Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Gasztoportré
Az orosz konyha apostola
2016-05. szám / Bóta Gábor

Nyíri Szása, az orosz konyhát vivő Arany Kaviár társtulajdonosa és séfje kétségtelenül a legjobbak közé tartozik. Mégsem sztár, nincs tele vele a média, vissza is utasított már ilyen jellegű szerep­léseket. Nem az a típus, aki csillogni-villogni szeret a képernyőn, miközben ha kijön az asztalok­hoz, nagyon is érdekesen tud beszélni a különböző fogásokról.

Már nálunk született, édesanyja orosz. Egykor a Mágnáskert séf­he­lyet­teseként feltett néhány orosz fogást az étlapra. Egy üzletember megkóstolta ezeket, és hatásukra séfnek invitálta Moszkvába, az éppen nyíló vendéglőjébe, ami afféle művésztanya lett, leginkább a filmesek zárt klubétterme. Dolgoztak ott többen olyanok, akik az elitnek főztek, akár a Kremlben, így több mindent kipróbálhattak, mint bárki más. Szása rengeteget tanult tőlük, nem is nagyon akart hazajönni, amikor mostani társtulajdonosa, Molnár Attila az Arany Kaviárba hívta. Azt gondolta, csak néhány hónapra jön. Ma már nem kétséges, hogy ez lett pályája meghatározó helye. Magyarországon az orosz konyha legfőbb és mértékadó bázisa.
Szása gyerekkorában nyaranta a szüleivel a Szovjetunió tagországaiban is járt, Grúziától Észak-Oroszországig. Már akkor nagyon szeretett enni. Így megismerkedett a klasszikus ízekkel, a saslikkal éppúgy, mint azzal, hogyan készítik a bárányt, a lovat, a szamarat. Rögzültek benne ezek. És a moszkvai négy év konyhafőnökség alatt végképp sok mindent elsajátított. Kint tapasztalta, hogy a művészek alkotásnak, művészetnek tekintik a főzést, így egyenrangúnak tartották magukkal, és Szása persze meg is akart felelni ennek a tisztességnek. Sok magyar ételt főzött, de igény volt a francia és a nemzetközi konyhában való jártasságára is, amellett, hogy az orosz konyhát ugyancsak érti. Perui, francia és grúz helyettese volt, amit lehetett, elsajátított tőlük.
hirdetés

Inkább az ízesebb dél-orosz, ukrán konyha felé hajlik. Szeret több fűszerrel dolgozni, mint az észak-oroszok. Az Arany Kaviár konyhája elég erős evolúción ment keresztül. Korszerűsítették a tradicionális orosz ételeket. Megmaradtak az eredeti alapanyagoknál, szinte még megjelenésükben is ugyanazok, mégis textúrájukban, minőségükben mások. Szása mind a népi, mind a cári konyha elemeit felhasználva fine dining konyhát vezet, de semmit nem bonyolít agyon. Nem nehéz, nagyon tejszínes vagy vajban úszó, kicsit könnyedebb, de ízeikben még koncentráltabb ételeket készít.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor