Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
„Demokratának lenni annyi, mint nem egy mondatot ismerni Bibótól”
2019-09. szám / P. Á.

A címben szereplő mondat telitalálat, a kötet borítóján álló idézet Marabutól származik. Sokan és sokszor hivatkoztak Bibóra, azonban meghatározó és számos tekintetben egyedülálló életművét jóval kevesebben olvasták. Az éppen negyven éve körünkből eltávozott Bibó István a múlt század
kiemelkedő politikai gondolkodója, bátor, kompromisszumot nem isme­rő, a tények birodalmában otthonosan mozgó tudós. Leghíresebb gondolata szerint „demokratának lenni annyit tesz, mint nem félni”. A Corvina Kiadó most megjelent kötete a hatalmas életműből tematikus válogatást, részleteket közöl, és segít abban, hogy a kiváló gon­dol­kodó legfontosabb műveivel megismerkedjünk. Az első ezek közül Az európai egyensúly és béke címet viseli, a következő az 1948-ban született, Eltorzult magyar alkat, zsákutcás történelem című írás, amelyben Németh László kérdéséből kiindulva – Hol veszett el a magyar a magyarban? – tárja elénk az alapos, mindenre kiterjedő választ. Nyílt titok, hogy Magyarország igazi és lehetséges történelme között egyre mélyül a szakadék: az ország nem akarja megismerni valóságos történelmi múltját, ábrándképekhez ragaszkodik, ebből lesz aztán az eltorzult alkat, a zsákutcás történelem. Bibó számára a történelem azt jelenti, hogy a tények, az események alakulását a saját okaikra vezeti vissza.
Bibó nem csak időtálló műveket írt, ő volt az egyetlen ember, aki 1956. november 4-én, az éppen mega­la­kult Nagy Imre-kormány államminisztereként bent maradt a szovjet katonák által elfoglalt Parlamentben. Nemcsak bent maradt, hanem nyilatkozatokat fogalmazott a kialakult helyzetről, melyekben passzív ellenállásra szólította fel a magyar népet a megszállókkal szemben. Nyilatkozatait eljuttatta az amerikai, brit és indiai követségre. A szintén 1948-as Zsidókérdés Magyarországon című írása a népirtásért viselt magyar felelősséggel néz szembe. Utolsó műve, Az európai társadalomfejlődés értelme pedig életművének szintézisét adja. A kötetben olvasható még a november 4-i nyilatkozat szövege és a második szovjet meg­szállást taglaló Expozé is.
Fontos, hogy emlékezzünk Bibó Istvánra, a kerek évforduló remek alkalom, hogy megidézzük őt. Még ennél is sokkal fontosabb, hogy olvassuk a műveit. Ha vele tartunk, káprázatos szellemi kalandban lesz részünk. A kiváló válogatásért sok kalapemelés illeti Király Leventét.
hirdetés

Bibó megmondja – Részletek Bibó István írásaiból
Válogatta és az előszót írta Király Levente
Corvina Kiadó, 2019
280 oldal / 3490 Ft

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor