Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Október a Nemzeti Táncszínházban
2014-09. szám

A Nemzeti Táncszínház számára átmeneti időszak lesz a 2014/2015-ös színházi évad. Bár az intézmény elköltözött a Várszínházból, tevékenységét alternatív játszóhelyeken, így a MOM Kulturális Központban, a Hagyományok Házában, a Várkert Bazárban és a Marczi Közösségi
Térben folytatja. Októberben a Győri Balett, a Miskolci Balett, a Budapest Táncszínház és a Góbi Rita Társulat új bemutatói kerültek a fővárosi kulturális élet sokszínű programjai közé.


Miskolci Nemzeti Színház
Rómeó és Júlia
Miskolci Balett

Budapesti premier
Október 4., szombat, 19h
Művészetek Palotája – Fesztivál Színház

A 2013 tavaszán megalakult Miskolci Balett első önálló bemutatójában Shakespeare klasszikus tragédiáját dolgozta fel Kulcsár Noémi koreográfus rendezésében. A Csajkovszkij klasszikusára készült előadás felteszi a kérdést: mi a különbség szeretet és szerelem között? A testi vágy és a lelki vágy között? Kibékíthető-e az ellentét test és lélek között, vagy állóháborúnak kell dúlnia közöttük mindörökre? A két gyűlölködő veronai család leánya és fia között legendás szerelem szövődik – egy lehetetlen szerelem, mely mindkettejük végét jelenti majd.

Góbi Rita Társulat
Szemünk fénye
Tánc és barokk zene

Premier
Október, 7., kedd, 19h
Marczi Közösségi Tér

A gyerekkor egy utazás, amely rengeteg stáción visz keresztül. A védtelen, igazi gyermeki léttől a lassanként megnyesett karakteren át egészen az ifjúkori önmegkérdőjelezésig. Ezt az utat viszont a szülők kísérik, ők adják a ritmust, a dallamot, közben a gyerek táncol. Ahogyan szó szerint is történik a Góbi Rita Társulat előadásában. A Szemünk fénye című előadás fő motívuma a kora barokk és barokk zenékből összeállított dramaturgián alapul, amely úgy viszi végig a táncost különböző stációkon (és táncstílusi stációkon is), hogy szülei pillantása mindvégig elkíséri őt.
hirdetés

Győri Balett
Generációk – Bolero, Carmina Burana
Balettest két részben

Budapesti premier
Október 22., szerda, 19h
Művészetek Palotája – Fesztivál Színház

A Győri Balett ezzel az esttel ünnepli alapításának 35. évfordulóját. „A Bolerót 2012-ben készítettem a Wiener Staatsballett részére – mondta Lukács András koreográfus. – Ravel csodálatos zenéjéhez félve nyúltam, hiszen a Bolero egy klisékkel terhelt, ’,agyonjátszott’ darab. Az én Boleróm cselekmény nélküli darab, tíz női és tíz férfi táncosra, akik azonos jelmezben, hatalmas fekete szoknyában táncolva próbálnak egy monumentális, hideg hangvételű, sötét báli jelenetet érzékeltetni.”
A Carmina Burana a zenetörténet fiatal klasszikusa. Egyszerűségében briliáns, ritmusában erőteljes, lenyűgöző, tematikájában örökifjú és szárnyakat ad a képzeletnek – alig van még egy olyan zeneműve a 20. századnak, mely a nyomába léphetne. Youri Vámos hangsúlyozottan egyszerű rendezéssel közvetíti ezt a szuggesztív erőt. A színpadkép a természet egyszerű megjelenítése. E háttér elé, pusztán a tánc erejével vetíti ki Vámos a tiszta szerelem szikrázó himnuszát.


Budapest Táncszínház
Boundless

Premier
Október 31., péntek, 19h
Marczi Közösségi Tér

Juhász Péter Boundless című kreációját két fő kutatási téma képezi: a határ mint kétélű jelenség feltérképezése – egyik oldalról biztonság, másik oldalról bizonytalanság a maga végtelen lehetőségeivel –, valamint azok a nonverbális eszközök, melyek segítik az egyéni karakterek kibontakozását. A darab szándéka feltenni és megvizsgálni a kérdést: milyen mértékben vagyunk képesek tudatosak lenni az általunk felállított, határként szolgáló falakról, valamint a mindig jelenlévő és adott lehetőségről, hogy dönthetünk úgy, átlépjük ezt a falat. Határokat mindenki könnyedén és észrevétlenül meg tud húzni, könnyedén és észrevétlenül meg tud szokni, és el tud róla felejtkezni, ám azonosítani és újraértelmezni ezeket a személyiségünkbe és mozgásvilágunkba beépült elemeket már annál nehezebb.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor