Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Programdömping a Margitszigeten – Színházi Szemle a Városmajorban
2015-04. szám / Pavlovics Ágota

A főváros két nagy múltú nyári színházában a Margitszigeten és a Városmajorban három hónap alatt több mint százötven programot kínáló Budapesti Nyári Fesztivál évről évre tekintélyesebb helyet foglal el a főváros kulturális életében. Az igényesen válogatott, a színház, zene, tánc, revü
négyszögében mozgó kulturális seregszemle idén még a korábbiaknál is színesebbnek ígérkezik. Bán Teodórával, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft., valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

A Budapesti Nyári Fesztivál június 12-én kezdődik és a kőszínházi szezon kezdetéig tart. Már a nyitókoncert is pompásnak ígérkezik, hiszen a Nemzeti Filharmonikus Zenekart Kocsis Zoltán vezényli.
B. T.: Dante Alighieri, a világirodalom klasszikusa születésének 750. évfordulója előtt tisztelgünk a nyitókoncert műsorával, Liszt Ferenc képzőművészeti ihletésű művei mellett a zeneszerző Dante-szim­fó­niá­ja csendül fel. Itt szeretném megemlíteni Örömünnep című nyári nagy­kon­cer­tün­ket is, amelyet a televíziós vetélkedőből jól ismert Virtuózok kilenc döntőse jegyez. A fiatal tehetségek különleges koncerttel köszöntik az augusztus 20-i nemzeti ünnepet.

Továbbra is a klasszikus zenénél maradva, a Magyar Állami Ope­ra­ház­zal együttműködve Godmark Károly ritkán játszott operáját tűzték műsorra.
B. T.: A Sába királynője Goldmark legismertebb operája, melyet 140 évvel ezelőtt mutattak be Bécsben. A művet a Szabad Tér Színház és a Magyar Állami Operaház a zeneszerző születésének 185. és halálának 100. évfordulójáról megemlékező Goldmark-emlékév produkciójaként mutatja be, Káel Csaba ren­de­zé­sé­ben. A szereposztásból csak egy nevet emelek ki, Salamon királyt a kiváló bariton, Alexandru Agache énekli, a karmester Héja Domonkos lesz. Az Operaház elhozza a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra Puccini népszerű operáját, a Toscát is. Az előadás főszerepeit két külföldi sztárénekes, a gyönyörű és tehetséges Béatrice Uria-Monzon, francia mezzoszoprán és a kiváló tenor, a chilei származású Giancarlo Monsalve énekli. Mindketten először lépnek fel Magyarországon.

Lenyűgöző élmény, ha az ember Pestről hajóval érkezik a Margitszigetre, ahol a Víztorony és pazar környezete ad hátteret az esti jazzkoncertnek. Kik az idei fellépők?
B. T.: A Jazzy Tower fellépői idén Szőke Nikoletta, aki Szakcsi Lakatos Róberttel, Barcza Horváth Józseffel és Juhász Mártonnal ad koncertet. A 2008-ban alakult Kozma Orsi Jazz Quartet garancia a színes és érdekes muzsikára. Farkas Gábor Gábriel énekes-musicalszínész és zenekara a 100 éve született Frank Sinatra és a szintén 100 éve született Edith Piaf slágereit szólaltatja meg Micheller Myrtill, Szűcs Gabi és Szabó Ádám közreműködésével. Végül, de nem utolsósorban, a Víztorony-udvar ad helyet Magyarország egyik legjelentősebb a cappella együttese, a Bolyki Brothers koncertjének is.

A francia kultúra híveit idén a Szabad Tér Színház saját produkciójával is kényezteti.
B. T.: A James Bond 60 és a Filmzene a világ körül filmzene-koncertek után francia tematikával folytatjuk népszerű sorozatunkat. A Vive la France! szimfonikus filmzene-koncert a francia filmművészet, a Franciaországról szóló filmek és filmzenék előtt tiszteleg. A programban olyan jól ismert zeneszerzők slágerei szerepelnek, mint Maurice Jarre vagy Michel Legrand. A koncert csúcspontja az egyik legnépszerűbb francia énekesnő, Élodie Frégé Edith Piaf dalaiból összeállított blokkja lesz. Az est ötletgazdája és a koncepció kidolgozója Hubai Gergely filmesztéta.

Június 18. és július 10. között rendezik meg a Városmajori Színházi Szemlét, amelyet egy valamikor óriási sikert elért regény adaptációjával nyitnak meg.
B. T.: A Szemle előtt, a városmajori szezon nyitóelőadásaként mutatjuk be a Halálos tavasz című Zilahy Lajos-regény színpadi adaptációját. A Szabad Tér Színház megvásárolta a jogokat, a rendezés Hídvégi Nóra munkája. A darab szereplői közkedvelt művészek, mások mellett Györgyi Anna, Ullmann Mónika és Lengyel Tamás. Az előadásról előzetesen csak annyit, hogy új, friss és izgalmas lesz.
hirdetés


Öröm, hogy a Színházi Szemle versenyprogramjában hét nem budapesti társulat előadása is helyett kapott, így a fővárosiak is megnézhetik őket.
B. T.: Nagy hangsúlyt fordítunk a Színházi Szemle előkészítésére is. Az idei meghívottak között van a szombathelyi Weöres Sándor Színház, amely névadója születésének 100. évfordulójára drámaírói pályázatot hirdetett. A 173 pályaműből a szakmai zsűri a nagy sikerű Bánya-trilógia írójaként ismertté vált Székely Csaba Vitéz Mihály című drámáját ítélte a legjobbnak, ezt hozzák a Szemlére is. A kaposvári Csiky Gergely Színház egy izgalmas Magyar Elektrával jelentkezik, hiszen az eredeti Szophoklész-drámát Bornemisza Péter nyomán Háy János írta újra. A Győri Nemzeti Színház Beaumarchais: Figaro házassága című színművével vesz részt a nemes versengésben, a Margitszigeten pedig a Jézus Krisztus szupersztár című, nagy sikerű musicallel vendégeskednek. A Miskolci Nemzeti Színház Örkény István Tóték című tragikomédiáját mutatja be a Városmajorban, az Őrnagy szerepében Görög Lászlót láthatja a közönség. A Csíki Játékszín Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényének színpadi változatával vesz részt a Szemlén. A Békéscsabai Jókai Színház repertoárjáról García Lorca legjobb drámája, a Bernarda Alba háza, pontosabban annak egy egészen újszerű megfogalmazása került a válogatásba, flamenco zenével és táncokkal fűszerezve. A Csokonai Nemzeti Színház Tar Sándor A mi utcánk című műve nyomán készült, Istent a falra festeni című darabjával érkezik. Fontos számunkra a közönség visszajelzése, minden évben kíváncsian várjuk, hogy a szakmai zsűri mellett a közönség-zsűri kiket tart a jók között is a legjobbaknak.

Milyen szerepet kap a tánc az idei fesztiválon?
B. T.: A táncnak minden évben kiemelt szerepe van a fesztiválon, nincs ez másként idén sem. Carl Orff 120 évvel ezelőtt született, a születésnapján július 10-én mutatjuk be két legendás művét, a Catullus-versekre írt Catulli Carmina és a Carmina Burana táncjátékokat a Szegedi Kortárs Balett és a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában. A grandiózus kortárs balett és a zenekar ebben az előadásban több száz fős kórussal egészül ki. Szarka Tamás és Vincze Zsuzsa szegődtek alkotótársul Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, kiváló művészhez, és készítették el a Benyovszky Móric kalandos életéről szóló táncjátékot, amelyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes ad elő. Míg a Benyovszky minden korosztály számára kiváló szórakozás lehet, az „Ooh La La” című cirkusz-színházra kizárólag felnőtt nézőket várunk. Az éjszakai előadás nem mindennapi élményeket ígér, Párizs éjszakai életéről mesél, tánckara nem kisebb név, mint a Crazy Rouge, a Britain’s Got Talent 2014. évi felfedezettje.

Mit lehet tudni a Belső-Mongóliából érkezett Hohhot Előadó-művészeti Csoportról?
B. T.: A Hohhot Ethnic Performing Arts Group Marco Polo kalandjai című show-műsorában a mongol kultúra ötvöződik akrobatikával és nem kevés színházi varázslattal. A végeredmény túlzás nélkül pazar, nem mellesleg Benyovszky mellett egy másik híres világutazó történetét is láthatja a közönség, szintén dramatikus táncjáték formájában, de eltérő stílusban, a kultúrák megismerésének jegyében.

Fenyő Miklós hosszú évek óta koncertezik a Margitszigeten, de Koncz Zsuzsa nevét eddig nem láttuk itt.
B. T.: Fenyő Miklós margitszigeti koncertjeit 1997 óta a rock and roll ünnepeként tartják számon rajongói. Koncz Zsuzsa viszont először lép nálunk színpadra, mi több, ez lesz az első önálló szabadtéri koncertje. És egy kicsit még a koncerteknél maradva, világzenét, mediterrán örömzenét hoz a Margitszigetre a 12 tagú Chico & The Gypsies. Chico neve onnan lehet ismerős a világzene híveinek, hogy ő volt a legendás Gipsy Kings alapítója.

Mi mindennel várják azokat a kultúrabarátokat, akik gyerekekkel érkeznek a Margitszigetre, vagy hosszabb időt akarnak eltölteni a szigeten?
B. T.: A színházi és táncprodukciók, koncertek, kiállítások mellett ingyenes családi programokkal és gyerekszínházzal, interaktív meseszínpaddal várjuk a családokat a fesztiválra. A felsoroltakon kívül a programhelyszínek között lesz idén is a hangulatos Szent Margit-kolostorrom is, ahol reneszánsz délelőttöket tartunk. A sziget szállodái kedvező árakkal várják azokat, aki egy-két éjszakát is szívesen eltöltenének ebben a minden tekintetben pezsgő időszakban, érdemes szétnézni az Aludjon Budapesten színházjeggyel! komplex turisztikai csomagajánlataink között. Száz szónak is egy a vége, a tökéletes szellemi, lelki, fizikai feltöltődés lehetősége minden hozzánk látogató kedves vendégünk számára adott. Jöjjenek, éljenek vele!

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor