Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
„Van rá mód, hogy újra jók legyünk”
2019-02. szám / P. Á.

Khaled Hosseini afgán származású írót 2003-ban megjelent, Papírsárkányok című regénye megjelenésékor zártuk a szívünkbe. Eddigi megjelent három könyvét (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap, És a hegyek visszhangozzák) lefordították az összes európai nyelvre, de megjelent

héberül, kínaiul és arabul is. Az amerikai kritikusok a Pa­pír­sár­ká­nyokat az évtized regényének nevezték. A szerző egykor maga is menekült volt, családjával Afganisztán szovjet lerohanásakor emigrált az Amerikai Egyesült Államokba.
Hosseinit a 2015 szeptemberében vízbe fulladt szír kisfiú, Alan Kurdi tragédiája indította arra, hogy a kisfiú apjának helyébe képzelve magát monológot írjon arról, mit érezhetett a férfi a tengeren való átkelés előtti estén. Eredetileg egy adománygyűjtő rendezvényre írta a szöveget, ahol azt kérték tőle, olvasson fel valamelyik regényéből. Az Ima a ten­ge­ren megrendítő együttérzéssel beszél arról, mit jelent egyik napról a másikra menekültté válni. Az apa először felidézi egykori boldog, bé­kés életüket Szíriában, majd a háború pusztítását, az el­kép­zel­he­tetlen borzalmakat, amik arra késztették őket, hogy az életüket kockára téve átkeljenek a tengeren egy biztonságos élet reményében. Hosseini szövegét Dan Williams illusztrációi teszik teljessé. Ahogy a háború kitörésével a szerző mondatai oldalról oldalra komorabbakká válnak, az illusztrációk színvilága is egyre sötétebb lesz.
Khaled Hosseini 2006 óta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati nagykövete, Ima a tengeren című könyvével annak a több ezer menekültnek állít emléket, akik az elmúlt években a Földközi-tengerbe fulladtak. És ez az elfogadhatatlanul rettenetes folyamat nem látszik megállni. Még mindig jönnek me­nekültek Európába, ugyan jóval kevesebben, mint korábban, ám az utazás semmivel sem lett kevésbé veszélyes. Sőt. 2017-ben minden negyvenkettedik ember veszett a tengerbe, 2018-ban pedig minden tizennyolcadik menekült fulladt meg menekülés közben.
A megrázó, ugyanakkor szépséges kötet megvásárlásával mi is jó ügyet szolgálunk, mert Hosseini a kötet minden bevételével az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát és a Khaled Hosseini Alapítványt támogatja, hogy a szervezetek segítséget nyújthassanak a menekülteknek. Bármilyen nehéz is, reménykedjünk abban, hogy igaza van Amírnak, a Papírsárkányok egyik főszereplőjének, aki, mikor rájön, hogy régi bűnét, árulását jóvá kell tennie, azt mondja: „Van rá mód, hogy újra jók legyünk.”
hirdetés

Khaled Hosseini: Ima a tengeren
Libri Könyvkiadó, 2018
48 oldal / 2299 Ft


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor