Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Mozizás otthon? – Körkép az online filmnézési lehetőségekről
2020-12. szám

A pandémiás helyzet miatt a mozik nyitvatartása bizonytalanabbá vált, ezért a filmrajongók körében egyre népszerűbbek az otthonról is nézhető, online elérhető tartalmak. Természetesen egy laptop vagy okostévé képernyője soha nem fogja pótolni az igazi szélesvásznú moziélményt,
ugyanakkor az online filmnézésnek számos előnye van a hagyo­má­nyos mozizáshoz képest. Az ún. VoD (Video on Demand) legfőbb erős­sé­gének a reklámmentességet, a rugalmasságot és a széles kíná­latot tartják a felhasználók – derült ki többek között abból a rep­re­zen­tatív piackutatásból, amelyet a Nemzeti Filmintézet készíttetett. Összefoglalónkban röviden áttekintjük a nagy nemzetközi streaming szolgáltatók mellett elérhető, hazai kezdeményezésű online filmnézési lehetőségeket.

Budapesti Távmozi
A hazai moziüzemeltetők közül elsőként a Budapest Film Zrt. lépett az online mozizás terén: idén áprilisban indították el Távmozi nevű szolgáltatásukat, amely egyedi módon ötvözi a hagyományos mozik időponthoz kötött vetítéseit az online filmnézési technológiával. A Táv­mo­ziban a Művész, Puskin, Toldi, Tabán, Kino Cafe filmszínházak napi több előadást kínálnak a film.artmozi.hu oldalon keresztül. A mozik profiljába illő art filmek mellett az őszi-téli fesztiválidőszakban számos mozieseménynek is otthont adott az oldal, ahol virtuális közönségtalálkozókat és online követhető beszélgetéseket is rendeztek.

Cinego – Az artfilmekre specializálódott online videotéka
A www.Cinego.hu több mint 200 filmet tartalmazó katalógusában egyaránt megtalálhatók a legnagyobb fesztiválok – mint Cannes, Velence, Berlin, Toronto vagy Karlovy Vary – sikerei és az elmúlt évek legjelentősebb hazai alkotásai. A májusban elindult oldal elsősorban az artmozik közönségét szólítja meg, így filmválasztéka nagymértékben eltérő a többi platformtól. A filmek többsége havi előfizetési díj mellett nézhető, emellett az legfrissebb, exkluzív tartalmak egyedileg kölcsönözhetők. Ez utóbbira példa Ma­gyar­or­szág hivatalos jelöltje az Oscar-díjra: Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje jelenleg egyedül a Cinegón elérhető.
hirdetés

Filmio – Új és klasszikus magyar filmek hatalmas választéka
Novembertől új online filmtárral bővült a hazai streaming szolgáltatások kínálata. A Nemzeti Filmintézet által elindított platform, a www.Filmio.hu hozzáférhetővé tette a hazai filmgyártás régi és új remekműveit, örök kedvenceit. Folyamatosan bővülő kínálatában több mint 160 klasszikus és új magyar mozifilm és mintegy 220 további produkció – animációk, dokumentumfilmek, tévéfilmek – között lehet válogatni. Az oldal előfizetéses rendszerben működik, amelynek különlegessége, hogy a szolgáltatásért fizetett díjat teljes egészében a magyar filmgyártás támogatására fordítják.

Művészeti filmek online
Kisebb számú filmmel, de fókuszált tematikával várja a művészetbarátokat a Pannonia Entertainment online filmkölcsönzője, ahol A művészet templomai népszerű ismeretterjesztő sorozat összes eddigi része, több mint 30 művészettörténeti mozifilm elérhető, köztük olyan friss alkotások is, mint az Amadeo Modigliani, Frida Kahlo, Paul Gauguin és Peggy Guggenheim életét bemutató 2020-as filmek. A művészeti filmek mellett díjnyertes zenei dokumentumfilmek, életrajzi játékfilmek és magyar természetfilm is elérhető a www.pannonia-entertainment.hu/filmkolcsonzo oldalon.

Artekino – Válogatott európai filmek ingyenes online fesztiválja
Ötödik alkalommal rendezik meg az ArteKino online filmfesztivált a www.artekinofestival.com oldalon, ahol december végéig egy hónapon keresztül friss és izgalmas európai fesztiválfilmeket lehet megnézni – magyar felirattal is – egy rövid regisztráció után, díjmentesen. Az idén már 45 országban elérhető válogatásba olyan filmek kerültek be, amelyek korábban nagy sikerrel szerepeltek A-kategóriás filmfesztiválokon, az európai mozikban mégsem kaptak kellő figyelmet. A fesztiválra bárki regisztrálhat, zsűritagok jelentkezését is várják, akik párizsi utazást nyerhetnek.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor