Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A belénk kódolt izé
2017-10. szám / D. Magyari Imre

Kérheti-e egy nő egy férfitól, hogy egy kémcső segítségével termékenyítse meg?
Beleegyezhet-e ebbe egy férfi?
Hívhatnak-e valakit Lakner Céliának?


Gondolom, ha Tess Durbeyfieldnek igen (Thomas Hardynál), akkor Lakner Céliának is. Ahogy egy nőnek is lehet ilyen kérése, például Zsani ezt kéri Ádámtól, és Ádám beleegyezik. Van ilyen, ilyen is van.
Rakovszky Zsuzsa izgalmas, felkavaró, sötét színekkel festő, ugyanakkor iróniával átitatott nagyszerű regénye, a Célia a mai Magyarországon, Budapesten játszódik, címszereplője egy húszéves lány, aki épp a huszadik születésnapján tűnik el otthonról. Otthonról? Épp azért tűnik el, mert nem érzi magát otthon sem a lakásban, sem a világban. Sehol. Ahogy nem érzi magát otthon más sem, az édesanyja, Zsani sem és Ádám sem, az elbeszélő. Senki, ebben a regényben most senki.
Talán Ádám Célia apja, talán nem, a kémcsöves akció után hajnalban Zsanihoz még becsöngetett valaki. Ádám aztán megnősült, elvált, most egyedül él, nyelvórákat ad. Még nincs ötven, de már magában motyog az utcán, esténként rátör a szorongás. Ebből a szorongásból élnek a kozmikus asztrológusok, angyalterapeuták és kristályszakértők, az Aranylótusz Egészségcentrum családállítói, ennek megszüntetését ígérik a kis- és nagyegyházak.
S úgy tűnik, a pénz is jó szorongás ellen. A regényben felbukkannak a „lófarkas, fülbevalós, homályos üzleteken meggazdagodott” típus képviselői csakúgy, mint az „elegáns és kisportolt, Rolex karórás, Armani öltönyös korunk hősei”. Ők talán boldogok. A boldogság ugyan mintha más lenne, de ha ők annak képzelik magukat, akkor bizony, nincs mit tennünk, boldogok, babrál pihéik közt a fény.
Van más bejárat is a mennyországba: Niki, Ádám egyik tanítványa, egy valóságshow-ba szeretne bekerülni – és sikerül! Igaz, kiszavazzák, de a nyilvános szeretkezés (semmi kémcső!) elég egy jól jövedelmező pálya megalapozásához.
hirdetés

A belénk kódolt izéről az egyik mellékszereplő beszél, mikor ő és a férje összeköltözik a férj aktuális szeretőjével, Zsanival – Célia akkor hétéves. A monogámiát készülnek épp kikódolni, de úgy látszik, ha az talán nem is, de az érzelmi biztonság iránti igény belénk van kódolva, s a szeretetlenséget és a szeretetre való képtelenséget sem mobillal, sem laptoppal, de még a Metafizikai Akadémia tanításaival sem lehet pótolni. Egy kiváló író jelentős regénye viszont segíthet. A művészet, na.
A hegedűhangtól még Ádám szíve is összeszorul. Legalábbis a 228. oldalon.

Rakovszky Zsuzsa: Célia
Magvető Kiadó, 2017
312 oldal / 3699 Ft

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor