Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 23., kedd
Béla

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Egy irgalmatlanul nagy kavalkádra vágyom, sok vendéget hívtam”
2021-11. szám / Pavlovics Ágota

Évtizedek óta őrzi irigylésre méltó derűjét, ami manapság több mint kincs. Jó a közelében lenni akkor is, ha nem énekel, hát még, ha énekel. A Pa-Dö-Dő hozta meg számára az országos ismert­séget, de nem abból a fából faragták, aki egyetlen óriási rajongótáborral rendelkező együttessel
beérné. Nyitott füllel és szívvel menetel az új és még újabb kihívások felé. Énekel régi slágereket jazzbe oltva, Leonard Cohent, Pressert, ahogy csak ő tud. Lehetetlen felsorolni, mi mindent csinál. Ebből a bő­ségből válogatott, és a válogatást a járvány miatti többszöri halasztás után végre 2022. március 11-én a Budapest Kongresszusi Központban meghallgathatjuk. Darabjaim című nagykoncertjéről – pörgősen, ahogy szokta – a káprázatos hangú Falusi Mariann osztotta meg velünk gondolatait.

Szinte hihetetlen, de látszik az alagút vége, 2022. március 11-én végre megtarthatjátok a koncertedet a Kongresszusi Központban, amire jó ideje várunk. Téged ismerve a Darabjaim című nagykoncert kon­cep­ciója az eltelt időben változott.
F. M.: Sok szempontból nem volt jó a járvány miatti kényszerű vá­ra­kozás, a halasztás, de minden rosszban van valami jó, egy csomó új ötletem született, sok új hangszerelést kipróbáltunk. Alig várom, hogy megmutathassuk a közönségnek.

Milyen koncertet látsz magad előtt a Kongresszusiban?
F. M.: Egy irgalmatlanul nagy kavalkádra vágyom, sok vendéget hív­tam, rengeteg zenész lesz velem ezen a koncerten. Azt szeretném, ha mindig lenne a színpadon egy zenekar, pár zenész, akikhez társul a következő csapat, aztán közülük néhányan megint fent maradnak a színpadon, és csatlakoznak hozzájuk a következő blokk zenészei, és így tovább.

Hogy kezdődik majd a koncert?
F. M.: Pici bácsival fogjuk indítani a koncertet, ő az egyik legfontosabb zenésztársam, akinek a jelenléte mindig nagyon inspiráló számomra. Vele soha nem ugyanaz hangzik el, ha hatszor játszottunk már valamit, akkor is egészen biztos, hogy legközelebb megcsinálja belőle a 7. változatot, mindig képes megújulni. Mámorító élmény vele kettesben lenni a színpadon. Nagyon sokat játszottunk már együtt, a koncert előtti néhány héten fogjuk eldönteni, hogy a próbák alapján mit tartunk leginkább kiforrottnak a dalok közül. Az első blokk az övé lesz, hozzá pedig a multiinstrumentalista Födő csatlakozik, aki ütőhang­szereken, dobon, zongorán, billentyűs hangszereken, harmonikán, mandolinon, basszusgitáron játszik, hangszereléseket készít, hangmérnök, zenét ír és zenei producer. Pici bácsi és az én koncertjeim rend­szeres résztvevője. Födő a saját zenéjét is játssza majd, de őt kértem meg, hogy készítsen a zenei blokkok közé összekötőket.
hirdetés

A Sárik Péter Trió tagjai szintén állandó alkotótársaid, mi mindennel készültök közösen?
F. M.: Nyár végén jelent meg a Sárik Péter Trióval közös Jazzkívánságműsor magyarul 2. című lemezünk. Az első magyar nyelvű válogatás 2018-ban készült, amin én énekelek. A lemezen magyar slágerek jazz-feldolgozásai hallhatók, a dalokat most is a közönség kérései alapján válogattuk össze. A lemezről egészen biztosan fogunk játszani, de Sárik Péterékkel inkább a bőség zavarával küzdünk, mert nagyon sok mindent csináltunk közösen, például volt Leonard Cohen-estünk is. Az én zenekarom és a Sárik Péter Trió muzsikusai között vannak átfedések, itt is működik majd a váltás, amiről az előbb beszéltem. A saját blokkom dalaira a koncert címe a legjobb, olyan dalokat fogok énekelni, amik darabok a lelkemből, a szívemből. Szeretnék egy meglepetés vendéget is, de ugye a meglepetést az ember nem árulja el.

Nyilván Györgyi és a Pa-Dö-Dő tagjai is veled lesznek.
F. M.: Pici bácsi mellett a másik első fontos ember Györgyi, akivel több mint három évtizede rengeteg közös munkánk volt és van, és természetesen velem lesz a koncerten is. Ahogy Györgyi, úgy a Pa-Dö-Dő tagjai is velem lesznek. Nagyon sokat dolgozunk azon, hogy a Pa-Dö-Dő dalokat új hangszerelésben mutassuk meg a közönségnek.

November elején beszélgetünk, hamarosan a boltokban lesz egy világoskék alapon fehér pöttyös borítójú kötet, aminek a címe szépen kanyarított betűkkel került rá, és egy rajzon ti vagytok Györgyivel.
F. M.: November közepén jelenik meg a Pa-dö-dö Emlékkönyv, ami úgy született, hogy Györgyi azt mondta, legyen olyan, amilyenek mi vagyunk! És olyan is lesz, mert végül az alapötlet az volt, hogy megkérdezzük azokat az embereket, akikkel összehozott minket az élet, hogy mire emlékeznek velünk kapcsolatban. Mert mi nem túl sok mindenre... Így született a Pa-dö-dö Elékkönyv!

Ha már emlékkönyvről beszélünk, a magyar zenész szakma megrendült, amikor Brády Márton, a Showtime és a Ticket Express alapítója, legendás koncertek szervezője idén tavasszal belehalt a ko­ro­na­vírusba. A Kongresszusi Központ koncertjeit, a tiédet és Presser Gáborét is ő szervezte.
F. M.: Marci halála után úgy gondoltam, hogy később sem lesz semmi a koncertjeinkből. Nagyon meghatódtam, amikor a családja és a munkatársai felhívtak, mellénk álltak, és elmondták, tovább viszik Marci örökségét, megrendezik a koncertjeinket. Ikonikus embert veszített el a magyar zenei élet. Ő hozta el Budapestre a Rolling Stonest, az ő cége szervezte az LGT Aréna-koncertjeit, a Piramis, a Hobo Blues Band, Zorán, Charlie és a Tátrai Band fellépéseit. Marci nagyon sok örömet szerzett az embereknek, megérdemli, hogy emlékezzünk rá.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor