Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Koncertek, melyektől a hetedik mennyországban érezhetjük magunkat
2020-02. szám / Pavlovics Ágota

Idén is különleges koncerteken vehet részt a zeneszerető közönség országszerte a Filharmónia Magyarország szervezésében. A részletekbe Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügy­ve­ze­tő igazgatója avatott be bennünket.

Kezdjük az orgonabérletekkel a Filharmónia Magyarország szer­ve­zésében megvalósuló koncertek felsorolását. Az orgona széles körű megis­mer­tetését missziójának tekintő Szamosi Szabolcs or­go­na­mű­vész új utakat kereső törekvései is hozzásegítenek minket, hogy újra meg újra megtapasztaljuk, milyen csodálatos hangszer is az orgona!
Sz. Sz.: Ebben az évben is az a célunk orgonakoncertjeinken, hogy a világ szerintem egyik legkülönlegesebb hangszerét, annak képességeit megmutassuk a közönségnek. A Filharmónia Magyarország or­szá­go­san két orgonabérletet szervez, az Angster bérlet koncertjei Pécsett, a Bazilikában, a Filharmónia Orgonabérletének koncertjei pedig a sze­ge­di Dómban hallhatóak. Az idei évad „zenei tűzijátéknak” ígérkezik, kiváló művészek szólaltatják meg a hangszerek királynőjét, és az orgonához gyakran világhírű együttesek, vendégművészek, kórusok társulnak. A bérletek első koncertjén – március 26-án Szegeden, március 27-én Pécsett – Martin Baker, a Westminster Katedrális orgonaművésze és zeneigazgatója játszik majd. A pécsi Bazilika és a szegedi Dóm akusztikája is sajátságos, nem könnyű orgonistaként alkalmazkodni hozzá, ám a Westminster Katedrális orgonája is hasonlóan bonyolult szerkezet, így Martin Baker számára nem ismeretlen a helyzet. Nagyszerű hangversenyélményre számíthatunk a koncertorgonistaként világszerte elismert muzsikustól, aki ráadásul kiválóan improvizál. Májusban a világ legrégebbi, több mint fél évezrede alapított énekkara, a vatikáni Sixtus- kápolna, azaz a pápa kórusa érkezik hozzánk. Szeptemberben a Filharmónia Magyarország szólistája, Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész és a Kodály Filharmónia Debrecen rézfúvós együttese közös koncertjének örülhetünk. Novemberben a bérlet keretében a mindössze 22 éves, szikrázóan tehetséges Stephan Pollhammer orgonál, az Óbudai Danubia Zenekarral. Az évadzáró hangversenyek december végén lesznek, amelyeken Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész és a pécsi Bazilika Mozart Kórusa ad karácsonyi koncertet. Kovács Szilárd neve onnan is ismerős lehet az orgonamuzsika hívei számára, hogy ő írta tavaly az Orgonák éjszakája eseményre azt a kétperces orgonaművet, amit több mint 100 helyen mutattak be egyszerre ősbemutatóként. Idén augusztus elején szintén az orgonáké lesz a főszerep, hiszen az országos OrgonaPont sorozatban sok város temploma várja majd a hangszer szerelmeseit, és az Orgonák éjszakáját is augusztus elején rendezi a Filharmónia, amire tavaly óriási volt az érdeklődés.

A Con Spirito Egyházzenei Fesztivál évente ismétlődő esemény, amelyen a nagy keresztény egyházak zenei kultúrája kerül bemutatásra. Idén május 26. és június 1. között rendezik meg. Milyen vendégekkel?
Sz. Sz.: Idén szeptember 13. és 20. között Budapest ad otthont a katolikus egyház nagy ünnepének a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. Mi is csatlakozunk az ünnephez, pünkösdkor a római katolikus egyházzene kerül a fesztivál fókuszába. Két kiváló római együttes, a már említett vatikáni Sixtus-kápolna kórusa lép fel, és vendégünk lesz a Egyházzene Pápai Intézetének gregorián scolája is. Aki volt hasonló koncerten, nem felejti, aki nem járt még, érdemes meghallgatni a kórusokat, amikben a kisfiúk szoprán hangfekvésben énekelnek, bíborszínű ruháikban, mint az angyalok. Felejthetetlen, különleges, mindenki számára felemelő zenei élmény lesz, melynek a budapesti közönség is részese lehet. A pápa kórusa a Szent István- bazilikában május 27-én ad hangversenyt.

Ejtsünk néhány szót a budapesti koncerteket adó Unikum bérletről is.
Sz. Sz.: Az Unikum bérlet Budapest gazdag zenei forgatagában valódi különlegesség, billentyűversenyek szerepelnek benne, ami teljesen egyedi. Hiánypótló a Filharmónia Magyarország szervezésében március 30-án a Zeneakadémia Nagytermében, annak felújított orgonáján játszott bérletzáró koncert. Ezen az esten a MÁV Szimfonikus Zenekar és Martin Baker, a Westminster Katedrális orgonistája ad közös hangversenyt, a karmester Daniel Boico lesz. Az est Guilmant nagyszabású, monumentális 2. Orgonaszimfóniájával kezdődik, a mű valójában nem is szimfónia, hanem orgonaverseny. Az előadót olyan zenei fordulatok elé állítja, amik megoldásához virtuozitás szükséges, majd felhangzik Albinoni g-moll Adagiója, a koncert a Kodály Budavári Te Deumával zárul. Budapesten is szervezünk hangversenyeket a gyerekeknek is, a „Mesélő muzsika” című sorozatban szimfonikus zenekarokkal és egy kiváló művész, Lakner Tamás moderálásával izgalmas zenei kalandozások részesei lehetünk.

Tavaly elmaradt egy különleges, nagy érdeklődésre számot tartó koncert, Ön és Várdai István estje. Mikor fogják pótolni?
Sz. Sz.: Április 5-én és 7-én pótoljuk Várdai István csellóművésszel közös fellépésünket. A koncertet tavalyra terveztük, de a pécsi Bazilika és a szegedi Dóm is megújult tavaly, a munkálatok miatt halasztottuk el erre az évre a hangversenyt. Nem titok, hogy Várdai István a világ legkeresettebb csellistája, ráadásul éppúgy pécsi születésű, mint én, izgalmas, hogy most fog először orgonával együtt játszani. A szívhez, lélekhez szóló koncerteken a programot a jeles napokhoz igazítottuk, a nagyböjthöz remekül társul a cselló lágy, bársonyos hangja. A koncerten együtt és szólóban is lesz lehetőségünk játszani.

Apropó Várdai Istvánnal közös koncertje. Kikkel fog még együtt muzsikálni, milyen koncerteken hallhatjuk majd ebben az évben?
hirdetés

Sz. Sz.: A teljesség igénye nélkül idén tavasszal a Panamai Köztársaságba utazom, ahol egy ünnepi koncerten, a székesegyházban fogok orgonálni. Aztán Svájcban koncertezem, majd a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban fogok Sebestyén Mártával együtt muzsikálni, valamint lesz egy nagyon szép feladatom Bulgáriában, Szófiában, egy gyönyörű koncertteremben adhatok szólókoncertet. Emellett számos izgalmas feladat vár, például meghívást kaptam a Négykezes Zongoraverseny zsűrijébe, Kaposvárra.

Tavaly óriási sikere volt az Ön ötlete alapján meghirdetett Orgonák éjszakája című, sok programból álló országos eseménynek. Idén hogyan folytatják?
Sz. Sz.: Minden várakozásunkat felülmúlta a tavaly hagyományteremtő szándékkal útjára indított Orgonák éjszakája. A művészek, a szervezők a közönség soraiból érkezett visszajelzések egyértelműen mutatják, hogy érdemes csinálni, nagy tömegek mozdultak meg. Nemhogy nem oltotta ki az egyik templom a másik templom programját, hanem az derült ki, hogy soha korábban ekkora közönség nem jelent meg orgonakoncerteken, mint akkor. Természetesen folytatjuk, idén augusztus 8-ra tervezzük. Ahogy első alkalommal, úgy idén is több mint száz program várja majd a közönséget országszerte. 2019-ben sok telt házas koncertet tartottunk, így abban bízunk, hogy idén is népszerűek lesznek a programok országszerte.

Nyilván a rendkívül népszerű OrgonaPontot is folytatják.
Sz. Sz.: Természetesen augusztusban újra jelentkezik OrgonaPont sorozatunk. Ha augusztus, akkor OrgonaPont, szól a szlogenünk, amit már a közönség is jól ismer. Tavaly 25 helyen szerveztünk koncertet ebben az időszakban, amit idén, úgy tűnik, felülmúlunk majd. A kormány támogatásának hála, orgonák újulnak meg szerte az országban, amit koncertekkel ünneplünk majd ebben az időszakban.

Február 3-án Önt nevezte ki a szegedi Dóm zeneigazgatójának Kiss-Rigó László püspök. A kinevezéshez gratulálok. Mikor kezdi meg a szolgálatot?
Sz. Sz.: Megbízatásom a húsvéti ünnepi szentmise zenei vezetésével kezdődik, ami a római katolikus egyház legnagyobb ünnepe. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Kiss-Rigó László püspök atya felkért a feladatra. Sok terve van püspök atyának, amelyekben közreműködhetek lehetőségeim szerint.

Tavaly az Orgonák éjszakája volt újdonság a Filharmónia Magyarország életében, idén lesz újítás?
Sz. Sz.: Lesz, ráadásul nagyon sok munkával járó, nagy és szép feladatot kaptunk. A kormányzat célja, hogy egy éven belül minden ötezer fő feletti település közterén megszólaljon hetente egyszer a zene. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága a zene világnapján indította el a klasszikus zene népszerűsítését szolgáló Tér-Zene programot. Nem véletlen az időzítés, hiszen azonos a cél, hogy a komolyzenét ne csak a koncerttermekben, hanem a köztereken, intézményekben is népszerűsítsük.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor