Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat

Indul a bakterház Fehérváron
2013-08. szám / Kádár-Dombi Katalin

Bagó Bertalan rendezésében és Bereményi Géza vadonatúj átiratában Indul a bakterház a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A szeptember 21-ei premier előtt a két főszereplőt, Kubik Annát és Gáspár Sándort faggattuk az előadásról.

Teljes gőzzel bakter
Szabó baktert a Vörösmarty Színházhoz szerződő Gáspár Sándor alakítja. „Nyár elején kezdtük az Indul a bakterház próbáit, és nekem ez volt a hatodik próbafolyamatom az elmúlt évadban. Emiatt kicsit fáradtan, de hatalmas várakozással indultam Szabó bakter fel­fe­de­zésére, akit aztán a próbaidőszak második-harmadik hetében nagyon megszeretettem. Ehhez persze kellett a történet, a kollégák és a rendező inspirációja is” – mondja Gáspár Sándor. A bakterház életét rendesen felbolygatja Bendegúz: bakterünknek élmény volt a közös munka a fiatalokkal. „Négy Bendegúz-jelölttel dolgoztunk együtt: mindegyikükben van valami, ami egyedivé teszi őket. Mindüket meg­sze­ret­tem, és nem csak azért, mert kitűnő humorral vannak megáldva, ami ebben a produkcióban nélkülözhetetlen” – véli a színész.
Gáspár Sándor a Don Carlos című előadásban mutatkozott be a fehérvári publikumnak. Vívódó király után vicces bakter: szerencsés párosítás az itteni induláshoz – mondja. „Külön öröm számomra, hogy Fülöp király után most Szabó bakterként lépek a Vörösmarty Színház színpadára, hiszen két teljesen eltérő karakterről van szó. Egyébként egészen meglepő volt, hogy a Balatonon, ahol a nyaramat töltöm, milyen sok fehérvárival találkoztam, akik látták a Don Carlost. Gratuláltak az előadáshoz, és még többen ahhoz, hogy a 2013/2014-es évadtól Székesfehérvárra szerződöm. Hatalmas szeretettel voltak irántam, és ennek rendkívül örülök” – teszi hozzá Gáspár Sándor.

Szürreális komédiázás
Kubik Anna Szabó bakter anyósát, a Banyát alakítja az előadásban. „Megmondom őszintén, nem vagyok elragadtatva az Indul a bakterház eddigi adaptációitól. Úgy érzem, túlságosan realisták, és kicsit bántó módon jelenítik meg a babonás falut” – vallja a színésznő. Ám az első próbán kiderült: Bagó Bertalan elemelt, szürreális, költői világot álmodott a színpadra. „Nem a vidéki létet és embereket figurázzuk ki, hanem a butaságot, a babonát, a tudatlanságot. Így mindjárt más érzésekkel kezdtünk neki a próbafolyamatnak” – mondja Kubik Anna.
A groteszkség ellenére (vagy épp javára) rengeteg humor van az előadásban. A Banyán különösen sokat derülnek a nézők. A színésznő – mint mondja – komoly „anyagismerettel” rendelkezik. „Rengeteg olyan öregasszonyt láttam már, aki belesavanyodott és belegonoszodott a saját életébe. A Banya – éppúgy, mint a szereplők nagy része – szeretetlenségben szenved. Úgy érzem, az hordozza a darab fő konfliktusát, hogy senkit nem szeretnek úgy, ahogyan kellene. Inkább (ki)nevettetve szerettem volna felmutatni a rosszul sikerült, tudatlan élet történetét” – vallja Kubik Anna, aki nagyon örül, hogy a sok tragédia után végre vígjátékban léphet színpadra. – „Túlsúlyba kerültek a komoly szerepek, így már az is nagy boldogság volt, hogy rám gondoltak. Nagyon kellett már a lelkemnek a komédiázás!”
hirdetés

A premier után szeptemberben még két alkalommal, 22-én és 26-án tekintheti meg a közönség az Indul a bakterházat a Vörösmarty Színházban.








vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor