Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Egy többfunkciós termékcsalád versei
2017-09. szám / D. Magyari Imre

Nemrég kezdődött a tanév, a magyar családoknak biztonságosabban indul, mint az elmúlt évtizedekben bármikor, az általánosban ingyen van a tankönyv, a diákok kétharmada ingyen eszik, igazán semmi gond, ha akadnak is még (még!) apróbb problémák, például esetleg talán a magyartanárok feje főhet, hogy kommunikálják a diákok felé azt, hogy nincs rózsás labyrinth, sőt ádáz Erynnis lelke uralkodik, noch dazu a költő is elestvélyedett vagy mi.

Ha így lenne, mármint ha főne a fejük és azt látnák az órán, hogy míg ők beszélnek, a diákok mobiloznak, esznek, a szempillájukat festik, ajánlanám nekik Erdős Virág verseit. Költeményeiben a mai Magyarország van ott, a legmaibb, az, amivel a gyerekek az iskolába menvén a járda peremén találkozhatnak: „itt ebben az elvirágzott / szinyei merse utcai növényládában / órák óta mozdulatlanul ül egy / lila pólós nő”. A szövegeknek sok közük van azokhoz az újabb műfajokhoz, amiket a tizenévesek szeretnek, a raphez, a slam poetryhez: „na most akkor nagyokosok mondjátok meg mi legyen / ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen / ki legeljen penneágyon rozmaringos mellfilét / ki pecázza kukából a halolajos kiflijét…” És sok közük van azokhoz a versekhez, amelyeknek a megismertetésével a pedagógusok egyre reménytelenebbül küszködnek, itt a rózsás labyrinth is, illetve itt sincs: „Hervad már ligetünk, díszei hullanak, / pakkos hajléktalant fürge rendőr kísér” (Közelítő).
Maga a mottó is egy régi költőtől, V. M.-től való, az első oldaltól kezdve jelen van a magyar költészet, a régi poétáktól József Attilán, Kosztolányi át a maiakig, Parti Nagy Lajosig, Petri Györgyig. Megidéződik a népköltészet is, s találunk pompás variációkat egy Örkény-egypercesre.
A Hátrahagyott versek gyűjteményes kötet, az elmúlt huszonöt év alkotásaiból válogat az alkotó, itt a tán legismertebb, az „Ezt is elviszem magammal”, s olvashatjuk a legújabbakat is. Nem ragasztanám rá erre a lírára a „közéleti” címkét, de az jól látható, hogy Erdős Virág rendkívül érzékeny a hétköznapok történéseire, magyar tájat fest magyar ecsettel, csak nála már nem ken a szürke fákra vérző aranyat az alkonyat, csupán „fura kis firkákat csapdos a szél”.
A költő önmagát is megfesti, a legelső vers címe az ő neve. Festi magát többek közt dél-budai szólásmondásnak, természeti katasztrófának, kedvezményes díjcsomagnak. És többfunkciós termékcsaládnak: „voltaképpen rajtad áll, / hogy mit kezdesz vele.” Biztos vagyok abban, hogy a látszólag érdektelen diákok több funkcióját is lelkesen használnák. Csak egy termékbemutatót kéne nekik tartani.
hirdetés

Erdős Virág: Hátrahagyott versek
Magvető Kiadó, 2017
272 oldal / 2999 Ft


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor