Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Tűzoltás
2019-10. szám / D. MAGYARI

Ez a nagyszerű könyv részben egy család története; egy különleges családé persze, részben pedig környezetvédelmi kiáltvány. Írója (elsősorban) az édesanya, Malena Ernman: egészen rövid, egy-két oldalas fejezetekben mesél magáról, a férjéről, Svantéről és két lányukról,

Beatáról és Gretáról. Alapvetően nem vidám mese: a két sikeres művész felhőtlen boldogságban élhetne, mindenük megvan, de lányaik „sajátos nevelési igényűek”. Gretával sokáig ingáznak az Evészavar Központ, a gyermekkórház és a pszichiátriai szakrendelés közt, végül az iskolapszichológus fedezi fel, hogy autista. Beate ADHD-s, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás-zavara van. A magyar olvasó akár némi kárörömöt is érezhet a meglepően őszinte fejezetek olvasása közben, hogy lám, a svéd társadalom, a svéd egészségügy vagy oktatási rend­szer sem tökéletes, de jobban tesszük, ha arra figyelünk, hogy a szü­lők miként próbálnak segíteni a lányaikon és magukon. És arra, amit a környezetvédelemről olvasunk.
Nem szoktunk gondolkodni a jövőn. Nem látunk, nem nézünk előre, nem gondolkodunk még az ország, a hazánk sorsán sem, be­zár­kóz­tunk a magunk szűk körébe. Az emberiség, a bolygónk sorsa pedig eszünkbe sem jut, ha sokan hallották is a klímaváltozás szót, a legtöbben úgy értelmezik, hogy nyaranta két fokkal melegebb lesz, gyorsabban kell majd enni a fagylaltot, mert hamarabb olvad. Nem egészen.
Thunbergék a legnagyobb családi bajok közepette is gondolnak arra, hogy a Svédországot sem kímélő menekülthullám idején állampolgárként, civilként is segítsenek. Azt pedig már a gyerekeik javasolják, hogy a családi nyaralót engedjék át a menekülteknek. „A hétvégéken szíriai ételeket eszünk a többi szom­széd­dal együtt és képeket nézegetünk Damaszkuszról.” Ez elvileg egy érthető magyar mondat, Harrach Ágnes élvezetes fordításában. Tényleg érthető? És a többi, a fenntarthatósági válságról, a klímaválságról? A normálisnak tűnő hétköznapok abnormalitásáról?
Greta Thunberg 2018 nyarán a svéd parlament épülete előtt elkezdte a maga iskolasztrájkját a klí­ma­vé­delemért. Pillanatokon belül ismertté, világhírűvé tette a média, remélem, el tudja kerülni a felkapottság veszélyeit. De nagyon jó, hogy középpontban van, mert rendkívül fontosakat mond. És lakmuszként mu­tat­ja a politikusok romlottságát: egész mókás – és rémületes –, ahogy némelyikük reagál.
Talán rádöbbennek arra néhányan, hogy ha ég a ház, akkor nem árt megkezdeni az oltást.
hirdetés

Greta Thunberg – Svante Thunberg – Beata és Malena Ernman: Ég a házunk
Corvina Kiadó, 2019
288 oldal / 3500 Ft




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor