Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Színvonalas, sokszínű programkínálat a Stefánia Palotában
2014-08. szám / Szepesi Krisztina

A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ 2013 márciusában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, méghozzá nagyon sokszínű programsorozattal. Szatmári-Lévai Zita, az intézmény vezetője mesél arról, hogy az elmúlt év tapasztalatai alapján milyen évadot terveznek

szeptembertől, melyben ismét lesz koncert, színház, kiállítás, film, sőt gasztronómia is.
Sz.-L. Z.: Az eredeti elképzelésünknek megfelelően a legnagyobb ér­dek­lő­dés a zenei programjaink iránt van. A katonazenekarok nép­sze­rű­sí­té­sé­re rendszeresen szeretnénk koncerteket kínálni a honvédségi állomány és a civil közönség számára. Sokan azt gondolják, a ka­to­na­ze­ne csak indulókból áll, és bár igaz, hogy valóban azért jött létre, hogy segítse a harcba indulást, mára viszont ettől a funkciójától elszakadt, és napjainkra a zenekarok állandó résztvevői lettek kü­lön­bö­ző rendezvényeknek, ünnepségeknek. Erről meg is lehet győződni szeptember 18-án, amikor a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar ad koncertet, amely nemcsak a katonazenében jeleskedik, hanem a könnyű­ze­nei és jazz műfajokban is magabiztosan mozog. Ezen az estén például Duke Ellington, Aretha Franklin, Whitney Houston, Barbra Streisand és Celine Dion slágereiből is hangzanak majd el dalok igazi bigband-hangulatban, Fehér Adrienn és Jónás Andrea jazzénekesnők közreműködésével.

A kezdeti tervek fő csapásiránya is a jazz volt.
Sz.-L. Z.: Igen, a sikerek fényében például a Budapest Jazz Orchestrával továbbra is együttműködünk. Október 11-én a több mint egyhetes, az első világháború emlékére szervezett programsorozatunk keretein belül lépnek fel nálunk a korra jellemző jazz- és magyar filmslágerekkel. A Mire a falevelek lehullnak – Hadszíntéren innen és túl című nagyszabású rendezvénysorozattal arra törekszünk, hogy az első világháború magyar vonatkozású történéseit közel hozzuk, és minél inkább történelmi és kulturális vonatkozású élményre invitáljuk az érdeklődőket. Történelmi, ismeretterjesztő előadásokat hallhatnak diákok és felnőttek a témában jártas történészektől és a korszakot jól ismerő katonáktól. Egyedülálló módon dokumentumfilmeket és a korszak tematikáját feldolgozó nagyjátékfilmeket vetítünk, mindezeken túl pedig gasztrokulturális élményben is részesülhetnek a hozzánk látogatók, ételjegyért cserébe hadi vacsorával várjuk őket, amelynek főételét gulyáságyúban főzzük. Családi napunkon különböző honvédelmi bemutatókat, interaktív játszóházat szervezünk, meg lehet tekinteni harci járműveket, és ki lehet próbálni repülőgép-szimulátort is – így szeretnénk párhuzamba állítani az egykori és a mai hadviselés eszközeit és technikáit. A Magyar Honvédség Központi Zenekara Estére indul az ezred című ünnepélyes előadása zárja a programsorozatot.

Színházi előadásokkal is több korosztályt igyekeznek megszólítani.
Sz.-L. Z.: Összeállítottunk egy ifjúsági színházi programkínálatot, mellyel célzottan keressük meg az iskolákat. A PartVonal Műhely előadásában Quintus Konrád színész-rendező irányításával kínáljuk repertoárban Shakespeare Rómeó és Júliáját, Örkény Egyperces történeteit, a kisebbeknek pedig Csukás István és Darvas Ferenc Ágacskáját. Együttműködünk még a Gór Nagy Mária Színitanodával is, amely Fazekas Mihály Ludas Matyiját hozza el hozzánk, és több olyan produkciót is bemutat, melyek a középiskolai tananyaghoz is szorosan kapcsolódnak.
hirdetés

Körvonalazódik már a törzsközönség?
Sz.-L. Z.: Óvatos lennék a magabiztossággal, inkább úgy fogalmaznék, elkezdtünk láthatóvá válni, és az idei év a további fejlődésről szól majd. A nemzeti kultúra bemutatása mellett a könnyed időtöltésre vágyókra is gondolunk, így szeptember végén táncprodukciót láthat a közönség, a Coincidance Társulat The Irish Impulse című előadását. Mi nem kizárólag színház vagyunk, hanem annál sokkal több. Intézményünkben ugyanis található könyvtár jelentős gyűjteménnyel, és Regiment éttermünk is nyitva áll a nagyközönség előtt, jó ár-érték arányú fogásokkal. A Stefánia Galériában pedig izgalmas kiállításokkal készülünk, már most szeptemberben bemutatjuk a magyar honvédség történetét 1848-tól napjainkig, majd Jankovics Marcell Gesta Hungarorum – a magyarok története az őskortól‎ Trianonig című grafikai tárlata nyílik meg, mely a magyarok történetéről mesél képekben. Több programunk is szól a családoknak, gyerekeknek, a szeptemberi Csiribiri Családi Napunkon a János vitézt mutatjuk be a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában, és kísérő programokra is számíthat a közönség. Népi játékok és kézműves foglalkozások is a műhöz kötődnek majd, így szeretnénk a huszárság történetét megismertetni az ide látogató családokkal.

Milyen hosszú lesz az évad?
Sz.-L. Z.: 2015 júniusáig gyakorlatilag minden hónapban lesz nálunk egy-egy kiemelt esemény a koncerteken és az előadásokon kívül. Novemberben például elkezdődik a báli szezon, s mivel a Stefánia Palota kiváló helyszínt biztosít, az Erzsébet- és Katalin-bált hagyományaink szerint idén is megrendezzük, ám most szeretnénk valóban klasszikus hangulatot varázsolni a közönség számára. Nem titkolt szándékunk, hogy felelevenítsük és újra meghonosítsuk a régmúlt idők szellemiségét, a kötetlen, jó hangulatú báli rendezvényen a bálozók ismerkedjenek, beszélgessenek, mulassanak. Még ugyanebben a hónapban várhatóan nálunk koncertezik Ferenczi György a Rackajammel és a Turay Ida Színház Doktornők című díszbemutató előadását is láthatják. Decemberben pedig karácsonyi koncertet kínálunk a Budapest Jazz Orchestrával és Tóth Vera közreműködésével. Igyekszünk méltó helyet kivívni a budapesti kulturális kínálatban koncertjeinkkel, előadásainkkal, kiállításainkkal és családi programjainkkal. Célunk, hogy felpezsdítsük a társasági és kulturális életet a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, és lehetőséget adjunk arra, hogy a katonai állomány mellett a civil közönségnek, a fővárosban és a vidéken élőknek is színvonalas, sokszínű programot kínáljunk.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor