátrai tőkések: három nagyszerű fickó, példa- és iránymutató szellemmel.
hirdetés


Gyöngyöspata és Szücsi
www.tokesek.com

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor