Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„A blues megszállottja vagyok, és ez megszépítette az egész életemet”
2020-10. szám / Pavlovics Ágota

1993 óta szervez Pakson bluesfesztivált. A hazai és világsztárok mellett bemutatkozási le­hetőséget biztosít a paksi és a partnertelepülési zenészeknek is. A Nemzetközi Gastroblues Fesz­ti­vál a blues-, a jazz- és a rockzene rajongóinak kínál pazar szórakozást, ráadásul a rendezvény
vendégei a gasztronómiai élvezetekben sem szűkölködnek, ami mellé minőségi bor dukál. Az egyedülálló, családias rendezvény főszervezőjének, motorjának több évtizedes kultúraszervező tevékenységét 2020. már­cius 15. alkalmából Magyar Arany Érdemkereszttel ismerték el. Örömünkre a sokak által tisztelt és sze­re­tett koncert- és közösségszervező, zenei producer Gárdai Györggyel beszélgethettünk.

Több díj birtokosa, most a legutóbbihoz szeretnék szívből gratulálni, megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést.
G. Gy.: Meglepődtem, meghatódtam, az ember teszi a dolgát, amivel legszívesebben foglalkozik, és akkor megfejelik egy ilyen elismeréssel. Az én munkám a hobbim, a szórakozás kitölti a mindennapjaimat. Az idők folyamán átkerült a munka zöme a fiamhoz, aki mű­ve­lő­dés­szer­vező végzettségű, tanít is, és hozzáértően végzi a fesztivál szer­ve­zését.

Nagyszerű szellemi-zenei örökséget kaptak öntől a gyerekei, fia a nyom­do­kaiba lépett, lánya, Viktória, a Pannon Filharmonikusok szó­lam­vezető fuvolistája.
G. Gy.: Nagy örömömre a gyerekeim is megtalálták a saját útjukat, amihez nyilván köze van az általam több évtized alatt felépített fesztiválnak is. Bevallom, meghatódtunk, amikor feleségemmel elmentünk egy koncertre, amelyen a Pannon Filharmonikusok a Jethro Tull ze­ne­kar­ral lépett fel, és Ian Anderson a lányunkat kérte fel egy fuvoladuettre.

1993 óta rendezik meg minden évben a paksi fesztivált, pillantsunk egy kicsit vissza, hogy fogalmazódott meg önben a rendezvény gondolata?
G. Gy.: Nem úgy kezdődött, hogy csináljunk egy fesztivált, a gondolat alapja a zene szeretete volt. Du­naúj­vá­rosban éltem, majd visszaköltöztem a szülőhelyemre, Paksra, a nagyszüleim házába. Ebben a házban indult el a Gastroblues Klub, itt vettük fel 1993-ban Török Ádám és a Mini 25 év rock című lemezét. 1994-ben itt alakult meg és itt vettük fel a Magyar Atom zenekar (Tátrai Tibor) első lemezét. 93-ban kétnapos volt a fesztivál, a koncerteket Paks város önkormányzata és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. támogatásával szerveztük, aztán az évek alatt nemzetközi hírű fesztivál lett belőle.
hirdetés

Júliusban lett volna a 28. Gastroblues Fesztivál, de elmaradt, csend borult Paksra. Nyilván nem volt könnyű döntés.
G. Gy.: Sajnos idén a járvány miatt elmaradt a fesztivál, nem tudtunk mit tenni. A rendezvény visszajáró közönségét jelentős részben az ötvenesek, hatvanasok alkotják, akiket leginkább veszélyeztet a vírus. De nem marad zene nélkül a mi hűséges és lelkes közönségünk. December első hétvégéjén, a hagyományos lemezbemutató koncertek időpontjában online internetes és televíziós élő adásban az elmaradt koncertek nagy részét megrendezzük.

Milyen koncepció alapján állították össze a decemberi programot?
G. Gy.: December 4-én, pénteken emlékkoncerteket tartunk az idén 50 éve elhunyt Jimi Hendrix és Janis Joplin tiszteletére. Neves hazai előadók mellett fellép az olasz Andrea Braido. December 5-én a Takáts Tamás Blues Band 30 éves és a Varga János Project 20 éves jubileumi koncertje egyben Best Of Gas­tro­blues DVD bemutató is lesz. Először lép fel orosz zenekar a fesztiválok történetében (Blues Cousins). Először mutatkozik be Angliából Magyarországon az új gitártehetség, Krissy Matthews. December 6-án, vasárnap, csatlakozva a Nemzeti Összetartozás Éve országos rendezvénysorozathoz, megrendezzük a Testvérvárosok Zenés Találkozóját. Paks abban a kivételes helyzetben van, hogy testvérvárosaiból szár­maz­nak zenekarvezetők, zenekari tagok a legünnepeltebb Kárpát-medencei népzenei, folk-rock és nemzeti rock együttesekben. A zenészek munkásságát a legmagasabb állami kitüntetésekkel ismerték el. Galánta – Szarka Tamás, Kézdivásárhely – Gáspár Álmos (hegedű, Kormorán), Zenta – Fehér Nóra (énekes, Kor­mo­rán), Visk – Pál István „Szalonna” (zenekarvezető, Szalonna és Bandája).

Ön olyan úton jár, amelyen kevesen. Miközben sokan a CD és a DVD végét mondják, ön egyedülálló archí­vumot hozott létre, rendre kiadja a Best of Gastroblues című lemez-, illetve DVD-sorozat új és újabb darabjait. Hol tart ma a sorozat?
G. Gy.: A lemezek gyűjtése nagyon régen becsípődött nálam, amerre jártam a világban, lemezeket vettem. A gyűjteményem 3000 darab körül járhat, 10 százalékuk dedikált. A gyűjtőszenvedélyem jegyében a teljes fesztivál dokumentálva van. 1993 és 2020 között hetven CD-t és DVD-t jelentettünk meg. Ezek a felvételek nem kaphatók kereskedelmi forgalomban, a támogatók, a sajtó és a zenészek kapnak csak belőlük. A YouTube videómegosztóra felkerült felvételeknek viszont többmilliós a nézettsége. Így nyugodt a lelkem.

Bizonyára nem könnyű, mert rengeteg ilyen van, mégis arra kérem, a közel 30 évből emeljen ki néhány élményt, eseményt, amely különösen fontos volt az ön számára.
G Gy.: Az 1993-94. évi klubkiadvány mellett büszke vagyok arra, hogy Chris Farlowe, a Colosseum zenekar énekese a Hungary for the Blues címen megjelent Gastroblues koncert CD-t jelölte meg kedvenc koncertlemezének. Keith Emerson pedig csak öt szám rögzítését engedélyezte számunkra a koncerten, amelyeket Amerikában kívánt a stúdiójukban véglegesíteni. Majd amikor meghallgatta, kérte a teljes koncert anyagát, mondtuk, nem tudjuk adni, csak öt számot rögzítettünk. Végül ez az öt szám került rá Keith európai lemezére. Még hosszan sorolhatnám, de röviden: a blues megszállottja vagyok, és ez megszépítette az egész életemet.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor