Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
„Nézz, láss, gondolkodj, majd exponálj!”
2019-12. szám / P. Á.

A címben szereplő idézet Szalay Zoltán Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics-díjas fotográfustól szár­ma­zik, aki sajnos már két éve nincs köztünk. Mondják, harminc év fölött minden ember felelős az
arcáért, Szalay Zoltán arcára határozott vonásokkal volt ráírva az őt annyira meghatározó emberség és érzékenység. A most megjelent szépséges kötet megmutatja mindazt, ami fontos volt neki a hatvanas, hetvenes években.
Szalay Zoltán szenzitív ember volt, fotoriporterként ráérzett arra is, ami mások szeme előtt rejtve maradt, ezért is nagyon jók a képei. A borító azt az életérzést idézi meg, ami az akkori fiatalokat jellemezte, és a fekete-fehér képeken remekül látszik, hogy a hatvanas, hetvenes évek nem csak szomorúak, szürkék és reménytelenek voltak. Szalay meg­fog­ta egy-egy helyzet, környezet lényegét, ugyanakkor képei rész­let­gaz­dagok, s bizony ezekben a részletekben érdemes elmerülni, mert rengeteg információval szolgálnak. A néző erősen árnyalt képet kap, többé még azok sem gondolják majd, hogy ez a korszak csak bor­zal­mas volt, maga volt a sátán birodalma, akik akkor még nem éltek, és feszt ezt hallják. Azoknak pedig, akik akkor voltak fiatalok, Szalay képei visszahozzák az emlékeiket. Látjuk, hogy éltek, öltözködtek, szórakoztak, dolgoztak az emberek a bűvös nyolcasok – 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás – jegyében. A kötet szerkesztői ezt a hármast követve válogattak a több ezer képből a kötetbe.
Az album fotóihoz Parti Nagy Lajos írt képmelléírásokat, álljon itt kedvcsinálónak a könyv nyitóképéhez, az 1963-ban a miskolci Széchenyi utcában készült villanyrendőröshöz illesztett partinagyos, poétikus gon­do­lat: „az Ofotért egy szép sötét szó, / már ha van a szavaknak színe / akár valami titokzatos / kakaós nápolyi épp rohan / nyomában buzgó villanyrendőr / e szintén kosztolányikus szó / s az emberek csak járnak-kelnek / villamossínek dalrakelnek / zajlik amit életnek hívunk / elő”.
Hívjuk elő ezeket az időket, az időutazáshoz rendelkezésünkre áll egy nagyszerű fotós képeiből szer­kesz­tett album, amihez egy nagyszerű író írt szabad szövegeket. Kétség sem férhet hozzá, az izgalmas szellemi kaland garantált. A minőségi szociofotókból készült válogatás Szalay Zoltán barátja, a fo­tó­mu­zeológus Kincses Károly munkáját, a szerkesztés pedig László Ágnes, a fotográfus özvegyének munkáját dicséri. A borító és a könyvterv telitalálat, tökéletes harmóniában van a képekkel, mindkettőt Csermák Annamária készítette.
hirdetés

Azok a hatvanas, hetvenes évek – Szalay Zoltán fotóalbuma – Parti Nagy Lajos képmelléírásaival
Kossuth Kiadó, 2019
143 oldal / 4990 Ft


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor