Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Alkotóművészet 2017
„Egyrészt nyomot hagyjunk, másrészt megtiszteljük, elismerjük egymást”
2018-02. szám / PÁ

Megjelent a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Alkotóművészet 2017 című kiadványa, amely művészeti témákkal és eseményekkel kapcsolatos interjúkat, rövid információs anyagokat, a tavalyi év halottaitól való búcsúkat tartalmaz. Az immár második évben jelentkező, nagyalakú, elegáns borítójú kötet a képzőművészet, az iparművészet, a fotóművészet és az irodalom tematikus fejezetei mellett a Kaszás Attila-díjjal, művészeti ösztöndíjakkal, a MANK-hoz tartozó alkotóházakkal és művésztelepekkel is foglalkozik.

Az előző naptári évet summázó kötet összefogja mindazt a törekvést, amelyet a MANK képvisel, vagyis hogy a művészeti ágak kom­mu­ni­kál­ja­nak egymással.
A MANK az Alkotóművészet 2017 című kötettel azt a szép hagyományt folytatja, amely korábban általános gyakorlat volt, nevezetesen, hogy minden komolyabb, művészettel foglalkozó intézmény jelentetett meg évkönyvet. Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója a könyv első megjelenésekor így indokolta az Alkotóművészet 2016 kiadását: „a kötet azzal a céllal született, hogy egyrészt nyomot hagyjunk, másrészt megtiszteljük, elismerjük egymást”.
A szerkesztők a fejezetek közül az elsőt a képzőművészetnek szentelték. Ebben a tematikai egységben Fabényi Júlia, Fertőszögi Péter, Csanádi Judit, Konkoly Gyula, Balogh László, Kotormán Róbert, Knyihár Amarilla és Gallov Péter szólal meg. A Fabényi Júliával, a Ludwig Múzeum igazgatójával készült interjú felidézi Várnai Gyula képzőművész Békét a világnak! (Peace on Earth!) című, jelentős és sikeres projektjét, amely a 2017-es Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállítására kiírt pályázat győztese volt, tehát a biennále magyar pavilonjában is ez a mű volt látható, és osztatlan nemzetközi sikert aratott.
Az iparművészeti fejezetben mások mellett Nagy Zsombor, Barcza Dániel, Sára Ernő, Nagy Márta gondolatai olvashatók. Utóbbi alkotó a Pécsi Tudományegyetem professzora, nemzetközi hírű keramikusművész, akit tavaly Zsolnay Vilmos-díjjal ismertek el, az őt faggató Böhm Gábor kérdésére elárulta, mostanában egy, a 3D szkennerek hibáiból kiinduló kutatáson dolgozik. Az foglalkoztatja, amit nem tudnak ezek a gépek. És persze az, hogy a művész és a gép mit tud közösen összehozni.
A fotóművészet fejezetben jól megférnek egymás mellett a nagy öregek és a szárnyaikat most bontogató fiatalok is. A névsor impozáns, a kérdezőkkel Korniss Péter, Szelényi Károly, Balogh Zoltán és Éder Krisztián osztotta meg gondolatait. A fotósok válogatott csapatából a két éve New Yorkban élő Éder Krisztián a vele készült interjúban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy azért érdemes elmenni időként a sajátunkból egy másik országba, mert különben a rutin és a komfortérzet lehetetlenné teszi a fejlődést és önmagunk megismerését.
hirdetés

Az irodalmi fejezetben mások mellett Prőhle Gergely, Adan Kovacsics és Orhan Pamuk interjú is olvasható. A Nobel-díjas törtök íróval készült beszélgetés különösen érdekes. Nem gyakran fordul elő a műfordítókkal, hogy interjút készíthetnek azzal az íróval, ráadásul Nobel-díjas, világszerte ismert és elismert íróval, akinek a könyveit fordítják. Nos, Tasnádi Editnek megadatott ez a remek lehetőség, és élt is vele. Pamuk könyveinek megjelenése mindig ünnep az olvasni szerető közönség számára, nem kisebb öröm, hogy a világhírű regényíró tavaly a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége volt. Az pedig egyenesen ajándék, ahogy az anyanyelvéhez való viszonyáról, a török nyelv sajátosságairól, valamint a törökről angolra fordítás nehézségeiről beszélt.
A zeneművészet témájában Kovács László, Kovács Géza, Devich Márton és Bősze Ádám, Másik János és Víg Mihály, végül, de egyáltalán nem utolsósorban Balázs János nyilatkozott. Balázs János a lenyűgözően tehetséges és lefegyverzően szerény, Junior Prima-díjas zongoraművész így fogalmazta meg mottóját: „Hiszem, hogy a zene csakis a lélek legmélyebb és legőszintébb érzelmeiből születhet meg. A zene iránti igényesség és alázat garantálja a hallgatóság számára az igazi művészi értéket, ezért egy koncerten a közönség nem csupán egy pillanatnyi élmény részese lesz, hanem maradandó értéket is hazavisz magával.”
Hasonló céllal bocsátották útjára az Alkotóművészet 2017 kötetet is készítői: akik érdeklődnek a művészetek és a hazai művészek sikerei iránt, tartós élményt kapnak, bármikor fellapozhatják ezt a gusztusos kötetet, amely már kapható a Líra-Móra könyvesboltokban.

MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., 2018
176 oldal / 3800 Ft

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor