Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Már megint nagyot fog durranni
2017-05. szám / Pavlovics Ágota

A Magyar Táncfesztivál, amelynek megrendezésére június 18-25. között kerül sor Győrben, ahogy minden évben, idén is az elmúlt év legjobb táncprodukcióinak (balett, kortárstánc, néptánc) seregszemléje lesz. A táncművészet szinte teljes palettáját felvonultató fesztivál terebélyesedik
is, immár nyolc napon át szippantja magába, nyűgözi le, varázsolja el a tánc híveit. A táncosok új­don­sá­gok­ban is gazdag ünnepéről Kiss Jánossal, a Győri Balett és a fesztivál igazgatójával beszélgettünk.

Melyek az idei Táncfesztivállal kapcsolatban önben megfogalmazódott legfontosabb gondolatok?
K. J.: Idén könnyű dolgom van, ugyanis a 13-as a szerencseszámom. 13-án 13 órakor születtem, a XIII. kerületben. Az idei a XIII. Magyar Táncfesztivál Győrben. Mint táncmunkás, táncvédő elfogult vagyok mindennel, ami a tánc. Azt gondolom, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy eljött a mi időnk, a 21. század a táncművészeté. Fantasztikus, hogy milyen sokszínű a magyar táncélet. Ez a sokszínűség meg­ter­mé­ke­nyí­tő hatású a különböző irányzatokban. Büszkék vagyunk erre és vigyázunk rá. Ennek a gazdagságnak a következménye, hogy idén nyolcnaposra terebélyesedett a fesztivál. Nekünk, akik felelősséggel gondolkodunk a táncművészet jövőjéről, megújító szándékkal kell szót ejtenünk szakmánk legfontosabb kérdéseiről. Ezt az eszmecserét, együttgondolkodást szolgálják a fesztivál keretén belül megrendezésre kerülő konferenciák is. Június 21-én a Nemzeti Kulturális Alap, június 23-án pedig a Magyar Művészeti Akadémia konferenciája lesz soron. Külföldi szakembereket is hívtunk a fesztiválra, nézzék meg az előadásainkat, a művészeinket, írjanak róluk, vigyék jó hírüket, hívják őket külföldi munkára is.

Jelentős változás a táncművészek életében, hogy felsőfokú oktatási intézményük nevet változtatott.
K. J.: A Magyar Táncművészeti Főiskola 2017. február 1. óta a Magyar Táncművészeti Egyetem nevet viseli. A változást nagyra értékelem, éppen most jöttem haza Bécsből, ahol zsűriztem egy versenyen, Bécsben nemhogy egyetem, de táncművészeti főiskola sincs. Büszkék vagyunk a gyökereinkre, az egyetemre, amely sokoldalú táncművészeket, táncpedagógusokat, koreográfusokat és elméleti szak­em­be­re­ket képez.

Ki mindenkinek örülhet a fesztivál közönsége?
K. J.: Azt gondolom, hogy szép összjáték lesz Győrben, fantasztikus műveket fog látni a közönség. A fesztivál Ünnepi Nyitógálája a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Rókatánc című darabjával kezdődik, aztán a Győri Balett Egy varsói menekült című bemutatója következik, majd a Táncművészeti Egyetem Don Quijotéja, aztán a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola előadása következik. A gálát a Győri Balett zárja, Velekei László, az együttes művészeti vezetője Kodály Zoltán születésének 135. évfordulója tiszteletére készítette a zeneszerző művei inspirálta, Romance című darabot. A fesztiválon, ahogy minden évben, a magyar professzionális együttesek sora lép színpadra, így a Magyar Nemzeti Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett, a Frenák Pál Társulat, a Bozsik Yvette Társulat, az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat, a Gergye Krisztián Társulat, a KET, Góbi Rita, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A fellépők tekintélyes sora azt demonstrálja, hogy fontos megmutatni mindazt a tudást, amivel rendelkezünk. A felsoroltakon kívül határon túli társulatok előadásaival és formabontó, kísérletező darabokkal is várjuk a nagyérdeműt. A fesztivál vendége lesz a Recirquel Újcirkusz Társulat is.

Minden évben előrukkolnak valami újdonsággal, idén mi lesz ez?
K. J.: Egy izgalmas újdonság, Magyarország első online táncfesztiválja, a Fesztivál ON, amelynek keretében 6 neves magyar kortárs táncművész a nézők virtuális bevonásával készíti el rövid produkcióját. Ilyenre tudomásom szerint még nem volt példa. Nyílt titok, hogy aki táncol, vagy táncot néz, felszabadítja a lelkét. Rajtunk nem fog múlni, mi beleadjuk minden tudásunkat, hogy magunkkal ragadjuk a gyerekektől az idősebbekig az összes korosztályt.
hirdetés


A nagyszínpadon látható előadásokon kívül minden évben számos kísérőrendezvényük is van. Idén kiket hívtak meg?
K. J.: Az előző évekhez hasonlóan szabadtéri ingyenes programokat is kínálunk Győr belvárosában, a II. János Pál téren, ahol könnyedebb táncelőadások lesznek láthatók, koncertek, táncházak várják az érdeklődőket. Lesz salsa, flamenco, kubai zene, rockabilly és persze néptánc, például a Háromszék Tánce­gyüt­tes­sel, vagy éppen a Budapest Bár különleges koncertje. A kísérőprogramokon sok amatőr számára nyílik lehetőség, hogy táncot nézzen, tanuljon, ami azért is fontos, mert belőlük lesznek a profik.

Apropó amatőrök és profik. Milyen programot állítottak össze a legkisebbeknek?
K. J.: A 3. Gyermek Táncfesztivál előadásai a Vaskakas Művészeti Központban lesznek, amely a fesztivál idejére igazi táncos gyerekbirodalommá alakul át. A teljesség igénye nélkül láthatják majd a kicsik a Bozsik Yvette Társulat Pinokkióját, Góbi Rita Füled érjen bokáig című darabját, vagy a PR-Evolution Dance Company Lúdanyó meséi című produkcióját. A fesztivált az Alma Együttes nyitó bulijával kezdjük.

Kiknek a munkáit láthatjuk a kiállításokon?
K. J.: Színpadon innen, színpadon túl... címmel Bege Nóra fotókiállítása lesz látható a 65 éves Magyar Állami Népi Együttesről. „Fénytánc” címen pedig Malasits Zsolt festőművész kiállításának ad otthont a fesztivál ideje alatt a Győri Nemzeti Színház Csillárszintje.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor