Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Az Állatkert közösségi érték, a tartalmas kikapcsolódás, élmények helyszíne generációk óta”
2022-07. szám

A Fővárosi Állat- és Növénykert nemcsak Magyarország legelsőként megnyitott állatkertje, hanem világviszonylatban is a legrégebbi, legpatinásabb állatkertek egyike. Az idén 156 éves intézmény mindig is fontos közösségi színtér volt, a természettudományos kultúra meghatározó helyszíne.
Szerepe kiemelten fontos a családok számára, hiszen a Kert nagyszerű programot és ideális helyszínt kínál ahhoz, hogy akár három generáció is együtt, közösen tölthesse a szabadidejét. Egész évben több állandó és időszakos programmal várják a látogatókat: nagyrendezvényekkel, tematikus napokkal, állatos közönségprogramokkal, különleges esti rendezvényekkel és állatkerti fesztivállal. Az idei év eseményeiről bővebben Horváth Alexandrával, a Fővárosi Állat- és Növénykert ren­dez­­vény­szer­vezőjével beszélgettünk.

Mióta dolgozol az Állatkertben és azon belül is mióta vagy ren­dezvényszervezői pozícióban?
H. A.: Több éve dolgozom itt, bár nem rendezvény­szer­vezőként kezd­tem, négy éve már én felelek a közművődési és kulturális események megszervezéséért. A munkám igen sokrétű, változatos, kreativitást igénylő, és egy igazán jó program megszervezéséhez a közvetlenül az állatokkal foglalkozó kollégák szakmai tudására is szükség van.

Mi kell ahhoz, hogy egy ilyen különleges helyszínen sikeres legyen a program?
H. A.: Az intézményen belüli különböző osztályok összehangolt mun­ká­já­ra van szükség. Ez az elsődleges. Mivel az Állatkert ter­mé­szet­védelmi terület, ahol vadállatok tartásával és bemutatásával fog­lal­ko­zunk, ezért speciális szempontokat kell figyelembe venni a különböző fajok jólétének megtartásához és az állatokat zavaró körülmények kizárásához. Mondok egy példát: Mackófarsang idején a jelmezes, élő zenés felvonulás bizonyos állatok előtt nem haladhat el. Ugyanakkor a programoknak igen változatosnak kell lenniük, mivel nekünk a legszélesebb korosztályi skálán kell megtalálnunk azokat a ren­dez­vény­típusokat, amik a látogatók eltérő elvárásainak megfelelnek, közben próbáljuk minél magasabb minőségben kiszolgálni az igényeiket.
hirdetés

Milyen típusú rendezvényeknek ad otthont az Állatkert?
H. A.: A főszezoni közönségprogramjaink a Kertbe látogatók számára minden nap elérhetők. Ezek az úgynevezett Légyott programjaink (Fóka-móka, Elefánt tréning, Óriásvidrák etetése stb.), amelyek három éve kaptak teljesen új koncepciót, így most a látogatók négy útvonalra felfűzve tudják bejárni a napi 25 programot. Ez őszig tartó programsorozat, amit mindenki – beleértve a gyerekeket is – érthet és élvezhet. Ezen kívül különleges esti rendezvényeket is szervezünk, amelyek külön belépőjeggyel látogathatók. Ilyen esti rendezvény például az Esti séták, mely újragondolva szerveződött az idei évben mint exkluzív esti program. A séta során a kulisszák mögé tekinthetnek be a résztvevők, olyan helyekre juthatnak el, ahová egyébként látogató nem léphet be. Saját, szervezett eseményeink mellett rendszeresen eleget teszünk külsős megkereséseknek is, helyet adunk zártkörű és üzleti típusú rendezvényeknek, például céges csa­paté­pí­tőknek, konferenciáknak.

Milyen nagyobb rendezvény várható az év további részében?
H. A.: Soron következő augusztusi, többnapos nagyrendezvényünk az Állatkerti Fesztivál lesz augusztus 4-7. között, amelyet első alkalommal rendezünk meg. A többnapos fesztivál magában foglalja az Állatkert születésnapját – amely az Állatkertek Napja Magyarországon – és a több évtizedes múltra visszatekintő Zenés Állatkerti Esték koncertsorozatot. Napközben családi programok, gyermekkoncertek és az Állatkert küldetését erősítő programelemek szórakoztatják a közönséget. Történetiségünk, műemlékeink kieme­lésével a Kertet több helyszínen állatkerti partnerek standjai színesítik. Esténként nívós előadók fellépésével zárulnak a programok. Az augusztust hagyományosan az Állatkertek Éjszakája rendezvénnyel zárjuk. További programjainkért látogassanak el az Állatkert weboldalára, illetve kövessenek minket a Facebookon és az Instagramon!


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor