Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Nők, nőkről, nem csak nőknek!”
2021-06. szám / Pavlovics Ágota

Miközben egyre gyakrabban hallunk szép, ám teljesen üres szólamokat a nők szerepének halaszthatatlan növeléséről, a gyakorlat ennek ellenkezőjét bizonyítja. Üdítő, egyben derűlátásra okot adó kivétel egy tavaly ősszel alakult női színházi társulat.
A Liliom Produkció mottója a címben is szereplő frappáns mondat: „Nők, nőkről, nem csak nőknek!” A színház motorja a következetesen a maga útját járó, rendre tabu témákat feszegető, több nagy sikerű és napjainkban is látható előadás rendezője, a ragyogó színésznő Tallós Rita. Beszélgetésünk során a Liliom Produkcióig vezető rendezői útjáról és közeli terveiről faggattuk.

Mi motivált, hogy rendezni kezdj? Egyszer csak rádöbbentél, hogy ez a te utad, vagy egy folyamat eredménye volt?
T. R.: Stúdiósként olyan nagyformátumú rendezőkkel találkoztam, mint Ascher Tamás, Zsámbéki Gábor, Székely Gábor, aztán a Színház- és Film­mű­vé­szeti Főiskola elvégzése után vidékre kerültem, és el­ját­szot­tam a világirodalom legjobb szerepeit, de már nem kerültem olyan remek rendezők keze alá, mint korábban, így magamnak kellett mindent megoldanom. Az ismerőseimmel sokat jártam színházba, és mindig hosszan magyaráztam, hogy mit hiányoltam, mit kellett volna másként csinálni a darabban. Egy idő után egyre gyakrabban kér­dez­ték tőlem, hogy miért nem rendezek.

Úgy tíz éve, a Bach Szilviával közösen játszott Alt duett volt az első nagy sikerű próbálkozásod. Milyen utakat nyitott az előadás számodra?
T. R.: Elsőként Sziklai Ildikó producer, az Orfeum igazgatója szavazott bizalmat nekem, megrendezhettem a 120-130 férőhelyes Orfeumban az Anyád kínja című vacsoraszínházi előadást, amelyet Haumann Petra, Horváth Lili, Kisfalvi Krisztina és Oszter Alexandra játszott, és a mai napig műsoron van. Az anyaság csodálatos és embert próbáló élményeiről szóló darabot blogokból és a saját tapasztalataimból írtam. Az előadást látta Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, és felkért, hogy rendezzem meg Tim Firth Naptárlányok című darabját, amiből világszerte nagy sikert aratott film is készült. Nagyon be voltam rezelve, ott álltam, ahol stúdiós koromban Ascher, Zsámbéki, Székely, abban a színházban rendeztem, ahol Avar István, Kállai Ferenc voltak a partnereim, ahol olyan egy évet töltöttem el, ami semmihez sem hasonlítható. Zalán János megengedte, hogy én válasszak színészeket, remek csapatot sikerült meg­nyer­nem, a teljesség igénye nélkül: Hegyi Barbara, Igó Éva, Tóth Enikő, Benkő Nóri játszanak a darabban. Fontos volt számomra, hogy ezekkel a nőkkel az első pillanattól kezdve szimbiózisban voltunk. Ezután hívtak a Játékszínbe rendezni.

Eddigi rendezői munkásságod csúcsa a Játékszínben bemutatott Menopauza, a darab színházi kvalitásai mellett arról híres, hogy évek óta szinte lehetetlen jegyet venni rá.
T. R.: Szerintem a Menopauza sikerének az a titka, hogy előadás után a színházból mindenki meg­könnyeb­bül­ten távozik, mert a játék során természetessé válik jó néhány elhallgatott dolog. Mindehhez a nyolcvanas évek slágerei adják meg a hangulatot. A Menopauza top előadás lett, sok meghívást kapott, harmadik évada országszerte telt házakkal megy.
hirdetés


Több most futó, sikeres előadást jegyzel rendezőként, mégis alapítottál egy női színházat.
T. R.: A néző szeretne azonosulni a szépséggel, boldogsággal, amit a színházban lát, én olyan darabokat rendezek, ahol rájön, hogy saját magát látja a színpadon, megoldást kap, miközben szórakozik, nevet. Meggyőződésem, hogy a nők többet bírnak, erősebbek, mint a férfiak, toleránsabbak, várom, hogy a politikában is több nő legyen. A Me Too mozgalom is azt mutatja, hogy ébredeznek a nők, lehetne rájuk több terhet tenni, nem pedig háttérbe szorítani őket. Feminista vagyok, a szó jó értelmében. Nem a férfiak ellen, hanem velük közösen a nőkért, nőként gondolkodom. Az elmúlt hat év munkáiból kiderült az is, hogy megérzem, miből lesz siker, mégsem érkeztek folyamatosan a felkérések. Ezért alapítottuk a Liliom Produkció női színházat, célunk, hogy minőségi, szórakoztató színházi előadásokat hozzunk létre a nőket érintő problémákról, nem csak nőknek. Elképesztően sok a téma, és az sem mellékes, hogy a magam ura vagyok. Nagyszerű csapattal dolgozom, amelynek tagjai Barbinek Paula, a lányom, Tallós Andrea, a húgom, Szőlőskei Timi, Závada Péter, Lombos Marci, Papp Janó, Varga Miki és még hosszan sorolhatnám. Erős kohéziós erő köt össze bennünket, bármiben számíthatok rájuk. Hálás vagyok a támogatóinknak is, akik induláskor partnerként álltak mellém.

A Liliom Produkció első bemutatója Sue Fabisch Anyatigrisek című musicalje volt, a te rendezésedben.
T. R.: Az Anyatigrisek több mint tíz éve zajos sikert arat mindenhol, ahol bemutatják, arról szól, hogy kötélidegek, szívósság, erő kell ahhoz, hogy egy anya felneveljen két-három gyereket, amit akceptálni kellene. Másrészt olyan, mintha a Menopauza négy színésznőjét látnánk 25 évvel korábban. Akkora sikert is remélek tőle, mint amekkorát a Menopauza elért. A darabot július 1-én és 2-án fogjuk játszani a Városma­jo­ri Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig a MOM Kulturális Központban, és járni fogjuk vele az országot.

Következő előadásotok, az Anyám az őrületbe kerget jól ismert harcról szól, egy lány szeretne is, meg nem is hasonlítani az édesanyjára.
T. R.: A darabot Sue Fabisch ötletéből írtuk, és beleszőttük a saját életünk eseményeit is, de azt nem tudja a néző, hogy melyik részek ezek. Új műfajt alkottunk, a stand-up színházat, az előadás után pedig beszélgetést szervezünk egy pszichológussal. Unikális dolog, amit alkottunk, aki mellénk áll, egy vadonatúj dolog mellé áll. A lányommal, Paulával játsszuk, a rendező Szőlőskei Timi, aki remek választás volt. A darab szórakoztató, jól érzik magukat a nézők az előadás alatt, és azt remélem, hogy utána is. Nekem rendezőként a színész és a néző egyformán fontos, mindkettőnek szeretni és élvezni kell a játékot, másképp minek csináljuk. A darabot párszor játsszuk Budaörsön, utazni is fogunk vele, fővárosi bemutatóját pedig szeptemberben a 6szín Teátrumba tervezzük. Máris több darab van a fejemben, úgyhogy megyünk tovább feltartóztathatatlanul.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor