Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Koronázási Ünnepi Játékok
Székesfehérvár, 2014. augusztus 16–19.

2014-07. szám / Gyöngyösi Tímea

Hagyományteremtő szándékkal, soha nem látott eseményekkel rendezték meg tavaly Szé­kes­fe­hér­vá­ron az első Koronázási Ünnepi Játékokat. A nagyszabású felvonulás a közel öt méter magas királyi óriásbábokkal, a történelmi belvárost átszelő, mozgó képregényes időutazásra csábító Fény utca és István király koronázásának felelevenítése egy csapásra belopta magát az emberek szívébe. A rendezvény ötletgazdája, a Koronázási szertartásjáték rendezője Szikora János.

Mivel várják idén a látogatókat?
Sz. J.: Elsősorban azokra az elemekre építünk, amelyeknek tavalyi kö­zön­ség­si­ke­rün­ket köszönhetjük. Óriásbáb-gyűjteményünk öt új tag­gal bővül, így tizenegy főre egészül ki a Fehérvári királyok menete. Ez a felvonulás országos szinten egyedülálló látványosság. A bábukat is­mét Somogyi Győző rajzai alapján, Grosschmid Erik bábtervező se­gít­sé­gé­vel készítették el lelkes helyi diákok. Közönségsikerünk másik eleme a Fény utca. Ha valaki augusztus 14-től este kilenc óra és éjfél között végigsétál a Fő utcán, akkor a falakon futó, mozgó kép­re­gény­ből megismerheti László király életének legendás epizódjait. Több szem­pont­ból is rendhagyó lesz László koronázási szertartása a hajdani Nagyboldogasszony-bazilika alapjaira épített óriási szabadtéri színpadon.

Újdonság lesz a középkori piac.
Sz. J.: A középkori piacon vásárlástól a szórakozásig, evés-ivástól a céltalan időtöltésig mindenre volt lehetőség, a piac volt a középkor plázája. Olyan fehérvári hagyományőrzők és kézművesek segítik a munkánkat, akik kifejezetten ezzel a korral foglalkoznak, valamint a Nagy Judit által vezetett Szabad Színház, akik több évtizedes utcaszínházi tapasztalattal nemcsak a piacot, hanem az ott zajló középkori életet is igyekeznek megeleveníteni.

Ha Szent Lászlóról beszélünk, nem lehet megkerülni Nagyváradot.
Sz. J.: Nem is kerültük meg. A nagyváradi Szigligeti Színház és a püspökség segítségével Nagyvárad is részese lesz a Koronázási Ünnepi Játékoknak. A szertartásjáték gyerekkórusa és tánckara nagyváradi vendégekkel egészül ki. Az utolsó előadást követően óriásbábjaink kamionra szállnak és meg sem állnak a nagyváradi püspöki palota kertjéig, ahol augusztus 23-án részleteket mutatunk be a szertartásjátékból.

Miben lesz más László koronázása?
Sz. J.: Tavaly elsősorban magára a koronázási szertartásra fókuszáltunk, idén a szertartásjáték dra­ma­tur­giai eszközzé válik. Liturgikus és rituális keretein belül közelebb hozzuk az emberekhez László évszázadokon át megőrzött mítoszát. Az idei szertartásjátékot inkább egy nagy színházi eposz első állomásának nevezném, hiszen ebben az előadásban a tánc, a szöveg és a zene közös nyelvével meséljük majd el László király történetét, melybe beleszövődik István szentté avatása. Bízom a színház mágikus erejében és abban, hogy sikerül megéreztetni a közönséggel azt az emelkedettséget, amit 1083-ban érezhettek a Nagyboldogasszony-bazilikában, amikor felnyitották Szent István sírját. Ez az idei szer­tar­tás­já­ték nagy meglepetése és nagy újítása.

Kik lesznek az alkotótársai?
Sz. J.: A forgatókönyvírásban, az azt megelőző hatalmas történelmi és irodalmi gyűjtőmunkában ismét Matuz János volt a partnerem. Horváth Károly idén is heroikus munkát végezve saját zeneszerzői fantáziáját ötvözte azokkal a rendkívül gazdag egyházi és népzenei ha­gyo­má­nyok­kal, amelyek a László-kultuszhoz tartoznak. Az első szer­tar­tás­já­té­kot olyan emberekkel hoztam létre, akikkel nagyon hamar meg­ta­lál­tuk a közös hangot: Szendrényi Éva látványtervezővel, Kovács Yvette Alida jelmeztervezővel, Majoros Róbert koreográfussal. Az idei al­ko­tó­gár­da új, különös alakja Horváth Csaba, aki számos jelenet életre keltésében lesz majd alkotótársam. László megformálója Makranczi Zalán, aki korosztályának egyik legtehetségesebb, különös fizikai ex­te­riőr­rel megáldott képviselője. Mivel tavaly Mihályi Győző nagyszerűen helytállt a szerepében, idén is ő lesz a szertartásmester, aki egyfajta konferansziéként beavatja a nézőket abba, mi is történik. Blaskó Péter személyiségének az ereje olyan súlyt fog kölcsönözni a szövegeknek, amely igazán érzékelteti, milyen komoly tartalmakat közvetített ebben a rituális aktusban a koronázó érsek.

A tavalyi előadásokra minden jegy elkelt. Idén is hasonló nézettségre számítanak?
Sz. J.: A tavalyi érdeklődést figyelembe véve bízom abban, hogy részben a szertartásjáték különlegessége, részben László személyének ereje estéről estére megtölti a 2500 férőhelyes nézőteret.

www.koronazas.hu
hirdetés





















vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor