RSS | Impresszum | Előfizetés  
  2017. szeptember 24., vasárnap
Gellért, Mercédesz

 
 
Küldés e-mailben Nyomtatható változat
Könyv
Kávéval a világ körül
2017-01. szám / Bóta Gábor

Jó néhány évvel ezelőtt, a szilveszteri Operabálon, amikor megkérdeztük a pincért, hogy milyen bor van, azt válaszolta, piros és fehér. Ez akkor és ott botrányos kijelentésnek számított, de jelezte azt a helyzetet, hogy sokáig a borok területén ilyen tudatlanságban tartottak minket, alig volt érdemi választék.
Hasonló szituáció alakult ki a kávéval kapcsolatban, létezett az espresso meg a tejeskávé, esetleg ennek különböző variációi, hogy a pótkávé borzalmairól már ne is beszéljek. De aztán, ahogy a borok terén igencsak kinyílt a csipánk, és kezdtük észrevenni, hogy végtelenül sokfélék lehetnek, meg a magyar borászat és gasztronómia is erőteljesen fejlődött, a kávéfogyasztás ugyancsak mind kifinomultabbá vált. Nagy márkák éppen úgy elérhetőkké váltak, mint kézműves termékek, és ahogy több étterem is alkalmaz már sommelier-t, a baristák száma még inkább növekszik, a kávézók száma pedig szintén, és remélhetően a színvonaluk is.
A kávézás szertartás is lett, nem csupán az ébrenlét serkentője, a kávé maga csaknem piedesztálra került, ezért igencsak aktuális Szuna Noémi Kávé című, csészével a világ körül alcímű, meglehetősen szép könyve, ami a Centrál Médiacsoport Zrt. gondozásában jelent meg. Telis-tele van gyönyörű, ínycsiklandozó képpel, szinte érezzük a kávé illatát, zamatát. Látjuk a szüretelést, a pörkölést, a darálást, és látjuk a kész italt, számos változatban. És persze olvashatunk recepteket. De előtte élvezetes olvasmányként megismerkedhetünk a kávé történetével, fajtáival, termőterületeivel, feldolgozásuk, felszolgálásuk módjaival. Ötszáz éves karrierjével és azzal, hogyan hódította meg Európát, a világot. Bekukkanthatunk híres kávézókba, és arról is szerezhetünk ismereteket, mit kell tennünk, ha otthon lelkes amatőr baristákká szeretnénk válni.
hirdetés

Tévhit ugyanis, hogy igazán jó kávét csak profik készíthetnek, egyre inkább trenddé válik az otthoni kísérletezés, és ehhez itthon minden eszköz beszerezhető, az őrlőtől a filteres készülékeken át a legkülönbözőbb szemes kávékig. Az újhullámos kávéházi kultúra már nálunk is virágzik, egyre több ilyen hely nyílik, ezekben főleg hazai mikropörkölők termékeivel dolgoznak. Országos és fővárosi kávétérképet is végigmustrálhatunk, hogy tisztában legyünk vele, hová is érdemes betérnünk. Szuna Noémi könyve hasznos és élvezetes is egyszerre.


vissza

Értékeléshez  jelentkezz be!
vissza a lap tetejére | küldés e-mailben | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Gyerek | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat | RSS |
2009 Copyright © Pesti Műsor