Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
3 hét, 19 program, 81 közreműködő = 16. Spinoza Zsidó Fesztivál
2018-08. szám / Pavlovics Ágota

Bizsergető érzés a Dob utcában sétálni. Azért-e, mert az itt született szellemi óriások nyomában járunk, vagy azért, mert ódon házai titokzatos hangulatot árasztanak? Bizonyára mindkettő. Kel­le­mes meglepetés, hogy a nyári délutánban diszkrét zongorahangokhoz igazíthatjuk lépteinket.
A zene forrása felé tartunk, a Spinoza Kávéházba, ahol a meghökkentő, izgalmas történetekből soha ki nem fogyó Sándor Annával, a szeptember 3-23. között megrendezésre kerülő 16. Spinoza Zsidó Fesztivál igazgatójával beszélgettünk.

Milyen újdonságokkal készültök a 16. Spinoza Zsidó Fesztiválra?
S. A.: Az első, amin tizenöt évig dolgoztam, és mostanra valósult meg: a MAZSIHISZ Zsidó Kulturális Fesztiváljával összehangolva tartjuk meg a fesztiválunkat: a MAZSIHISZ fesztiválja szeptember 2-ig tart, a Spinoza Zsidó Fesztivál pedig szeptember 3-án kezdődik. Más­ként fogalmazva: Európa egyetlen városa Budapest, ahol így egy hó­na­pig a zsidó kultúráé a főszerep. Jól van ez így, hiszen itt van Európa legnagyobb zsinagógája, itt él Közép-Európa legnagyobb zsidó kö­zös­sé­ge. Ami pedig a további újdonságokat illeti, nem ma kezdtük azt a drámasorozatunkat, amely keretében olyan magyar zsidókat mutatunk be, akik nagy dolgokat vittek véghez, ráadásul van valaki ezek közül, aki a Spinozától pár méterre született. A sorozat első drámája Herzl Tivadarról szól, akinek meghatározó szerepe volt Izrael létrejöttében. A második Pulitzer Józsefről, akinek a nevét a rangos sajtódíj őrzi, és akiről nem mindenki tudja, hogy egy szó angoltudás és egy cent nélkül indult 17 évesen Amerikába, 22 évesen pedig már szenátor volt. Ferenczi Sándor jó ideig Freud barátja és munkatársa volt, a pszichoanalízis első hazai professzora. A sorozat negyedik darabja most készül, Kálmán Imre, a világhírű zeneszerző életéből, aki Hitler második legkedvesebb zeneszerzője volt, mert az első helyen Wagner állt. Kálmánról kevesen tudják, hogy Hitler tiszteletbeli árjaságot ajánlott neki, amit visszautasított. Visszatérve az újdonságokhoz, az idei Fesztivál az első alkalom, amikor a fent említett három nagyszerű ember életéből készült művek egyszerre láthatók.

A Fesztivál a zsidó kultúra szinte valamennyi ágát felöleli, ezen belül minden évben erős a filmművészet jelenléte.
S. A.: Idén sem lesz másként. Időrendben haladva, elsőként Paul Verhoeven Fekete könyv című film­drá­má­ja lesz látható, hősnője egy zsidó énekesnő, aki az ellenállásnak dolgozik, miközben látszólag együtt­mű­kö­dik a nácikkal. Szeptember 15-én folytatódik A magyar zsidóság 2000 éves története a 11. résszel. Dénes Gábor filmje az 1957-65 közötti korai Kádár- korszakba visz bennünket, amikor a vidéki zsidóság szinte eltűnt, a zsidó intézmények nagy részét államosították, vagy eladták. Harmadik filmünk Az em­lé­ke­zet vége? című dokumentumfilm, amelyben Scheiner Péter arra keresi a választ, vége van-e a múlt­fel­dol­go­zásnak, vagy egy másik fajta emlékezet veszi kezdetét?

Melyek a Fesztivál idei unikumai?
S. A.: Heller Ágnes és Gábor György estje minden évben unikum, idei témája: ki volt Jézus? Ki volt az a férfi, akiről 30 éves koráig még alig tudott valaki, 33 évesen már megölték, ám három év alatt a világ legnagyobb karrierjét produkálta? A másik unikum Balázs Gábor előadása, címe: Szerelem a zsidó hagyományban. Az előadó olyan témákkal foglalkozik, amelyekkel nemigen szoktak: például elfogadható-e a poligámia és a poliamória (többszerelműség)? Elfogadott volt-e a homoszexualitás Dávid király idejében?
hirdetés

A Fesztivál erőssége a zene, milyen estek lesznek idén?
S. A.: Szeptember 4-én a legszebb haszid dallamok hangzanak fel, Fekete László, a Dohány utcai zsi­na­gó­ga főkántora előadásában. Szokás szerint fellép a SabbathSong Klezmer Band, és lesz humoros Klezmer Koncert is a David Klezmer Quintet és Klein Judit előadásában. A nagy sikerű Frida című zenés játék Frida Kahlo, spanyol-indián-magyar-zsidó származású mexikói festőnő életéről szól. A Poppera című zenés játékunk pedig, amellyel a kiváló Popper Péter emléke előtt tisztelgünk, azt feszegeti, hogyan legyünk boldogok? A professzor szerepében Hábetler András lép színpadra. Idén lesz egy különleges flamenco estünk is, amely a szefárd zsidó hagyományokra helyezi a hangsúlyt.

Még mindig a zenénél maradva, a megszokottnál több programot terveztek a Lámpásba.
S. A.: Filozófiánk fontos eleme, hogy minden évben kínálunk ingyenes programokat. Idén a Lámpás romkocsmában szeptember 20-22. között esténként zsidó elemekkel dúsított, ingyenes jazz, blues, rock és népzenei koncertek lesznek.

Lenne még miről beszélnünk, mondjuk egy bizonyos, Marmorstein Bertáról, a Spinoza remek kávéiról, a péntek esti klezmeres vacsorákról…
S. A.: Beszélhetnénk, de helyette mindenkit arra biztatok, jöjjön el hozzánk, 3 héten át 81 köz­re­mű­kö­dővel, 19 izgalmas programmal készülünk!



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor