Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Jobb későn, mint soha
2016-08. szám / PÁ

Heller Ágnes immár könyvsorozattá nőtt olvasónaplója gusztusos zsebkönyv formájában kínál különleges szellemi izgalmakat. A 2013-2014-es valamint a 2015-2016-os évek termése a szokásokhoz hűen pazar. A szerző gyakran panaszolja, nincs elég ideje olvasni, ám mindnyájunknak szívből kívánom, legyünk képesek a Heller Ágnes által elolvasott mennyiség töredékét elolvasni évente.

A kötetekben Heller Ágnes olvasmányélményeit osztja meg velünk, és közben azt is megtudjuk, merre járt, amikor olvasta az adott művet, milyen szállodában lakott, hány órás vonatút állt rendelkezésére, amikor az érdeklődését felkeltett soron következő irodalmi művet kézbe vette. Tűpontosan fogalmaz, remekül összegez, és soha nem bánt meg senkit. Ha mindez nem lenne elég, zenebarát lévén, megismertet bennünket kivételes koncertélményeivel is. Például így: megtudjuk, hogy Irvin D. Yalom A Schopenhauer-terápia című könyvétől nem sokat várt, egyébként is utálja Schopenhauert, végül kellemes élménynek bizonyult a kötet, ahogy egy hangversenyre is azzal az elhatározással ment el, ha unalmas lesz, távozik az első szünetben, végül a francia barokk zeneszerző, Mondonville Isbé című operája egészen lenyűgözte.
Az Olvasónaplók további erénye, hogy a válogatás egész egyszerűen káprázatos. A filozófus szerző éppen olyan kíváncsisággal fordul a skandináv krimi népszerű szerzője, Jo Nesbo könyveihez, mint Fejtő Ferenc Heinéről írt kötetéhez, és persze nem hiányoznak a klasszikusok meg a magyar kortárs írók, az esztétika, a történelemtudomány, az európai, ázsiai és amerikai irodalom legjobbjai, Émile Zola, Henrik Ibsen, Péterffy Gergely, Spiró György, Umberto Eco, Murakami Haruki, E. L. Doctorow, Philip Roth és még sokan mások.
Heller Ágnes olvasónaplóit forgatni, gondolatait olvasni mámorító élmény. Bölcsessége, okossága, műveltsége, humora rendkívüli. Állításom igazolásra álljon itt egy rövid idézet. A szerző Ormos Mária történész Mussoliniről írt kötetét olvasva az alábbi következtetésre jutott: „A diktátor diktatúrát akar, ez az ő önmegvalósítása, de ha ezt eléri, csak úgy tudja fenntartani, ha harcot hirdet a belső ellenség, majd a külső ellenség ellen. Ebbe belebukik. Nem érdemes diktátornak lenni. Jobb visszafordulni erről az útról, amíg még lehet.”
Aki még nem találkozott Heller Ágnes olvasónaplóival, máris vágjon bele, jobb későn, mint soha.

Heller Ágnes: Olvasónapló 2013–2014
hirdetés

Múlt és Jövő Alapítvány, 2014
238 oldal / 3200 Ft

Heller Ágnes: Olvasónapló 2015–2016
Múlt és Jövő Alapítvány, 2016
308 oldal / 3300 Ft

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor