Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Aki nem hisz a csodákban, az nem realista
2015-08. szám / Pavlovics Ágota

A címben szereplő állítás ugyan Ben Guriontól származik, de remekül illik a Dob utcában álló Spinoza Házat megálmodó Sándor Annához is, aki szó szerint a semmiből varázsolt a belvárosba egy különleges kulturális találkozóhelyet. A barátságos barnákba és burgundi vörösbe burkolt, finom fényekkel átjárt kávéházban beszélgettünk a szüntelenül új szellemi kalandok nyomában járó Sándor Annával.

A Spinoza Ház régen elérte a felnőttkort, hiszen évek óta szerves része a főváros kulturális életének. Miért a barmicvó?
S. A.: Egyrészt, mert a Spinoza Zsidó Fesztivál 13. születésnapjához érkezett, vagyis felnőtt lett, másrészt azért, mert a kínálata még soha nem volt olyan gazdag, mint idén. Összesen 20 programmal várjuk az érdeklődőket, 4 bemutatónk lesz, 6 műfajba sorolhatók előadásaink. Nagyon büszke vagyok rá, hogy sikerült Európában egyedülálló prog­ram­so­ro­za­tot szerveznünk. Ha a Zsidó Kulturális Fesztivált is hoz­zá­szá­mít­juk, akkor a Spinoza Fesztivál gondoskodik róla, hogy Budapest egy hónapig a zsidó kultúra fővárosa legyen, ami európai unikum.

Kezdjük a premierekkel, milyen bemutatóik lesznek?
S. A.: Egyik izgalmas előadásunk A bőrönd és ők című, Kabaré a pokolban alcímű darabunk lesz. Aki látta Roberto Benigni Az élet szép című filmjét, tudja, mire gondolok. A lágerekben született tréfák, kuplék arról szólnak, hogy a humor a reménytelenségben is ad egy kis erőt. A darab Marton Frigyes gyűjtésének felhasználásával készült, Balázsovits Lajos, Beregi Péter és Forgács Gábor játssza. Itt szeretném elmondani, hogy a Spinozában döntően egyedi darabokat, saját produkciókat mutatunk be. Ahogyan a miénk a Lehár című darab is, amely a népszerű operettek zeneszerzője, Lehár Ferenc életétről szól. A vészkorszakban Lehár elmehetett volna Amerikába, de sorsközösséget vállalt zsidó származású feleségével, Sophie-val. Döntésével saját magát is életveszélybe sodorta, ráadásul 1938 után nem volt képes több zenét írni. A zenés játék címszereplőjét a Felvidékről származó, nagyszerű színészi kvalitásokkal is rendelkező operaénekes, Derzsi György kelti életre. Szintén a vészkorszak zeneszerzőinek – mások mellett – Seress Rezsőnek, Zerkovitz Bélának – állít emléket harmadik be­mu­ta­tónk, a Rongyos életek című zenés játék is.

A műsorfüzetben úgy láttam, esküvő lesz a Spinozában.
S. A.: Haszene, egy kis zsidó esküvő a címe annak a zenés játéknak, amely a Sabbathsong Klezmer Band segítségével, gyerekek közreműködésével igazi, autentikus menyegzői hangulatot teremt majd. Hasonlóan remek hangulatú estének ígérkezik a Humoros Klezmer Koncert, amelyen a Judrom Klezmer Band muzsikál, és a gyönyörű hangú Klein Judit énekel.

A zsidó kultúra tradícióinak megtartása, megismertetése, az elfelejtett hősök bemutatása mellett kötelezte el magát. Megalapította Spinoza Házat, a mai világban egyik sem könnyű feladat.
S. A.: Amit vállaltam, misszió. Keveset tudunk azokról a nagyszerű emberekről, akiknek a nevét nem szabad soha elfelejtenünk. Elhatároztam, hogy hazahozom azokat, akik külföldön tettek valamit a kultúráért, a tudományért. Sokan csupán annyit tudnak Herzl Tivadarról, hogy cionista volt, azt már kevesen tudják, hogy itt született a szomszédos utcában. Ahogy Max Nordau neve sem mond sokat, pedig talán még Herzlnél is többet tett Izrael Állam létrejöttééért, és ő is a Spinoza szomszédságában született. Kettejükről szól a Herzl című darabunk, a két kiváló férfi alakját Makranczi Zalán és Gyabronka József idézi fel. Már készül a következő előadásunk, amely egy makói zsidó fiúról szól, akiről általában annyit tud a világ, hogy egy rangos díj – Pulitzer – névadója.
hirdetés

Melyik előadásokra szeretné még felhívni a figyelmet?
S. A.: Felsorolni lehetetlen mindazt, amivel készülünk. De fontosnak tartom elmondani, hogy látható lesz nálunk egy ötrészes filmsorozat a magyarországi zsidóság 2000 éves történetéről, aminek narrátora a felejthetetlen Raj Tamás. Szeretek okos emberekkel beszélgetni, tavaly kezdődött sorozatom Balázs Gábor eszmetörténésszel, az elsőnek akkora sikere volt, hogy e-mailek, telefonok tömege zúdult rám. Szívből ajánlom azt az estet, amelyen a hollywoodi sztárok körében manapság igen népszerű kabbala lesz a témánk. Pompásan fognak szórakozni azok is, akik Heller Ágnes és Gábor György beszélgetésére jönnek el, ők a zsidó bibliában szereplő érzelmekről fognak eszmét cserélni.

Lesz ingyenes programjuk is, mégpedig egy filmetűdsorozat, amelyben filmes alkotók mesélnek arról, mit jelent nekik Radnóti Miklós.
S. A.: Az ötletet Sigmund Freudtól vettem. Amikor a pszichoanalízis divatba jött, nagyon drága volt. Ezért a pszichoanalízis atyja úgy döntött, hogy minden tízedik páciensét ingyen kezeli. Nálunk is van minden évben egy program, amire a belépés ingyenes, csupán regisztrációra van szükség.

A Spinoza intellektuális közösségi tér, már a közösség szó is hiánycikk manapság, nagy szükség lenne több ilyen helyre.
S. A.: Gyakran megkérdezik tőlem, akarok-e bővíteni. Örömömre egyre többen érkeznek hozzánk a határon túlról, Kolozsvárról, Pozsonyból. Egyre nő a hozzánk látogató turisták száma is, hiszen zenés darabjainkat a magyar nyelv ismerete nélkül is megértik. Folyamatosan dolgozom azon, hogy felfedezzek új előadókat, izgalmas alkotóművészeket, régi történeteket, ismeretlen hősöket. Kívülről nem látszik, de mindez nem kis bravúr. Hiszek a közösség erejében, és hiszem, hogy csak az emberi kapcsolatokért érdemes élni. Boldog vagyok, hogy sikerült olyan helyet létrehozni Budapesten, ahol az emberek összejönnek, mert okos dolgokról folyik a szó. Mindenkit szeretettel várunk a fesztiválon, azokat is, akik szeretnek hozzánk járni, és azokat is, akik még nem ismernek bennünket.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor