Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Mindenkinek ajánlom, mert A revizor egy nagyszerű közös játék”
2022-01. szám / Pavlovics Ágota

2013-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész szakán, Novák Eszter és Selmeczi György osztályában. 2013-2016 között a Pécsi Nemzeti Színház, 2016-tól a tatabányai Jászai Mari Színház tagja. Anyaszínházában számos előadásban nyújtott kiemelkedő alakítást, a
teljesség igénye nélkül: A mi osztályunk, Vadászjelenetek Alsó-Bajorországban, Valahol Európában, Közellenség. 2022. január elején mutatták be Gogol A revizor című komédiáját, Fehér Balázs Benő ren­de­zé­sében. A világirodalom legismertebb komédiái között számon tartott darab egyik főszereplője Hlesztakov, akinek szerepében a minden porcikájában színész Mikola Gergő áll színpadra, akivel nem csak az egye­di, friss felfogásban színpadra állított darabról beszélgettünk.

Dosztojevszkijtől származik a híres mondás, hogy az egész orosz irodalom Gogol Köpenyének ujjából bújt ki. Az orosz irodalom, azon belül Gogol művei mit jelentenek az Ön számára?
M. G.: Engem elbűvöl a 19. századi orosz irodalom, a romantika épp­úgy, mint a realizmus. Nagy rajongója vagyok az ember­áb­rá­zolásnak, ami ezekben a művekben megjelenik. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen alaposan belekóstoltunk az orosz irodalomba, ki­pró­bál­hat­tuk magunkat a legnagyobb művekben, Zsótér Sándorral megcsináltuk A félkegyelműt, és volt Csehov-vizsgánk is, mindegyik meghatározó él­mény volt számomra.

A revizor többféle értelmezésre is ad lehetőséget, az Ön olvasatában hova sorolható?
M. G.: Ami elsőre eszembe jut, hogy mostani riasztó világunkban nehéz lenne jobb darabot elővenni, a műfaja komédia, és tényleg, addig nincs baj, ameddig keserédesen el tudjuk mondani, amit szeretnénk. Gogol nagyszerűen körbejár minden emberi sorsot, a zsigerekig megy, és tükröt tart elénk.

Hogyan jellemezné az Ön által játszott Hlesztakov karakterét?
M. G.: Hlesztakov jó körülmények között él, szórakozik, kártyázik, azt a pénzt, amit az apja a tanít­ta­tá­sára szánt, elveri, bohém figura. Fővárosiként úgy érzi, státuszánál fogva járnak neki olyan dolgok, ame­lyek­ért mások megdolgoznak. Születési kiváltságai már az első monológban elhangzanak. Csélcsap fiatal­ember, aki két pofára zabálja az életet.

Fehér Balázs Benővel, a darab rendezőjével, a Színház- és Filmművészeti Egyetemről ismerik egymást, úgy tudom, mindkettejük számára fontos volt ez a közös munka, hogy zajlott?
M. G.: Összebarátkoztunk az egyetemen, Benőre a legpontosabb szó a felkészültség, már az olva­só­pró­bára kész koncepcióval érkezett, ő és az alkotótársai látták maguk előtt az egész előadást. Nagyon jó ilyen rendezővel dolgozni, de sajnos manapság nem ez az általános gyakorlat. A próbák közben a színész még nem látja a teljes képet maga előtt úgy, ahogy a rendező, Benő viszont nagyon jó színész, és elő­játssza, amit nem látunk, a felmerülő kérdéseinkre mindig pontos választ ad, ugyanakkor szabadságot is ad a színészeknek, kreatív munka vele dolgozni. Olvasmányélményem alapján egészen más képet őriztem Hlesztakovról, mint amit Benő kért tőlem, eleinte idegen is volt, meglehetősen szélsőségesnek éreztem. Pontosabban fogalmazva, bátor megközelítést kért tőlem a rendező, egy elrajzolt figurát képzelt el, ami várat­la­nul ért. Amióta tudtam, hogy az általam játszott figura hogy illeszkedik a rendező alaposan végig­gon­dolt koncepciójába, tudtam, hogy mi a cél, alig vártam, hogy végre játsszuk a darabot, hogy megmutassuk a közönségnek. Ráadásul ez a darab egy óriási ötlet nyomán – ami meghatározza a mi színpadi létünket is – különleges térben játszódik, ahol nagyon-nagyon nehéz mozogni. A mi társulatunk képes erre is, hogy ebben a gyűrődő és gyilkos térben is jól mozogjon, minden előadásunkban érezhetően jelen van ez a képességünk.
hirdetés

A szerzőt Arany János minden idők legnagyobb humoristájának nevezte, sokat nevethetünk?
M. G.: Ha jól játsszuk el a darabot, akkor igen, és én nagyon remélem, hogy minden előadáson így lesz. Gogol szövegében benne is van, a polgármestert játszó Kardos Robi a nézőktől megkérdezi: Mit nevettek? Magatokon nevettek.

Apropó szöveg, Fehér Balázs Benő Szilágyi Ákos fordítását is átírta.
M. G.: Nagyon jól megírt szövegeket mondunk, és nagyon jól megírtak a figurák is. Benőék szépen le­po­rol­ták a darabot, maivá tették, hogy könnyebb legyen vele azonosulni. Szellemes mindaz, amit beleírtak, mi már az olvasópróbán, amikor Benő felolvasta a darabot, nagyon jól szórakoztunk.

A Jászai Színház előadásaiban általában kitüntetett szerepe van a zenének, mit hallunk A revizorban?
M. G.: Ezúttal is fontos szerepe van a zenének, csodálatos, ami belekerült a darabba, nagyon szellemes és kiemelkedő szerepük van a hangeffekteknek is, szerintem nagyon fogja szeretni a közönség.

Gogol Puskintól kapta az ötletet műve megírásához, a darab telibe talált, a bemutatón jelen lévő I. Miklós cár elrendelte, hogy a második előadást minden minisztere nézze meg. Ön ki mindenkinek ajánlja A revi­zort?
M. G.: Mindenkinek ajánlom, mert A revizor egy nagyszerű közös játék. Mondják, ha a színészek jól érzik magukat egy darabban, a közönség is élvezni fogja. Nagyon bízunk az elvégzett munkánkban, abban, hogy a nézők jól szórakoznak, és persze abban is, hogy sok friss gondolatot ébreszt az előadásunk.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor