Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Korszerű összművészeti központ a történelmi falak között
2019-12. szám / Pavlovics Ágota

Az 1865-ben, Feszl Frigyes tervei alapján épült Vigadó egyedülálló szépségű épület, amely megnyi­tá­sától bálok és társasági események helyszíne volt, falai között a korszak népszerű ze­ne­szer­zői, Liszt, Wagner, Brahms, Debussy, Dohnányi és Bartók léptek fel.
A Duna-parti korzó mellett található patinás épület napjainkban összművészeti központ, kiállítások, hangversenyek, színházi események, bálok elegáns helyszíne. A Pesti Vigadó elmúlt öt évének meg­ha­tá­rozó eseményeiről, valamint a jövő terveiről Dr. Molnárné Szunyi Barbarát, a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

Milyen céllal indították útjára 2014-ben a Pesti Vigadó Nonprofit Kft.-t?
Dr. M.-né Sz. B.: A Pesti Vigadó Nonprofit Kft.-t 2014-ben alapította a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). Célunk nemcsak ennek a pá­rat­lan kulturális és művészeti rendezvényhelyszínnek az üzemeltetése, működtetése, a benne helyet kapó programok megszervezése, hanem az épület műemléki jellegéből fakadó turisztikai érdeklődés kielégítése és persze nem utolsósorban a feladatellátásunkhoz kapcsolódó kom­mu­ni­káció is.

Az öt év jó alkalom az összegzésre, hogy értékeli az eltelt fél év­ti­zedet?
Dr. M.-né Sz. B.: 2014 óta arra törekszünk, hogy a Pesti Vigadó visz­sza­kerüljön a magyarországi kulturális életben korábban méltán el­fog­lalt pozíciójába. Az eltelt öt év adatai alapján büszkén kijelenthetjük, hogy vállalásunkat teljesítettük. Több mint 850 kulturális program valósult meg az épület falai között, továbbá 120 kiállítás megnyitását is kö­zö­sen ünnepelhettük. A művészeti programokon túl – a szabad kapacitások figyelembevételével – 450 hazai és nemzetközi protokolláris és zártkörű rendezvénynek vált otthonává a Pesti Vigadó, ezzel jelentős mértékben részt vállalva a magyarországi konferenciaturizmus erősödésében is. Külön sikerként köny­vel­het­jük el, hogy mind a kulturális-művészeti, mind az üzleti partneri körből több hazai és nemzetközi partnerünk mára visszatérő vendégeink táborát erősíti, ez a megerősítése annak, hogy jó úton járunk. A Pesti Vigadó és történelme iránt érdeklődők számára eddig 1600 alkalommal indultak útjára ide­gen­ve­ze­téseink, épületismertető túráink. Ez a több mint 3000 program nem valósulhatott volna meg anélkül a csapat nélkül, amelyet a Nonprofit Kft. és az alvállalkozók munkatársai alkotnak. Precizitásukra, nyi­tott­sá­gukra, segítőkészségükre mindennap szükség van ahhoz, hogy valóban összművészeti központot működtessünk.

Mennyire érdeklődnek, a ma betérő látogatók a Pesti Vigadó története, múltja iránt?
Dr. M.-né Sz. B.: Idegenvezetéseink során látogatóink megismerhetik a Pesti Vigadó páratlanul gazdag történelmi múltját, és az épület olyan területeire is eljuthatnak, amelyek a nagyközönség számára nem látogathatóak. Valamennyi itt megvalósult esemény öregbíti az épület gazdag múltját, így különös pár­be­széd folyik napjaink és az akár 150 évvel ezelőtti események között. Ez az, ami egyedivé tesz mindent, ami a Pesti Vigadóban valósul meg.

Tapasztalatai alapján melyek azok a programok, amelyek a legnagyobb sikert aratták a közönség körében, amelyet kiemelne?
Dr. M.-né Sz. B.: Minden, a házban megvalósuló program részben a mi programunk, de vannak ese­mé­nyek, amelyeket az ötlet megszületésétől követünk nyomon. Ezek közé tartozik a Nyitott Ház, amely során a Pesti Vigadó épülete, kiállításai és aznapra megálmodott rendezvényei is ingyenesen lá­to­gat­ha­tóak. Jelentőségét egyrészt az adja, hogy a mai napig folyamatos az érdeklődés a közönség részéről a páratlan történelmi múlttal rendelkező épület iránt, másrészt ezen a napon a családok tagjai egy időben, egy helyen, egyszerre vehetnek részt művészeti-kulturális programokon, így a Nyitott Ház a Pesti Vigadó évről évre megújuló családi eseménye. 2020. május 16-án, immár a 9. Nyitott Házon az opera és a musical mint műfaj kerül a fókuszba.
hirdetés

Milyen új programokat terveznek még a következő évben?
Dr. M.-né Sz. B.: A XXI. század folyamatosan új és újabb lehetőségeket teremt, ezeket kell időben felis­mer­nünk, hogy partnereink és a hozzánk látogatók számára a mai kor elvárásaihoz méltó szol­gál­ta­tá­sokat tudjunk biztosítani, szem előtt tartva folyamatosan a célt, hogy a Pesti Vigadó úgy legyen a jövő meg­ha­tá­ro­zó kulturális-művészeti célpontja, hogy eközben őrzi és ápolja a műemléki épület múltját, történelmét. A Pesti Vigadó által szervezett kortárs művészeti programok, gyerekprogramok, vagy a Szó – szín – játék sorozatunk, amelynek részeként vidéki és határon túli színházak népszerű előadásait hozzuk el, 2020-ban is várják közönségüket.

Milyen volt a fogadtatása a Vigadó negyedévente megjelenő programmagazinjának?
Dr. M.-né Sz. B.: Az egykori kis füzet mára színes magazinná vált, amelyben az itt megvalósuló rendezvények ajánlói mellett interjúk, beszélgetések, az épület múltjának színes történetei is a fókuszba ke­rül­nek. A tartalomszolgáltatás mellett cél annak magas színvonalon történő bemutatása is. Megjelenését láthatóan várja közönségünk, s több ezer példány fogy belőle negyedévről negyedévre.

Egy olyan gyönyörű épület falai között dolgozni, mint a Vigadó, bizonyára különleges élmény. Akadt olyan példa, hogy maga az épület adott inspirációt Önnek és munkatársainak egy program kitalálásában?
Dr. M.-né Sz. B.: Természetesen a Pesti Vigadó mindig inspirációul szolgál, nemcsak a művészeknek, hanem nekünk is, akik nap mint nap itt dolgozunk. Maga az épület történeteivel, múltjával és – bízom benne – izgalmas jövőjével olyan szakmai feladatokat és elvárásokat jelent, amely kihívásnak mindennap igyekszünk megfelelni.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor