Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Megnyitott a Magyar Zene Háza
2022-01. szám

Izgalmas programokkal és kiállítással várja az érdeklődőket a Városligetben a frissen megnyitott Magyar Zene Háza. A világhírű japán építész, Sou Fujimoto által tervezett épület üvegfalú kon­cert­termét a legkülönbözőbb zenei stílusok képviselői fogják birtokba venni, különleges produkciókkal
és együttműködésekkel. Egy valódi zenei utazásban vehetünk részt csángó népdaloktól a dekonstruált klub­ze­néig, Bizánctól Seattle-ig. A programokra jegyek az intézmény honlapján, a magyarzenehaza.com oldalon vásárolhatók. Az intézmény egyik legfontosabb missziója, hogy minél több látogató számára közelebb hozza a zene világát úgy, hogy a területet ismerők mellett a szélesebb, zenére nyitott közönségnek is szóló helyet hozzon létre.



Egy olyan intézmény született, amely segíti a tehetségek bemutatkozását, és egyaránt támogatja a hazai és nemzetközi zenei együttműködéseket. Az első félév programkínálata ennek szellemiségében igen széles zenei spektrumot képvisel. A programok jelentős része a kreatív, egyéni megoldásokra fókuszál. Szor­gal­maz­zák az együttműködéseket, a kapcsolódási pontok keresését, az újító megoldásokat – kurátori prog­ra­mokkal, vidéki városok bemutatásával, koncertekhez kapcsolódó szabadegyetemekkel, műhelymunkával, mesterkurzusokkal, egyedi, a Zene Házára szabott eseményekkel.
Január 27-ig napközben a Zeneakadémia ifjú növendékei töltik meg zenével a koncerttermet és a kisebb előadótermet. Az ezt követő nyitóhétvégén, január 28-án, pénteken a Szent Efrém Férfikar és a moszkvai Doros Ensemble közös koncerttel nyitja meg a Magyar Zene Házát. Január 29-én, szombaton délelőtt a Veronaki zenekar várja a kisgyerekes családokat, délután a TanBorEn Trió mutatja be ütőhangszeres mű­so­rát, este pedig a budapesti Deep Glaze zenekar koncertje várja az érdeklődőket. A nyitóhétvégét január 30-án a Klézsei Ünnepen moldvai csángó furulya dallamok zárják, Hodorog András és tanítványai előadásában. A klasszikus zenei események sorát a Sorsok trióban program nyitja Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Rohmann Ditta és egy avatott művészettörténész, Kolozsváry Marianna közreműködésével. Márciusban Paweł Zalejski hegedűművész, Ariel Barnes csellóművész és Sztojánovits Andrea médiaművész lép színpadra. Húsvétkor a Concerto Armonico Budapest és két oboaművész, a dél-koreai Seung-Eun Lee és a svájci Emanuel Abbühl előadása várja a nézőket.
A popzenei koncertek közül először érkezik Magyarországra szóló produkciójával a dalszerző- előadó John Grant, a soul, a jazz és a rock’n’roll instrumentális ötvözetét játszó Delvon Lamarr Organ Trio, a tradicionális zenei elemeket modern popzenével vegyítő görög Marina Satti, a katalán újfolk-színtér kiemelkedő dalszerző-előadója, Sílvia Pérez Cruz. A globálzene világába invitál minket a tuvai Huun-Huur-Tu és a Kerekes Band közös koncertje március 18-án. Kudsi Ergüner koncertjével a szúfi zenét inspiráló három nagy szúfi költő előtt tiszteleg.
hirdetés

Február 27-én Kalotaszeg zenei világa mutatkozik be egy egész estés gálaműsor keretében. A Szólamok között című koncertsorozatban a korzikai Ensemble Tavagna és a Szent Efrém Férfikar közös estjén korok és világok találkoznak március 27-én.
Az elektronikus zene világába kalauzol minket Robert Henke, Sam Barker, Lorenzo Senni és Mark Fell egy-egy produkciója. A jazz programok közül egyedi közös produkcióval készül a japán zongorista, Makoto Ozone és a magyar vibrafon- és marimba-játékos, Szaniszló Richárd. Érkezik a poszt-bopos, nu jazzes, fúziós jazz színtereinek egyik kiemelkedő szaxofonosa, Ben Wendel. Az első kurátori hétvége alkalmából Harcsa Veronika vállalja, hogy saját elgondolásai, ötletei alapján állítja össze egy márciusi hétvége prog­ramját.
A Magyar Zene Háza azonban nemcsak koncertterem, hanem zenepedagógiai központ is. Az interaktív foglalkozásokon és zenepedagógiai előadásokon a közönség igazi közösséggé változik, és együtt alkot, tanul és ismerkedik a zene különböző területeivel. A programok célja a látogatók és a zene közötti kap­cso­lat elmélyítése. ­­





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor