Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Kultúrák és kontinensek fesztiválja”
2017-04. szám / Pavlovics Ágota

A címben szereplő idézet a 2017-es Budapesti Nyári Fesztivál mottója, amely a művészet nemzeteket egyesítő szerepére kívánja felhívni a figyelmet. Az idei fesztivál minden eddiginél több nemzetközi művész közreműködésével kínál magas minőségű kulturális programokat a
budapestiek és a fővárosba látogatók számára. Kérésünkre a három hónapon át tartó, grandiózus összművészeti rendezvénysorozat felsorolhatatlanul sok eseményéből Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője emelt ki néhányat.

Mindig sok volt a külföldi fellépő a nyári fesztiválon, mit jelent pontosan az idei mottó?
B. T.: A Budapesti Nyári Fesztivál mottója a színházra utal, amely egye­sí­ti a különböző nemzeteket, és arra az élményre, amely gaz­da­gítja a művészet művelőit és közönségüket, függetlenül attól, hogy a Föld melyik részén születtek. Mottónk jegyében olyan neves előadók lépnek fel a Margitszigeten, mint a német-ghánai származású soul énekesnő, Y’akoto, az amerikai The Hot Sardines zenekar, a kanadai Cirque Éloize cirkusz-színház vagy a dél-afrikai Soweto Gospel Choir.

2017. június 9-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz a fesztivál nyitókoncertje, milyen műsorral?
B. T.: Immár hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi koncertjével veszi kezdetét a Budapesti Nyári Fesztivál programsorozata. A reformáció 500. évfordulójának jegyében idén a 170 éve elhunyt zeneszerző, Mendelssohn művei csendülnek fel, elsőként az V. (Reformáció) szimfónia. Az estet a Nemzeti Filharmonikusok tavaly elhunyt alapító-igazgatója, a kétszeres Kossuth-díjas karmester, Kocsis Zoltán emlékének ajánljuk. A koncert vendége napjaink egyik leg­ke­re­set­tebb amerikai hegedűvirtuóza, a háromszoros Grammy-díjas Hilary Hahn, a karmester pedig Hamar Zsolt lesz. A nyár kiemelkedő eseményének ígérkezik a különleges műfajú Gershwin-opera, a Porgy és Bess. A szerepek hiteles megformálására amerikai operasztárok érkeznek, Besst Laquita Mitchell, Porgyt Kenneth Overton énekli. Folytatódik a népszerű Operagála világsztárokkal sorozat – az operairodalom legszebb áriáit ezúttal a gyönyörű amerikai szoprán, Ailyn Pérez, az olasz bariton, Gabriele Viviani és a sármos koszovói tenor, Ramé Lahaj szólaltatják meg. Az operagála a Három tenor koncertek hagyományát követi, a művészek felidézik a legismertebb Verdi-, Puccini- és Mozart-operák emlékezetes jeleneteit. Még mindig az opera műfajánál maradva, a Budapesti Nyári Fesztivál idei nagy operabemutatója Verdi egyik legnépszerűbb romantikus operája, A trubadúr, amely Vámos László hagyományos rendezésében, Csikós Attila korhű látványvilágával kerül színre a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az előadás különlegessége, hogy folytatva a hagyományt, a főbb szerepekben olyan külföldi operasztárok mutatkoznak be, akik először lépnek fel Magyarországon, a Szabad Tér Színház meghívására. Leonora szerepében a fiatal azeri szoprán, Dinara Alieva látható, Manricóként pedig az ismert olasz tenor, Riccardo Massi mutatkozik be a közönségnek. Azucena szerepében a világszerte elismert mezzoszoprán, Komlósi Ildikó lép színre, Luna grófot a nemzetközi hírű bariton, Kálmándy Mihály ebben a rendezésben először alakítja.

A tavalyi fesztivál egyik legnagyobb sikere az Evita Juronics Tamás rendezte előadása volt, láthatjuk idén is?
B. T.: Örömünkre az előző évad egyik legnagyobb sikerű szabadtéri bemutatója volt az Evita, így idén újra látható lesz az Eva Perón legendás személyiségét megelevenítő világklasszis musical. Az előadás szereplői a tavaly már bizonyított kiváló hazai sztárok, a címszereplő Radnay Csilla, Che Guevaraként Sándor Péter, Juan Perón szerepében pedig Egyházi Géza lép színpadra. A musicalrajongók örömére a Margitszigeten lesz látható a Doktor Zsivágó című „új musical” is, amely Boris Pasternak regényét álmodja színpadra Miller Zoltánnal a címszerepben

A fesztivál egyik legnépszerűbb programja a filmzenekoncert-sorozat. Idén kiket láthatunk?
B. T.: A The Best FilMusic Songs – szimfonikus filmsláger koncertünk július 9-én lesz a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A Margitsziget szabadtéri színpada ismét az ország legnagyobb kertmozijává változik egy koncert erejéig. A népszerű filmzenekoncert-sorozat idei állomásán a legnagyobb filmslágerek rendhagyó, szimfonikus feldolgozásban hangzanak el. A dalokat magyar sztárelőadók szólaltatják meg egy izgalmas felállású szimfonikus zenekar kíséretében. A közönség Keresztes Ildikót, Polyák Lillát, Radics Gigit, Homonnay Zsoltot, Serbán Attilát, Szabó Ádámot hallhatja majd. A Talamba ütőegyüttes, a Swing á la Django és a Fugato Orchestra szimfonikus zenekar játszik, a karmester Grünvald László.

90 éve született, 10 éve halt meg a „20. század balettjét” megteremtő, nagyhatású balettművész-koreo­grá­fus, Maurice Béjart, aki Markó Iván mestere is volt. Együttese idén először lesz látható Budapesten.
B. T.: Az általa alapított, és a halála óta töretlenül működő Béjart Ballet Lausanne az idei év előadásait a kettős évfordulóhoz, valamint a társulat fennállásának 30 éves jubileumához köti. Béjart társulatával folytatódik a világhírű balett-társulatok bemutatásának sora. A zenei alapot meglepő párosítás, a csupán 35 évet élt Mozart néhány zongoradarabja, valamint a 45 évesen elhunyt Freddie Mercury utánozhatatlan hangján megszólaló Queen-dalok adják. A Ballet For Life az életigenlés balettje, amely az ifjúságról és reményről szól. Más műfaj, de a táncot kedvelők biztosan nagyon fogják szeretni A Monarchia bálja című folklór táncjátékot. A produkció közel 200 művész közreműködésével ötvözi a hagyományt a modernnel. Az előadás a Kárpát-medence történelmének egyik korszakát, a Monarchia évtizedeit idézi meg.
hirdetés

A jazz is hangsúlyos szerepet kap minden évben a programban. Idén kiket hívtak meg a fesztiválra?
B. T.: A Margitszigeten lesz a már említett Y’akoto koncertje. Az énekesnőt olyan jazzikonokhoz hasonlítják, mint Nina Simone és Billie Holiday. A jazz új generációjának egyik legtehetségesebb formációja a The Hot Sardines, a klasszikus New York-i jazz képviselői, akik szintén először mutatkoznak be a hazai közönségnek, fesztiválunk meghívására. A jól ismert régi dallamokat mai hangzással gazdagítják, bizonyítva, hogy az örömzene összehozhatja az embereket. És persze, ahogy évek óta, most is a Margitszigeti Víztorony udvara ad otthont a Jazzy Tower koncerteknek, ahol Jónás Vera, a Pankastic!, a Balázs Elemér Group, valamint Fábián Juli és Zoohacher adnak koncertet a város egyik legizgalmasabb helyszínén.

Kik azok a vendégei a fesztiválnak, akikre valamilyen okból külön is szeretné felhívni a figyelmet?
B. T.: Egy dél-afrikai kórusra feltétlenül, akik most ünneplik megalakulásuk 15. évfordulóját, de első alkalommal lépnek fel Magyarországon. A kétszeres Grammy-díjas Soweto Gospel Choir negyven tagú, és világszámba menő színpadi show-t produkál. Zeneileg az afrikai gospelt ötvözik a spirituálé, a reggae és az amerikai populáris zenei műfajokkal. A másik különleges estét ígérő csapat a világszerte népszerű kanadai cirkusz-színház, a Cirque Éloize, akik legújabb produkciójukkal érkeznek Budapestre. A western világát megidéző akrobatikus krimi alaphangját Johnny Cash és Patsy Cline dallamai adják, miközben életre kel a hírhedt Wild Wild West.

Nyilván az a gyakorlat sem változik, hogy lesznek gyerekprogramok.
B. T.: A Víztorony udvara és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejárata előtti platánfa várja a gyerekeket és a családokat. Lesz interaktív meseszínpad, báb- és gyerekelőadás, kézműves foglalkozás, dal- és tánctanulás. A reneszánszkori mesék, játékok, hangszerbemutatók, régizenei koncertek és korabeli táncok bemutatói a Szent Margit-romoknál minden vasárnap 10.30-kor kezdődnek.

A fesztivál sok nézőt vonzó színházi előadásai a Városmajori Színpadon zajlanak, és ott lesz a Városmajori Színházi Szemle is. A kínálat óriási, felsorolni nem tudjuk, de néhány előadást említsünk meg a gazdag választékból.
B. T.: Június 3-9. között itt lesz a Duna Karnevál Fesztivál, amely kiemelt figyelmet fordított a hazánkban élő nemzetiségek kultúrájának bemutatására. Meg vagyok győződve róla, hogy a Sztárcsinálók, az első magyar rockopera szabadtéri bemutatóját a tatabányai Jászai Mari Színház társulatának előadásában máris sokan várják. A premier június 16-án lesz. Az idei Városmajori Színházi Szemle versenyprogramján 6 város 6 színházának 6 legjobb zenés, szórakoztató előadása szerepel. Az elmúlt év legjobb, nem budapesti szórakoztató előadásai között olyan közkedvelt slágerelőadások láthatók, mint az Amadeus, a Képzelt riport…, A hülyéje, A falu rossza, Tisztelt Ház és a Mágnás Miska. Az Orlai Produkciós Iroda itt tartja augusztus 10-én Szép Ernő: Vőlegény című vígjátékának budapesti bemutatóját Kovács Patríciával és Szabó Kimmel Tamással a főszerepekben. Természetesen a Városmajorban lesznek koncertek is, mások mellett fellép a Swing á la Django három vendégművésszel – Stochelo Rosenberggel, Roby Lakatossal, Bangó Margittal –, Horgas Eszter Falusi Mariannal, Vásáry Tamás és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, Palya Bea és zenekara, Szőke Nikoletta és Takács Nikolas, Rákász Gergely orgonaművész, Szalóki Ági, a Budapest Bár.

Hogyan és kikkel zárják a három hónapos fesztivált?
B. T.: Augusztus 20-án a Virtuózok legújabb tehetségei és sztárvendégeik köszöntik a nemzeti ünnepet. A margitszigeti programsorozat záró koncertjét a 10 éves jubileumát ünneplő Magashegyi Underground adja augusztus 24-én. Arra biztatok mindenkit, jöjjenek, töltsenek el egy szépséges nyári estét a Városmajorban vagy a Margitszigeten. Ha kedvük tartja, szálljanak hajóra, a különjáratok a Margitszigeti Szabadtéri Színpad és Víztorony kikötőbe fogják hozni önöket. (A hajók az előadás után 20 perccel indulnak vissza a kikötőből.) Annyit megígérhetek, hogy előadásainkkal számos kontinenst bejárhatnak, és minden tekintetben pazar utazásban lesz részük.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor