Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Izgalmas bemutatók, új sorozat és bérlet a József Attila Színházban
2021-12. szám / Pavlovics Ágota

Akár a többi teátrum, a József Attila Színház is megszenvedte a Covid-járványt, szerencsére ennek ma már nyoma sincs, szeptember 11-én megvolt az első bemutatójuk, és ahogy évek óta, ebben az évadban is igényes előadásokkal várják a színházszerető közönséget. Bemutatóikról,
régi-új társulatukról, fiatalokat megszólító új bérletükről, a JASZ Café decemberben induló sorozatáról és a színház felújításával kapcsolatos terveikről a teátrum igazgatójával, Nemcsák Károllyal beszélgettünk.

A színháznak újra van társulata, 20 állandó taggal kezdi meg az évadot.
N. K.: Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kul­tú­ráért felelős államtitkára empátiájának köszönhetően olyan normatív támogatást kapott a színház, hogy 2021. augusztus 1-vel le tudtunk szer­ződtetni 20 művészt. Természetesen állandó játszótársaink ma­rad­nak a színház örökös tagjai is. A változás a művészeknek is jó, és a színház működése is biztonságosabbá válik.

Két premierrel nyitottak szeptemberben, és az október is nagyon erős volt.
N. K.: Ennek egyértelmű oka az előző évad elmaradásainak pótlása. Márciusban akartuk bemutatni az Egy szoknya, egy nadrág című zenés vígjátékot Bodrogi Gyula rendezésében, de a járvány miatt csak szeptember 11-én tudtuk megtenni. Szeptember 18-án volt a be­mu­ta­tója a Valami bűzlik című musicalnek, amelyet Szente Vajk állított színpadra, és már az előző évadban készen volt. A Szibériai csárdás című zenés darabot is próbáltuk már az előző évadban, de csak október 9-én tudtuk bemutatni. Az előadást Hargitai Iván rendezte, a fő­sze­repben Lábodi Ádám debütált Kulcsár Viktória partnereként. Az első világháború idején Szibériában játszódó történetben magyar hadifoglyokat kényszerítenek arra, hogy előadják A csárdáskirálynőt. Az előadást vastapssal köszönte meg a közönség. Szintén Hargitai Iván rendezte az október 29-én bemutatott Furcsa pár női változatát, amelyben Fehér Anna és Pikali Gerda újra együtt áll színpadra. Az október min­den színháznál, így nálunk is nehéz volt, mert egyszerre folytak a bemutatóra váró előadások próbái és a felújító próbák.

November 27-én egy népszerű, ugyanakkor fajsúlyos darab premierjével, a Száll a kakukk fészkére című drámával folytatódik az évad.
N. K.: Nagyon örülök, hogy bemutatjuk a Ken Kesey regényéből készült drámát, a darab, akárcsak a Szibériai csárdás, olyan, amiben a kollégák jobban egymásra vannak utalva, ami segít a kohézió erősítésében. Az emberi kapcsolatok megsínylették a Covid-járványt, a közösségépítés minden le­he­tő­sé­gére szükség van a visszaépítésükhöz. A rendező Funtek Frigyes, a főszereplők Chajnóczki Balázs, Fehér Anna és Fila Balázs. Funtek Frigyes az előző évadban rendezett először nálunk, az Eldorádó nagyon szép előadás lett, de nem tudta kifutni magát. A közönség elsősorban zenés darabokat szeretne látni, nehéz őket komoly, súlyos mondanivalójú darabokkal megnyerni. Az is gondot jelent, hogy az emberek félnek a vírustól, pedig mindent megteszünk a tökéletes higiéniai feltételek biztosítása érdekében.

Reméljük, január végi bemutatójuk idejére kicsit bátrabbak lesznek a nézők.
N. K.: Spiró György Az imposztor című művét mutatjuk be, Benedek Miklóssal a főszerepben. A darabot Bagó Bertalan állítja színpadra, aki régóta szerette volna megrendezni ezt a színház világában játszódó darabot. Nagyon várom a találkozást Bagó Bertalannal és a fantasztikus egyéniség, nagyszerű színész Benedek Miklóssal.
hirdetés

A Portugál című kocsmakomédiával zárják az évadot, a darab rendezője, Lengyel Ferenc lesz, aki a Katona József Színházban a darab ősbemutatójától játszott a darabban, végül négyszázhuszonháromszor lépett fel az előadásban.
N. K.: Egressy Zoltán darabjának főszereplői Kónya Merlin Renáta és Lábodi Ádám. Nagyon szeretem a Portugált, láttam több feldolgozásban, sok jó feladatot ad a színészeknek, én is fogok benne játszani, a kocsmáros leszek.

Mivel készülnek a gyerekek és a fiatalok számára?
N. K.: A kicsiket január 13-tól Csukás István – Darvas Ferenc Ágacska című mesedarabjával várjuk, amit az előcsarnokban fogunk játszani, mert a gyerekek komoly szerepet kapnak az előadásban. A címszereplő Kulcsár Viktória, a darab rendezője Quintus Konrád. Az általános iskolák felső tagozatosai és a kö­zépis­ko­lások számára indítjuk el Kulisszajárás bérletünket, a programban részt vevő osztályok, csoportok a színházi előadások előtt kulisszajárással egybekötött beszélgetésen vesznek részt a darabban felmerülő kérdésekről, problémákról. A beszélgetéshez csatlakozik az előadás egy-egy alkotója vagy művésze. Ugyanezeket a korosztályokat szeretnénk invitálni a próbafolyamatokba való betekintésre is.

Ön a harmadik igazgatói ciklusát kezdte meg, amihez gratulálok, egyben kérdezem, hogy állnak a színház további felújításának, kibővítésének tervei?
N. K.: A tervelfogadás előtt állunk. Röviden: jelentősen megnő a színház területe, új stúdiószínpadot épí­tünk, ami fölött park lesz. A nagyszínpad két oldalához két torony csatlakozik, amelyek díszletraktárként szolgálnak majd. Ezzel a bővítéssel 2,5 óráról fél órára csökken a díszletbontás és díszletépítés folyamata. A nézőtéri rész nem változik, de fény- és hangtechnikai fejlesztést, színészbüfét, télikertet tervezünk, és a színházzal egybeépült ház is új külsőt kap a felújítás során.


Dióhéj
A József Attila Színház társulatának tagjai: Auksz Éva, Fehér Anna, Jónás Andrea, Kónya Merlin Renáta, Kovalik Ágnes, Kulcsár Viktória, Pikali Gerda, Szabó Gabi, Blazsovszky Ákos, Chajnóczki Balázs, Fekete Gábor, Fila Balázs, Horváth Sebestyén Sándor, Lábodi Ádám, Lukács Dániel, Quintus Konrád, Zöld Csaba és Nemcsák Károly. Két magántáncos, Tonhaizer Tünde és Horváth Ádám is csatlakozott a társulathoz, amelynek művészeti vezetője Hargitai Iván rendező lett.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor