Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Több évszázad ritkaságai a Zeneakadémián
2022-02. szám

Idén tavasszal az intézmény két koncertsorozatában neves hazai és külföldi művészek „ide­gen­vezetésével” a korai és érett barokk muzsikától a klasszikán és romantikán át a 20-21. század zenéjéig utazhat a közönség – akár egyetlen estén is.

Bérletek helyett kedvezményrendszert kínál a Zeneakadémia, ha egy-egy sorozatának több koncertjére vesz jegyet valaki: a Zenekar a központban, a Kamarazene Nagyteremre és a Kamarazene karnyújtásnyira első félévi programjai között számos kiválónak ígérkező est található.
A Zenekar a központban 2022 tavasz című sorozat első hang­ver­se­nyén március 26-án a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, valamint nemzetközi szereplőgárda a francia barokk kom­po­nis­ta, Jean-Marie Leclair egyetlen fennmaradt egész estés operáját, a mitologikus témát, Szkülla és Glaukosz történetét feldolgozó Scylla et Glaucust mutatja be. A mű különlegessége az, hogy miközben követi a francia tragédie en musique szabályait, a szerző itáliai tanulmányai miatt olaszos jegyeket is felfedezhetünk benne.
Április 4-én a Van Cliburn Zongoraversenyen ezüst medállal díjazott Beatrice Rana és az Amsterdam Sinfonietta lép fel, egyetlen estén hatalmas zenei ívet kínálva Johann Sebastian és Carl Philipp Emanuel Bach, apa és fiú műveivel, a 20. századi brit komponista, William Walton szonátájával és magyarországi bemutatóként Thomas Adès egészen friss, 2020-as szerzeményével, a Shanty – Over the Sea című darabjával.
A Kamarazene Nagyteremre 2022 tavasz című sorozat első, március 29-i koncertjén korunk egyik legke­resettebb szólistája, Joshua Bell hegedűművész ad ismét koncertet a Zeneakadémián: ám ezúttal nem egyedül vagy zenekarral, hanem Shai Wosner zongoraművésszel ér­ke­zik, Schubert, Beethoven és Ravel hegedű-zongora szonátáiból vá­lo­gat­va egy ínyenc csokorra valót.
Május 2-án az ugyancsak világhírű, egyenként is méltán elismert ta­gok­ból álló együttes, a néhány éve Franciaország legjobb fúvósaiból – élükön a világsztár Emmanuel Pahud fuvolaművésszel – megalakult Les Vents Français lép fel a Nagyteremben. A hallgatót bámulatosan kie­gyen­sú­lyozott hangzással és mesteri kamarazenéléssel el­va­rá­zso­ló, itt most Eric Le Sage zongoraművésszel kiegészülő álomcsapat többek közt Mozart, Saint-Saëns és Poulenc műveit játssza majd.
Végezetül, május 25-én a cselló-zongora kamarazene nagyszerű és összeszokott párosa, Jean-Guihen Queyras és Alexandre Tharaud lép fel a Nagyteremben. A két, külön-külön is világklasszis muzsikus a barokk gambazene csodáit: Bach három szonátájának egyikét, va­la­mint a hangszer francia fejedelme, Marin Marais két szvitjét, továbbá David Popper – a Zeneakadémia egykori csellótanára –, Fritz Kreisler és Fauré műveit, illetve Brahms több magyar táncának általuk készített átiratát adja elő, ugyancsak több évszázadon átívelő, különleges zenei utazásra hívva.
hirdetés

A Kamarazene karnyújtásnyira 2022 tavasz sorozatban március 2-án a Grammy-díjas fiatal brit hegedűművész Nicola Benedetti zongorás trió formációban mutatkozik be a Zeneakadémián, Leonard Elschenbroich (cselló) és Alexei Grynyuk (zongora) lesznek a partnerei. A sorozat egyik különlegessége lesz április 23-án Fejérvári Zsolt nagybőgőművész kamaraestje, amelyen Báll Dávid zongoraművész lesz a partnere, többek közt egy Fekete Gyula-mű ősbemutatójával. A Zeneakadémián az elmúlt években végzett fiatal tehetségek alkotják az Altalena Együttest, a formáció május 10-én Dénes-Worowski Marcell ve­zény­le­tével Bach és Stravinsky művei mellett Kecskés D. Balázs új kompozícióját mutatja be. Három éve még a nemzetközi Rising Star szereplőként hallhattuk Budapesten Emmanuel Tjeknavorian örmény származású hegedűművészt, aki május 21-én két világhírű muzsikus – Daniel Müller-Schott és Anna Vinnyickaja – partnereként ad zongorás trió koncertet a Zeneakadémián.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor