Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Világsztárok és hazai kedvencek, bemutatódömping a Margitszigeten!
2022-05. szám

A Margitszigeti Szabadtéri Színház 2022-es évadában ismét nemzetközi és hazai sztárokkal talál­koz­­hat a közönség. A Margitsziget nagyszínpadán május 21-én kezdődik a szezon, könnyűzenei koncertekkel. A teátrum idén több, a margitszigeti nagyszínpadra tervezett szcenírozott előadás-
sal, bemutatóval és ősbemutatóval várja a nagyérdeműt. A Margitszigeti Színház igazgatójával és művé­sze­ti vezetőjével, Bán Teodórával beszélgettünk az évad repertoárjáról, különlegességeiről.

Aida Garifullina, Maria Agresta, Valentina Lisitsa, Francesco Meli, Victor Solomon, Pier Giorgio Morandi, Sümegi Eszter, Bretz Gábor és Kálmándy Mihály. A Tosca és az Attila opera, a Kőszívű – A Baradlay-legenda, az Elisabeth, a Mozart! musical, a Mária evangéliuma rocko­pera, az Esthajnal lemezbemutató, a Pink Martini koncert. És ez nem minden! Ki ne kapná fel a fejét ilyen felsorolás láttán? Hogy sikerül ilyen gazdag programot összeállítaniuk?
B. T.: Az előző évek alatt kiépített nemzetközi és hazai kap­cso­la­tainknak köszönhetően a 2022-es szezonunkban a nemzetközi zenei élet kiválóságai közül több művészt is sikerült meghívnunk Budapestre, és szinte mindegyikük először lép a hazai közönség elé. Igazán büszkék lehetünk arra a tényre is, hogy a Margitszigeti Színház évek óta tudatosan épített jó presztízse, a láthatóan kiváló minőséget garan­táló előadásai, a hazai partnereink mellett a külföldi sztárok, együttesek részére szakmai biztonságot, ját­szó­hely­ként pedig minőségi körülményeket ad. Minden művészünk, együttesünk, partnerünk megelé­ge­dés­sel és sikerélménnyel viszi jó hírünket a világban, ami segíti a további közös munkát másokkal is.

A közönség hogyan fogadja a kínálatot?
B. T.: Kiemelten fontos számomra, számunkra a közönség figyelme és elismerése. Egyértelmű, hogy a közel négy hónapos nyári színházi szezonban a Margitszigeten szinte kizárólag ide készülő előadásokat, koncerteket, új bemutatókat láthat majd a közönség. Nyári színházunk kiváló természeti és fizikai adott­ságaira épülnek az új produkciók, speciális látvánnyal, vizuális és hangtechnikával készülnek. Itt kell kiemelnem a Kőszívű, a Mozart! és az Elisabeth musicaleket és az Attila operabemutatónkat, amelyekkel – a kiváló színpadi lehetőségeket kihasználva – fantasztikus élményben kívánjuk részesíteni a közönséget.

Milyen konstrukcióban készül a színház repertoárja?
B. T.: A Margitszigeti Színház saját produkciókat, dramatikus szcenírozott, félszcenírozott előadásokat hoz létre, illetve koprodukciós konstrukcióban is dolgozik – mások mellett – olyan elismert szakmai part­ne­rei­vel, mint a Magyar Állami Operaház vagy a Nemzeti Filharmonikusok. Ez az alkotómunka kiemelten fontos számunkra: az, hogy a Margitsziget nagyszínpadára tervezve színházunk számára kiemelten fontos produkciókat állíthassunk.

Kiemelne néhányat?
B. T.: Idén – többek között – látható lesz Puccini egyik legnépszerűbb operája, a Tosca és Verdi Attila című operája, ez utóbbi már harmadszor, de mindig kissé más megfogalmazásban kerül színre a sza­badtéri színházban. A kivételes tehetségű tenorral, a fényes karriert befutó hírességgel, Francesco Melivel és a hazai csillaggal, Sümegi Eszterrel, valamint az operarajongók által méltán szeretett baritonnal, Kál­mán­dy Mihállyal mutatjuk be Puccini Toscáját. Verdi drámai erejű, magyar vonatkozású operája, az Attila új bemutatóként tér vissza 18 év után a Margitsziget nagyszínpadára. Attila, a hunok királya címszerepében a nemzetközi színpadok állandó vendége és a hazai operarajongók által kedvelt, tekintélyes hangú és karakterű basszus, Bretz Gábor debütál. Partnere, Odabella szerepében a világ legkiválóbb színpadain mindig hangos sikert arató szoprán, Maria Agresta tündököl majd. Mindezeken felül a nagy nép­sze­rű­ség­nek örvendő, már hagyományos Best Opera Songs – Operagála is kihagyhatatlan nagyprodukciónk. Sztárfellépője egy ma kiemelten népszerű és a méltán világhírű, lenyűgöző szoprán, Placidó Domingo felfedezettje: Aida Garifullina. A magyar közönség elé Puccini, Verdi, Gounod, Bellini, Rossini legszebb áriáival lép majd. Az est karmestere Pier Giorgo Morandi, aki a világ legkiválóbb operaházaiban vezényel rendszeresen. A zongora mestere, a vad és lüktető játékáról ismert Valentina Lisitsa pedig biztosan lenyűgözi majd a közönséget a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral a szimfonikus nyitókoncerten, Héja Domonkos karmesterrel.
hirdetés

A nemzetközi sztárfellépők mellett a hazai népszerű és elismert művészek is nagy számmal szerepelnek. Mik a repertoár-összeállítás további szempontjai?
B. T.: Mindenből szeretnénk a legjobbat, a legfrissebbet elhozni színpadunkra. Így ősbemutatók és budapesti szabadtéri bemutatók is szép számmal szerepelnek nálunk idén. A nyár egyik legizgalmasabb bemutatója, ami ősbemutó is egyben, a Szente Vajk által színre álmodott Kőszívű – a Baradlay-legenda című musical, kiváló dallamokkal és művészekkel. Michael Kunze és Sylvester Levay két kiemelkedően népszerű musicalje, az Elisabeth és a Mozart! is debütál Budapesten, kizárólag a Margitszigeten. Szintén Szente Vajk rendezi a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a Margitszigeti Színház közös szabadtéri bemutatóját, az Elisabeth musicalt. A nagyszabású show-ban a Halál lép elő főszereplővé. Alakját a valódi Sisi által írt versek ihlették. A Mozart! musicalt, a Veszprémi Petőfi Színházzal közös szabadtéri bemutatót két alkalommal is élvezheti a közönség. A musical két kiváló szereposztással érkezik. Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi Mária evangéliuma című rockoperáját 30 évvel ezelőtt mutatták be. Az előadás a zenés színpadok visszatérő sikerdarabja. Budapesten először a Margitszigeten kerül színre a parádés szereposztással színpadra vitt előadás, Juronics Tamás ren­de­zé­sében.

Láthatóan számos műfaj szerepel a kínálatban, de ami közös, az a zene. Könnyedebb zenei műfajok is otthonra találtak a Margitszigeten?
B. T.: Természetesen, hiszen mottónk szerint is: „Mindenki Színháza” vagyunk. Az egykori Ghymes zenekar alapító tagja, a Kossuth-díjas Szarka Tamás Esthajnal című lemezbemutató koncertjét a szerző zenekara, a Parno Graszt együttessel közösen adja elő, eddig még sosem hallott dallamokkal, új zenei különlegességekkel, Reviczky Gábor színművész és Tóth Gabi sztárénekes közreműködésével. A 100 Tagú Cigányzenekar is a Margitsziget impozáns színpadán ünnepli megalakulásának 35 éves évfordulóját, melyet Berki László cigány­prí­más, alapító emlékének szentel. Jávori Ferenc Fegya a Budapest Klez­mer Banddel érkezik életműkoncertjére, olyan kiváló vendég­mű­vé­szekkel, mint Molnár Piroska, Illényi Katica, Mikó István, Bíró Eszter és Kerényi Miklós Máté. Emellett a Margitszigeten tartja a Szent Efrém Férfikar a 20 éves grandiózus jubileumát, 400 fős kórussal, Viktor Solomon sztárvendéggel kísérve. A Duna Karnevál Gála mesés látvánnyal bíró produkció, külföldi és hazai táncegyüttesek közel 300 művészének egyedülálló, közös műsorával kerül színpadra.

Májusban már nagykoncertekkel nyit a margitszigeti szabadtéri. Milyen népszerű könnyűzenei koncertek lesznek idén?
B. T.: A könnyűzene sztárjai szinte minden alműfajban megcsillannak majd a nagy múltú deszkákon. A nagy visszatérők mellett, mint Fenyő Miklós, Dés László, Geszti Péter, Caramel, a Budapest Bár, idén bulihangulatot varázsol majd az Irie Maffia, a Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude, a Cotton Club Singers is. A Pink Martini pedig 2022 nyarán, három év után újra felpezsdíti dalaival a közönséget a Margitszigeten.

Honnan várnak vendégeket? Kiket vár a Mindenki Színháza?
B. T.: A Margitszigeti Színház 2022-ben is a nagy kihívásokra felkészülve, máshol nem látható pro­duk­ciókat kínálva várja a közönséget az ország minden tájáról, valamint a határon túlról és más kontinensekről is. Egy izgalmas utazásra és élményre invitálja a látogatókat Budapest szívébe, a Margitsziget páratlan természeti környezetében álló színházába: a margitszigeti nyári színházba, melynek csodás adottságai, mérete, a színházi hajójárata és kikötője, a kilátó- és kiállítótérként is működő műemlék Víztornya, a közel 3000-es nézőtere impozáns otthont ad a művészeknek, a kultúrát fogyasztó, igényes közönségnek. A nagyszínpadi előadások mellett számos – már régóta működő – ingyenes családi programmal várjuk vendégeinket, hiszen kiemelten fontos számunkra a közösségteremtés, -építés. Mi készen állunk, várjuk kö­zön­ségünket, mert csak együtt lehetünk élményekkel gazdagabbak, sikeresek ebben az esztendőben is.

www.margitszigetiszinhaz.hu


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor