Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Nemzetközi sztáreső az OPERA Mítosz & történelem évadában
2022-07. szám

A Magyar Állami Operaház közönsége megszokhatta már, hogy a világszínvonalú magyar éne­kesek mellett időről időre a nemzetközi operaélet legnagyobb sztárjait is láthatják Budapesten. Köztük többen már visszatérő vendégek, akik hol operaszerepben, hol gálaesteken örvendeztetik meg rajongóikat.

A 2022/23-as évad felvezetéseként az Eiffel Műhelyház immár hagyo­má­nyosnak tekinthető augusztusi parkkoncertjének sztárvendége Fabio Sartori olasz tenor lesz, aki magyar szólista partnereivel hazája legjelentősebb zeneszerzőinek népszerű műveivel gondoskodik a fer­ge­te­ges nyáresti hangulatról. A Háború & béke-előadásban Anna Sha­po­va­lova vendégszerepel, aki korábban a III. Marton Éva Ének­ver­se­nyen is emlékezetes produkciókban mutatkozott meg, míg a Szök­te­tés a szerájól című produkcióban a magyar származású Eva Bodorová működik közre. Korábbi nagy sikere után visszatér a Bohéméletbe Angela Nisi, míg az Otello címszerepét a Verdi-specialista Walter Fraccaro és Carlo Ventre formálja meg. Igazi kuriózumnak ígérkezik Rodrigo Sosa Dal Pozzo fellépése az Orfeusz & Euridiké előa­dá­saiban, mivel a kontratenor nem csupán a férfi címszerepet énekli, de karmesterként is közreműködik.

Az OPERA Sztárest zongorával címen új sorozatot is indít, amiben olyan világszerte elismert és a magyar közönség által is jól ismert művészek adnak ária- és dalestet, mint Ildar Abdrazakov, Ferruccio Furlanetto, Simon Keenlyside, Julija Lezsnyeva, Waltraud Meier, Olga Peretyatko és Ramón Vargas. Az intézmény ugyanakkor saját, je­lentős nemzetközi karriert befutott sztárjairól sem feledkezik meg: Marton Éva 80. születésnapja alkalmából ünnepi gálaesttel köszönti őt a dalszínház, míg az elmúlt évadban megkezdett sorozatot folytatva Lukács Gyöngyi és Komlósi Ildikó is 3-3 alkalommal tart önálló estet az Eiffel Műhelyházban.
A közönség azonban nem csupán az énekes szólisták között fedezhet fel nemzetközi művészeket. A műsorban található művek sok­szí­nű­ségéért ismét rendezők és koreográfusok egész sora felel, az új évad egyes bemutatóit is igazi sztárok jegyzik. Calixto Bieito már bemutatkozott a budapesti közönség előtt Carmen-előadásával, a Mítosz & történelem évadban a Háború & béke című monumentális Prokofjev-zenedrámát mutatja be Magyarországon először, a balettévad egyik legnagyobb bemutatójának pedig Boris Eifman A Pygmalion-hatás című egész estés táncműve ígérkezik.
hirdetés

Az ország legtöbbet foglalkoztatott szimfonikus együttese, az OPERA Zenekar a 2022/23-as évadban 500 opera- és balettelőadáson, hangversenyen és gálán működik közre. Élén a legelismertebb hazai karmesterek és szárnyaikat próbálgató tehetséges dirigensek mellett ismét néhány világklasszis – így Antonello Allemandi, Diego Ceretta, David Coleman, Paul Connelly, Frédéric Chaslin, Thomas Herzog, Leonardo Sini és Stefan Soltész – áll majd, akik közül többet mind a zenekar, mind a közönség régi ismerősként üdvözölhet a megújult Operaházban és az Eiffel Műhelyház szinte határtalan lehetőségeket kínáló tereiben.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor