Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Új színházat nyit Debrecen
2022-08. szám

Augusztus végén megnyílt Debrecenben a Csokonai Fórum nevű új színházépület. A kulturális tér különlegessége, hogy Debrecen belvárosában, egy bevásárlóközpont egyik szárnyában kapott he-
lyet. A Csokonai Fórum szerepéről, a hozzá kapcsolódó várakozásokról a Csokonai Színház igazgatóját, Gemza Pétert kérdeztük.

Mit kell tudniuk a Debrecenbe érkezőknek a Csokonai Fórumról?
G. P.: Debrecen városa régóta készült a Fórum bevásárlóközponttal egy épületben lévő kulturális tér megnyitására, és most büszkén mond­ha­tom, hogy Magyarország legmodernebb színháza nyílt meg nálunk. Nemcsak az elhelyezkedése, de a belső tér kialakítása is igazán kü­lönle­ges. A Csokonai Fórumba egy hatalmas mozgólépcsőn keresztül érkezik a vendégek egyik része, míg a másik részük kihasználhatja a bevásárlóközponttal közös parkolóház kényelmét, és közvetlenül a par­ko­ló­házból lép be a színházépületbe. De bármerről is érkezik a látogató, egy impozáns előcsarnokba ér, ahol a belsőépítészeti megoldások mindegyike a vendégek kényelmét szolgálja. Szándékosan beszélek látogatóról, és nem színházi nézőről, hiszen a Csokonai Fórum egy olyan kulturális tér, amelyet nem csak a színházi előadások kedvéért érdemes meglátogatni.

Debrecen több mint 150 éves színházát, a Csokonai Színház történelmi épületét jelenleg teljeskörűen re­kon­struálják. Milyen szerepet szán a Csokonai Fórumnak most és jövőben?
G. P.: A Csokonai Színház történelmi épülete 2023 tavaszán nyílik majd újra. A Csokonai Fórum ad otthont ez idő alatt a debreceni társulat valamennyi előadásának, a későbbiekben azonban mindkét helyszínen párhuzamosan játszunk majd. Sokáig dolgoztunk a megfelelő működési modellen, és szerintem mostanra megtaláltuk: nem a zenés és a prózai vagy a klasszikus és a kortárs között teszünk majd különbséget a játszóhelyek megválasztásakor. Úgy szeretnénk építeni a repertoárunkat, hogy a két játszóhely – a Csokonai Színház történelmi épülete és a Csokonai Fórum modern épülete – rugalmas és dinamikus kapcsolatban legyen egymással.

Milyen műsorkínálattal várja a nézőket a Csokonai Fórum 2022 őszén?
G. P.: Augusztus végén Debrecen ikonikus írója, Szabó Magda kisregényéből, a Für Elise-ből készített ősbemutatóval nyitottuk meg a Csokonai Fórumot. Szeptemberben pedig érkezik előbb a Névtelen csillag, ami egy román romantikus komédia, majd Visky András megrázó ciklusa, A test történetei, illetve a Toldi koncertszínházi adaptációja. Október legelején Pierre Notte Gyászúton − vidám sirató két hölgyre, egy zongorára című darabját mutatjuk be Szabó K. István rendezésében. De a műsoron maradó korábbi produkcióink is folyamatosan láthatóak lesznek, így többek között Pass Andrea Fináléja, a „francia Szerelmes Shakespeare”-nek is nevezett Edmond, illetve a Játék a kastélyban és a Balfácánt vacsorára.

A színházi előadásokon kívül milyen kulturális programokra számíthatunk a Csokonai Fórumban?
G. M.: Sokszínű, folyamatosan megújuló színházi repertoárt és izgalmas művészeti találkozásokat ígérek a Csokonai Fórumba érkezőknek. Az új kulturális tér a színházi előadásokon kívül szakmai tovább­kép­zéseknek, workshopoknak, konferenciáknak, kiállításoknak, könyvbemutatóknak és közönségtalálkozóknak is helyet ad majd.
hirdetés

Ha három dolgot kiemelhet a Csokonai Fórummal kapcsolatban, melyek lennének ezek?
G. M.: Számomra nagy öröm, hogy végre a mozgáskorlátozott vendégeket is méltó körülmények között fogadhatjuk. Evidenciának tűnik, de azt is nagyra értékelem, hogy a színházterem minden székéből teljes a rálátás a színpadra, így minden vendégünk teljes értékű színházi élménnyel gazdagodhat. Végül pedig azt emelném ki, hogy a Csokonai Fórum olyan terekkel rendelkezik, amelyek rengeteg lehetőséget rejtenek magukban, és a kollégáimmal folyamatosan azon dolgozunk, hogy ezek a terek meg is teljenek kulturális tartalommal.












vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor