Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Sikerrel zárult a Szabadtéri Színházak Találkozója
– Jövőre a Balaton lesz a helyszíne a rendezvénynek

2022-06. szám

A szabadtéri színházak szezonja június 1-jén hivatalosan is kezdetét vette. Idén először rendezték meg a Szabadtéri Színházak Találkozóját június 1. és 8. között: a Városmajori Szabadtéri Szín­pa­don 9 emblematikus produkciót láthatott a közönség a Szabadtéri Színházak Szövetségéhez
tartozó színházak kínálatából. Nagyszínpadi és kamaraprodukciók érkeztek a Városmajorba Kőszegről, Gyuláról, Szentendréről, a balatoni Kultkikötőből is. Sikerrel zárult a programsorozat.

Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke – egy­ben a Kőszegi Várszínház igazgatója – így fogalmaz: „Először rendeztük meg a Szabadtéri Színházak Találkozóját. Mindannyian létrehozunk értékes saját produkciókat is nyaranta, amelyek – sok esetben – csak néhány előadást érnek meg a szabadtéri hely­szí­ne­ken. Azt gondoltuk, nagyobb nyilvánosság elé is vihetnénk ezeket, amihez külön ünnepi alkalmat adott az is, hogy 25 éves a Szabadtéri Színházak Szövetsége. Június 1. és 8. között a budapesti Városmajori Szabadtéri Színpad ezekkel az előadásokkal nyitott. Sikerrel zártuk a programot. Jövőre is megszervezzük. Felvettük a kapcsolatot a 2023-as Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekttel, folya­ma­tosan tárgyalunk arról, hogy az ő égiszük alatt rendezzük majd meg a következő évi Szabadtéri Színházak Találkozóját. Bízunk benne, hogy akkor a Balaton partjára vihetjük a legjobb szabadtéri színházi előadásokat, a Kultkikötő helyszíneire, amely szintén a Szabadtéri Színházak Szövetségének tagja.”
Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad igazgatója elmondta: „Örömmel adtunk helyet a Szabadtéri Színházak Találkozójának, amelyen a mi saját előadásaink is szerepeltek. Budapesten egy héten át fókuszba került az, hogy a szabadtéri színházak is létrehoznak egyedülálló produkciókat, amelyek nagyobb figyelmet érdemelnek. Jó volt a budapesti közönség visszajelzése.”
Pócza Zoltán az előzetes érdeklődések alapján egyébként úgy kalkulál: idén összesen nagyjából 500 ezer látogatóra számíthatnak a szabadtéri színházak, amelyek több mint 500 különféle előadással, programmal várják a közönséget. „A szabadtéri színházak helyszínei, akár a várak, a vizek, a természet, akár más történelmi terek is erősen meghatározzák egy-egy produkció hangulatát. Sokan a nyaralók közül úgy választanak úticélt, hogy legyen ott szabadtéri színház”, tette hozzá a Szövetség elnöke.
A nyári évadnyitás egyik hagyományos eseménye a Szabadtéri Színházak Szövetségének díjátadása: a Gedeon József Amfiteátrum-díjat 2022-ben – a szakmai szervezet tizennégy tagintézményének szavazatai alapján – Lőkös Ildikó Jászai Mari-díjas dramaturg nyerte el, aki évtizedek óta részt vesz számos sza­bad­téri színház munkájában. A díjat Pócza Zoltán, a Szövetség elnöke adta át.
hirdetés


A Szabadtéri Színházak Szövetsége 1997-ben alakult. Már egy évvel korábban Gedeon József, a Gyulai Várszínház akkori igazgatója és Mátyás Irén, a Zsámbéki Nyári Színház akkori vezetője fel­ve­tet­ték: a „szabadtérieknek” speciális a működésük, jó lenne egy külön szervezet, amely összefogná őket és a problémáikat, és szükséges az érdekképviselet. Alapelveik között megfogalmazták, mit tekintenek szabadtéri színháznak, például ne csak befogadjon produkciókat, legyen saját bemutatója is. A csat­la­kozás kritériumai között pedig az is szerepel, hogy az intézmény legalább nyolc éve folyamatosan tevékenykedjen, együttműködjön a település önkormányzatával, vállaljon közszolgálati feladatokat is.
A Szabadtéri Színházak Szövetségének tagjai: Agria Nyári Játékok (Eger), Esztergomi Várszínház, Gyulai Várszínház, Kisvárdai Várszínház, Kőszegi Várszínház, Kultkikötő (Balaton), Kvártélyház Szabadtéri Színház (Zalaegerszeg), Margitszigeti Színház, Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen), Szarvasi Vízi Színház, Szegedi Szabadtéri Játékok, Szentendrei Teátrum, Városmajori Szabadtéri Színpad, Zsámbéki Nyári Színház.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor