RSS | Impresszum | Előfizetés  
  2017. május 25., csütörtök
Orbán

 
 
Küldés e-mailben Nyomtatható változat
Jegyzet
Háziasan, személyre szabottan
2016-08. szám / Bóta Gábor

Az Ételbár Óbudán, a sétálóutcán egy kis kifőzde. Van a közelében pizzás, gyrosos, kínai, de ha arra járok, és gyorsan akarok bekapni valamit, valahogy mindig ide hoz a lábam. Háziasan főznek. Személyre szabott a kiszolgálás. Jut hozzá néhány nem feltétlenül az üzletmenethez szükséges mondat. Érződik a törzsvendégek otthonossága.

Nem művi a mosoly, és van beszélőkedv. Megkérdezik, hogy ízlett-e, amit ettem. Netán még meg is lehet mondani, ha valami nem pont olyan, ahogy szeretem. A vendégek is szóba elegyednek egymással. Néhány bárszék és magasított pult a vendégtér, nem különösebben korszerű kivitelben. Az ételek sem korszerűek. Mondhatni, patinájuk van. Egy idős hölgy, Mózes Anna főzi őket, mintha otthon tenné. Hatodik éve főz itt. Dolgozott például a Millenárison is. Nem profi szakács, de abszolút érzi az ízeket. Erdélyből származik, így a kosztban akadnak ilyen jellegű beütések.
Időnként van például az egyik kedvencem, csorbaleves. Ha nincs, meg lehet dumálni, hogy mondjuk pénteken jönnék, és lehetne-e, hogy legyen. És lesz, más is él más kívánságokkal. Tartalmasan laktató, de nem agyonzsírozott, jó kanalazni, jó élvezni a változatos ízeit. De közben mondom, hogy ez nagyon finom, én azonban kicsit savanyúbban szeretem. Nem szemrehányó nézés a válasz. Megtudom, hogy Erdélyben ciberével savanyítják, és az most nem volt. Olyan nagyon viszont nem lepődnék meg, ha legközelebb lenne.
Mindig van két leves, három főétel, és főzelékre ugyancsak bizton lehet számítani. Többféle a saláta, szintén házias ízeket idéznek a savanyúságok, a kovászos uborka például olyan, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Rántott ételeket nem szoktam itt enni, mert mégiscsak egy ideig ott állnak a pultban, és azt már így nem kedvelem, de a pörköltek például remekek. Legutóbb csirkepaprikást ettem, puha hússal, sűrű, ízes, már-már mártásnak is beillő zafttal, könnyed galuskával. Derelyéből múltkor becsúszott mirelit is, azt tán nem kellene itt adni. De a rizskoch kárpótlást jelentett.
hirdetés

Bakos Katalin az előzékenyen gyors kiszolgáló, de a szakácsnő is rendszeresen lesi a hatást. Többen az irodába vagy haza viszik az ételt. Cirka nyolcvan embert szolgálnak ki naponta. Nem egy kaptafára működő gyorsétterem, itt egyéni ízek párosulnak személyre szabott kiszolgálással.



vissza

Értékeléshez  jelentkezz be!
vissza a lap tetejére | küldés e-mailben | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Gyerek | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat | RSS |
2009 Copyright © Pesti Műsor