Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Minden évben új célokat keresek”
2018-07. szám / Jónás Ágnes

Hazai sztárfellépők, világzenei koncertek, a honi színházak legjobb vígjátékai, valamint látványos és izgalmas kísérőprogramok várják az érdeklődőket a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléjén, a VIDOR Fesztiválon augusztus 24. és szeptember 1. között Nyíregyházán.
A tizenhetedik éve töretlen sikerrel működő, többnapos rendezvénysorozat színházi csemegéiről, valamint a Móricz Zsigmond Színház új évadáról Kirják Róberttel, a fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

A VIDOR Fesztivál két fontos pillére a zenei és a színházi program. Ilyenkor felvonul Nyíregyházán az ország színészeinek és tár­su­la­tai­nak színe-java, a helyiek legnagyobb örömére. Idén milyen szín­da­ra­bo­kat láthat a közönség a nagy- és a kamaraszínpadon?
K. R.: Az idei VIDOR Fesztiválra is az elmúlt évad legvidámabb és leg­szín­vo­na­la­sabb nagyszínpadi és kamaraszínpadi előadásait válogattuk össze. A nagyszínpadunkon lesz látható a Radnóti Színháztól az Ádám almái című tragikomikus, groteszk színjáték, a Vígszínháztól a Lóvátett lovagok, az Örkény Színháztól A hattyú. A kaposvári Csiky Gergely Színház a Rivaldafényt hozza el, az Orlai Produkciós Iroda Az oroszlán télen című történelmi játékot, a Miskolci Nemzeti Színház a Játék a kastélyban-t, a szombathelyi Weöres Sándor Színház a Vol­po­nét. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház előadásában lesz látható Az üvegcipő, a Játékszínből pedig a Legyen a feleségem! érkezik. A kamaraszínpadunkon láthatják a nézők a Szép jó estét, Mr, Green! című előadást (Veres 1 Színház), a Párterápiát (Orlai Produkciós Iroda), a Kartonpapát (székesfehérvári Vörösmarty Színház), a Nézőművészeti Kft. és a Karinthy Színház közös bohózatát, A piszkosakat, a Kivettem a fejemből egy gömböt című abszurd zenés kabarét (Nézőművészeti Kft.) és a Bankhitelt (Játékszín). A Rózsavölgyi Szalon Molnár Piroska Emberi hang című önálló estjét hozza el, vidám perceket nyújt majd a DEKK Színház Garázsbanda című produkciója, valamint az Ördögkatlan és Majdnem Színház közös előadása, a Majdnem 20.

Mik az észrevételeid, milyen szempontok alapján választanak a nézők előadást maguknak?
K. R.: A színházak és a társulatok neve nagyon vonzó tud lenni a nyíregyháziaknak, de sokszor egy ismert cím is elég ahhoz, hogy valaki jegyet váltson az előadásokra. A színészek neve is kecsegtető – a nagyszínpadi előadásokra szóló jegyeket egy-két nap alatt elkapkodják, hiszen olyan előadók is színpadra állnak ilyenkor, akik egyébként csak ritkán jutnak el hozzánk.

Nemcsak a VIDOR Fesztivállal, hanem a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházzal is összeforrt a neved – 2016 óta igazgatod. Milyen tervekkel vágtok neki a 2018/2019-es évadnak?
K. R.: Célkitűzéseink nem változnak: a lehető legváltozatosabb repertoárt szeretnénk játszani magas színvonalon, helyet hagyva a hagyományosnak és az újdonságoknak. A bemutatókat most is úgy válogattuk össze, hogy az ismerős címek között felbukkanjon egy-egy váratlan újdonság. Az évad meg­ter­ve­zé­sé­nél nagyon figyeltünk arra a koncepcióra, amit már az igazgatói pályázatomban is meghirdettem, azaz hogy az első, a harmadik és az ötödik előadásunk könnyedebb, a második és a negyedik pedig némileg mélyebb, elgondolkodtatóbb legyen. Az ország legjobb rendezőivel dolgozunk az új évadban: Szente Vajk a Meseautót állítja színpadra, Zsótér Sándor az Agatha Christie művén alapuló Gyilkosság meghirdetve című krimit. Verebes István rendezésében lesz látható a Balfácánt vacsorára! Műsorra tűzzük a Kalucsni című darabot is, mely Dragomán György drámáján alapul, s Szikszai Rémusz rendezi, a Bob herceget pedig Göttinger Pál viszi színre. Ezek mellett egy-két színvonalas vendégelőadást is hívunk havonta (nemcsak Pestről, hanem az ország minden pontjáról), valamint legfiatalabb nézőinknek friss gyerekirodalmat és régről ismert klasszikus mesét is egyaránt játszunk majd.
hirdetés

Nyárra a szabadtéri színpadotok is megújul…
K. R.: Rózsakert Szabadtéri Színpad nevet viseli a megújult kulturális intézmény, melyet július végén adtunk át, és amely augusztus 18-án Szente Vajk rendezésében a Meseautó című zenés vígjátékkal nyitja meg kapuit. Izgatottan várjuk!

Mely színigazgatással kapcsolatos eredményekre vagy a legbüszkébb?
K. R.: Elsősorban a nézőszám emelkedésére – 2016-ról 2017-re 20 százalékkal emelkedett a nézőszám, s ezzel párhuzamosan 30 százalékkal nőtt a jegybevételünk is. Az idei évad (a 23 százalékos teljes bevétel-növekedésen túl) országos elismeréseket is hozott a társulatnak. A név: Carmen című előadásunkat a MOST Fesztiválra és a Vidéki Színházak Fesztiváljára is meghívták. A POSzT-ról két díjat is elhoztunk (Illatszertár), ami azt jelzi, hogy szakmailag is jó irányba tartunk, és nem utolsósorban büszke vagyok arra, hogy az elmúlt két évben sikerült végre a színészek fizetését megemelni – ez részben köszönhető a megnövekedett jegybevételnek és az önkormányzati segítségnek is. Igazgatóként továbbra is törekszem a megújulásra és az innovatív ötletek megvalósítására. Minden évben új célokat keresek.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor