Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A nyugati filozófia kimeríthetetlen kérdése
2018-01. szám / P. Á.

Szent Ágoston hippói püspök, filozófus Vallomások című könyvében három különféle időt különböztet meg, és erősen foglalkoztatja a kérdés: mi az idő? Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című regényének központi témája az idő és hatása az egyénre, a társadalomra.

Proust időfelfogására nagy hatással volt Henri Bergson elmélete, aki viszont úgy vélte, a folyamatosan áramló időt csak az intuíció képes megragadni. Az idő rövid története című könyvében Stephen Hawking az emberiség időről alkotott fogalmának fejlődését foglalta össze. A könyv 205 héten át őrizte helyét a londoni The Sunday Times eladási toplistáján, a 184. héten pedig bekerült a Guinness-rekordok könyvébe mint a sikerlistán leghosszabb ideig szereplő mű. Nem kell hozzá nagy bátorság, hogy megállapítsuk, az idő fogalmának meghatározása püspöktől fizikusig sok kiváló elmét foglalkoztatott.
Mi az idő? – Eszmetörténeti panoráma című könyvével Ungvári Tamás is gazdagítja ezt a tekintélyes sort, ő az idő regényével lépett olvasói elé. A könyv a szerző 1977-ben megjelent A regény és az idő című tanulmánykötetének harmadik átdolgozott kiadása. Vagyis a szerzőt a misztikusnak, felfoghatatlannak tartott idő fogalma legalább negyven éve foglalkoztatja. Ungvári Tamás nem kevesebbre vállalkozott, mint arra, hogy a Szent Ágoston óta kulcsfogalommá lett idő rejtélyének nyomába ered. Az idő szemszögéből vizsgálja a regényt a műfaj kezdeteitől Proustig, Thomas Mannig, Joyce-ig, Kafkáig, az idő természetét látni vélő Jorge Luis Borges műveiben keresi a választ a nem könnyen megválaszolható kérdésre. A bővített kiadás új összefüggéseket kínál. A nyugati filozófia kimeríthetetlen kérdésére válaszokat kereső kötet témája ellenére olvasmányos és élvezetes. A szerző érdekes, némi elképedésre is okot adó történeteket is megoszt a kíváncsi olvasóval. Franz Kafkával kapcsolatban például felidézi, hogy az író temetése után a gyászolók döbbenten észlelték, hogy megállt a prágai óváros tornyának órája, megpattant egy rugó a szerkezetében. Kafka műve felett megállt az idő. Az időszemléletet kutató Ungvári Tamás új szempontokat kínál Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című regényének értelmezéséhez, de megközelítés-kísérleteit olvasva kedvünk szottyan újra levenni a könyvespolcról Thomas Mann A varázshegyét is. A modern regény kulcsa az idő, Ungvári Tamás többet ad nekünk, mint egy kulcsot, pazar szellemi élményeket, új megközelítést, nagy gondolkodók, írók újrafelfedezésének örömét.
hirdetés


Ungvári Tamás: Mi az idő? – Eszmetörténeti panoráma
Scolar Kiadó, 2017
456 oldal / 4450 Ft

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor