Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Öt új bemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon a 2019/2020-as szezonban
2019-09. szám / Jónás Ágnes

Rózsavölgyi Szalon vezetője és megálmodója, Zimányi Zsófia szerint az a jó színdarab, amin az ember másnap is elgondolkodik. Aminek ülepednie kell és foglalkoztat, maradandó élményt ad,
kérdéseket vet fel, és építi az ember személyiségét. A 2019/2020-as szezonban is ilyen előadásokat láthat a nagyérdemű, emellett új alkotók és színészek is bemutatkoznak.

A kritikusok rendre pozitívan írnak a tavalyi évadban bemutatott, Alföldi Róbert és Sztarenki Pál főszereplésével futó Diplomácia című előa­dá­so­tokról. A nézőktől milyen visszajelzéseket kaptok?
Z. Zs.: Cyril Gely Diplomácia című darabjában az az izgalmas, hogy bár a dráma „csak” a főszereplők lelkében játszódik le, mégis rendkívül jól érzékelhető a második világháború hangulata. Előadásunkban a 20. századi európai történelem egyik legtitokzatosabb története elevenedik meg, s kiderül, hogyan menekült meg Párizs 1944-ben Hitler bosszú­já­tól. A svéd konzul, Raoul Nordling és a hidegvérű Dietrich von Choltitz tábornok vitáján keresztül húsbavágó kérdésekkel szembesülnek a nézők, terítékre kerülnek a felelősséggel és a felelősséghárítással kap­cso­la­tos dilemmák, miközben megpendülnek a lelkiismeret és a morál húrjai is. Hasonlóan sikeres előadásunk a múlt évadból a Táncórák, melynek mindkét főszereplője, Ullmann Mónika és Józan László is díjat kapott az idei VIDOR Fesztiválon.

Már nyáron lehetett tudni, hogy Székely Csaba Semmit se bánok című darabjával kezditek az új szezont. Úgy tudom, Sztarenki Pál keresett meg a drámával, te pedig örömmel adtál zöld utat a színpadra ál­lí­tásnak.
Z. Zs.: Igen, mert ez egy súlyos és egyben nagyon szép történet. A bűn és a bűnhődés, illetve a bűn és a megbánás témáit járja körül. Egy volt román titkosrendőrről szól, akit meglátogat egykori kollégája, de nem az ügynökkérdést tárja föl a darab. Az kerül fókuszba, hogy ha valaki, aki hajdan bűnöket követett el, ké­pes-e másvalakit megmenteni a borzalmas jelenétől, jövőjétől, megmenti-e saját magát a rémes múltjától. Szeptember 12-én mutattuk be, a szerepekben Schneider Zoltán, Sztarenki Dóra, Elek Ferenc láthatók.
hirdetés

Milyen csemegékkel készültök még?
Z. Zs.: Az előbb említett előadással együtt öt új bemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon a 2019/2020-as évadban. Ezúttal is törekedtünk arra, hogy olyan színészeknek és alkotóknak is megmutatkozási lehetőséget adjunk, akik eddig még nem játszottak vagy rendeztek nálunk, ilyen például Gálvölgyi János, aki a december 12-én debütáló Végszó című előadásunkban játszik Györgyi Anna, Bajor Lili, Kovács Máté oldalán. A rendező Dicső Dániel. Az előadás középpontjában egy színészdinasztia – nagypapa, a lánya és unokája – története áll, alapgondolata pedig, hogy „a színház éppen olyan, mint az élet, csak jobbak a fények”. A Babérkoszorú-díjas Zalán Tibor Így nem tudok… (ideiglenes) című, a Rózsavölgyi Szalon felkérésére írt darabjának magyarországi ősbemutatójára 2020. február közepén kerül sor. Egy fiktív családi történeten, egy negyvenes férfi kései útkeresésén keresztül ad képet a rendszerváltás idejéről. Az előadás szereplői Őze Áron, Kútvölgyi Erzsébet, Fekete Linda és Auksz Éva, a rendező Léner András. Tavasszal Rátóti Zoltán rendezi Jérome Tonnerre Intim vallomások című érzelmes thrillerét (premier: 2020. március 31.); a főszerepekben Bánfalvi Eszter, Pál András, Rátóti Zoltán és Sipos Vera láthatók. Egy fiatalasszony a házassági problémái megoldása érdekében elmegy pszichológushoz, de véletlenül nem a pszichológus ajtaján kopogtat, hanem a mellette lévőn, ahol Dr. Willam Faber pénzügyi tanácsadó él és dolgozik. A nő bent zaklatottan belekezd a válságba jutott házassága különös történetébe, férje frusztrációiba, így az asztalnál ülő Fabernek esélye nincs közbevágni, és felvilágosítani a nőt, hogy ő nem pszichológus… Nagyon izgalmas lesz az Idegenek a vonaton című előadás is, amelyet 2020 májusának közepén mutat be a Rózsavölgyi Szalon, együttműködve a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal és a Szentendrei Teátrummal. A darabban a bűn anatómiáját látjuk, s azt, hogy a manipuláció milyen pokolba tudja taszítani az embereket. Patricia Highsmith Két idegen a vonaton című, 1950-ben született regényéből Alfred Hitchcock rendezett filmet, Craig Warner pedig színdarabként dolgozta fel, ezt fordította le Radnai Annamária – az előadás tisztelgés is a nemrégiben elhunyt dramaturg, műfordító előtt. A szereplők: Józan László, Porogi Ádám, Takács Katalin, Szina Kinga, Őze Áron és Ozsgyáni Mihály, a rendező Szarka János.

Hét éve annak, hogy a Költészet Napján, április 11-én megnyitotta kapuit a nagy múltú Rózsavölgyi Zeneműbolt emeletén a Rózsavölgyi Szalon, mely hangulatában egyszerre bizsergetően múlt századi és mai. Mi kell ahhoz, hogy eredményesen és sikerrel tudjon működni?
Z. Zs.: A Szalon egyik legfőbb vonzereje az egyedi műsorválasztás. Erősségünk, hogy olyan ős­be­mu­tatókat tartunk, amiket sokszor mi íratunk meg színdarabnak könyvek alapján, s célunk, hogy darabjaink színészközpontúak, könnyen fogyaszthatóak, egyben elgondolkodtatóak legyenek. A sikeres működéshez elengedhetetlen a jó csapat, amelynek segítségével az ötletek megvalósulhatnak, valamint a nézők sze­re­te­te és a törzsközönség.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor