Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Tovább utaznak a hangszerek
2021-12. szám

Nyolc helyszín, 26 kiállítási nap, körülbelül 15 ezer önfeledt új látogató. Számokban így foglalható össze a nyártól ismét folytatódó Hangszert a kézbe kiállítás idei, csonka éve. De már a folytatás is körvonalazódik, 2022-ben akár 18 helyszínre is eljuthatnak a bárki által kézbe vehető

hangszerek. – A koronavírus-járvány miatt közel másfél éves kény­szer­szünet után, idén júliustól folytatódhatott a Hangszert a kézbe kiállítás-sorozat, amely november végéig újabb nyolc helyszínre juthatott el, ahol nagyjából 15 ezren próbálták ki a kiállítási tárgyakat, azaz a több mint száz vadonatúj hangszert – mondta el Andrásik Remo, a Hang­szert a kézbe kiállítást megvalósító Hangszeresek Or­szá­gos Szövet­ségének (HANOSZ) főtitkára az idei utolsó esemény után. – Ez egy­ben azt is jelenti, hogy a nyolc hangszercsoportot be­mu­ta­tó kol­lé­gáim­mal, illetve a kiállítással párhuzamosan zajló rendhagyó énekórákat tartó zenészekkel Szolnokon, Martonvásáron, Nyíregyházán, Vesz­prém­ben, Mindszenten, Kecskeméten, Tiszaújvárosban és Vecsésen 26 napon és 260 órán keresztül mutattuk meg a zenélés örömét.
A Hangszert a kézbe kiállítás 2017 februárjában indult, és 2020 már­ciu­sáig – a járvány kitöréséig – 40 helyre jutott el, közel százezer látogatót vonzva. A gitárokat, basszus­gitárokat, billentyűsöket, dobokat, fúvósokat, elektronikus zenei eszközöket, énektechnikát, valamint nép- és komolyzenei hangszereket felvonultató utazó kiállítás megvalósítását az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Programja eddig hat pályázat révén 250 millió forinttal segítette. Ez, illetve a HANOSZ tagjai által kölcsönadott, olykor 140 darabos hangszer- és eszközpark tette lehetővé, hogy a kényszerszünet után idén nyártól folytatódhasson a sorozat.
hirdetés

– Mindenütt kiemelt figyelmet fordítottunk a biztonságra. Nemcsak az érvényes járványügyi szabályokat tartottuk be, de folyamatosan fertőtlenítettük is az eszközöket, a fúvós hangszereket idén csak megnézni lehetett, kipróbálni sajnos nem, illetve ahol csak tudtuk, nagyobb távolságtartást igyekeztünk biztosítani a látogatóknak. Akiken a szemmel látható, a zenélés okozta felszabadult öröm minden nehézségért kár­pó­tolt bennünket – tette hozzá Andrásik Remo. – Ehhez persze elengedhetetlen volt a fogadó helyszínek segítőkészsége, illetve a pedagógusok lelkesedése, akik nagyon sok gyereket elhoztak a kiállításokra.
Mivel a 2021-es pályázatot a korlátozások miatt nem sikerült teljes egészében megvalósítani, 2022 ta­vaszán újabb kilenc helyszínre juthat el a Hangszert a kézbe kiállítás, és ha minden igaz, a jövő őszi szezon támogatását is tervezi az NKA Hangfoglaló Program. Mint a HANOSZ főtitkára elmondta, ez azért is nagyon fontos, mert a jövőre ötéves Hangszert a kézbe programot egyre több település és művelődési intézmény szeretné vendégül látni. Így, ha a vírushelyzet engedi, jövőre akár 18 újabb állomáson, közel félszáz kiállítási napon, több tízezer látogató vehet újra hangszert a kezébe.
PM

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor