Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Képzelt beteg, valós alapokkal
2022-09. szám / Mohay Gábor

Győrbe már ismert színművészként, országosan kedvelt szinkronhangjáról is nevezetesen ér­kezett a Jászai-díjas Csankó Zoltán, és az eltelt közel másfél évtizedben seregnyi helyi díjjal bizonyította rátermettségét. Az új évadban két komoly szerep vár a 60 éves színészre, az egyik az
előbemutatón már túl lévő Oliver! című musicalben Fagin tolvajiskolai vezető megformálása, a másik pedig Argan alakítása a szeptember végén közönség elé kerülő Moliére-klasszikusban, A képzelt beteg című ko­mé­diában.

Hogyan fogadta az újabb kihívást?
Cs. Z.: Amikor Zakariás Zalán rendező közölte, hogy rám gondolt a képzelt beteg Argan eljátszására, azonnal visszajöttek a még a győri pályafutásom elején Funtek Frigyes rendezésében színpadra állított darab emlékei. Moliére címmel ment, felhasználva Bulgakov Álszentek összeesküvése című művét. Szerettük a darabot a kollégákkal együtt, még amikor a bemutatóra készültünk, két hatalmas kötetben elol­vastam Moliére összes művét, továbbá az életéről szóló jó néhány, meglehetősen hiányos dokumentumot. Talán mondanom sem kell, hogy A képzelt beteg próbái előtt igyekeztem felfrissíteni az szerzőről rendelkezésemre álló ismereteket.

Ha jól tudjuk, azért nem volt újdonság Moliére-szerepre készülni…
Cs. Z.: Játszottam Az úrhatnám polgárban a pályám kezdetén Verebes István rendezésében Cléonte-t, még az Arany János Színházban, Hollósi Frigyes volt a partnerem. Később, már a Radnóti Színházban Valló Péter rendezte A fösvényt, amelyben Valér voltam, szintén jeles kolléga, Andorai Péter oldalán. Ekkortájt jegyeztem meg az írótól egy idézetet, így szól: „Alkothatsz bármily nagyszerűt, ha sikere nincs, olyan, mintha nem is alkottál volna. A színpadi mű a közönségben kel életre. Számomra a legfőbb törvény: tetszeni!” Lehet ezzel vitatkozni, maga Moliére is keveredett ellentmondásba az állításával, amikor erőltette a kevésbé sikeres drámáit. Vannak ma is rendezők, akiket elsősorban az önmegvalósítás érdekel, a néző kevésbé, viszont teljesen a nézők uszályában lenni sem mindig követendő példa. Ennek ma, a pandémia utáni, háború sújtotta, infláció által terhelt világban különös jelentősége van: az anyagi lehetőségek meg­ha­tározzák, mit játszhat egy színház, és nagy kérdés, hogy mire jön be a közönség.
hirdetés

Argan életre keltése mennyire illik bele Csankó Zoltán egyéniségébe?
Cs. Z.: A képzelt beteg témája mindig aktuális. Az ember fél a haláltól, van függősége az orvosoktól, a betegség sokunkat kiszolgáltatottá tesz, és nagyon sokan közülünk hipochonderek. Argan ilyen ember, noha pénze van, mégis romba dönti az életét a csak a betegségekkel és a gyógyszerekkel foglalkozással. Persze, ma más az orvostudomány, mint amit Moliére a tizenhetedik században kifiguráz, de az alap embertípusok semmit sem változtak. Jómagam hatféle gyógyszert szedek, lehet, hogy egyet-kettőt el lehetne hagyni belőlük, de nem merem megtenni, mivel orvos írta fel számomra. Hipochonder ugyan nem vagyok, de az iméntiek miatt is közel érzem magamhoz Argan meg­nyil­vánulásait. Ráadásul jókor talált meg a szerep, amikor abban a korban vagyok, hogy rábízhatom magam sok-sok színházi év tapasz­ta­latára. Motivál, hogy a darab korábbi hazai előadásaiban nagy elődök bújtak Argan bőrébe, a hitelesség okáért megnéztem francia, olasz feldolgozásokat is, így tudom, hogy alapanyagként sokféle módon lehet bemutatni. Bízom benne, hogy Zakariás Zalán rendezésében a mi képzelt betegünk olyan modern, szerethető, elgondolkodtató, új­szerű és humorban gazdag formában kerül a nézőink elé, ami által saját életükre, magukra, a szomszédjukra vagy az orvosukra ismer­hetnek.

Készül meglepetés is a nézők számára?
Cs. Z.: A képzelt beteg plakátjának alapjául Malasits Zsolt győri művész festménye szolgál. Nemcsak ez az önmagában is különleges megoldás az érdekes, hanem az egésznek a célja. A festmény ugyanis a felhasználásán túl a bemutató alkalmából az utolsó bérletes előadásig tartó aukcióra kerül, és a licit lezárultával a bevétel fele jótékonysági eszközként segít majd rászorulókat.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor