Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Magyarországra érkezik az utánozhatatlan King’s Singers
2022-02. szám / Nagy Klaudia

A Filharmónia Magyarország klasszikus zenei rendezvényei elképesztő népszerűségnek ör­ven­de­nek, országosan több mint háromszázezer látogatóval büszkélkedhetnek évente. Az idei évadban is olyan világsztárokat látnak vendégül, mint Cameron Carpenter orgonaművész és a hat főből
álló, brit a capella énekegyüttes, a King’s Singers. Mesélő Muzsika bérletükben a gyerekeket invitálják közös éneklésre, változatos programjaik pedig saját nyári fesztiváljaikon is folytatódnak. A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, Szamosi Szabolcs Liszt Ferenc-díjas orgonaművészt izgalmas programkínálatukról kérdeztük.

Hogyan értékeli az őszi-téli időszakot, sikerült visszacsalogatni a né­ző­ket a koncerttermekbe?
Sz. Sz.: Izgalommal készültünk rá a nyáron, vajon meg tudjuk-e va­ló­sí­tani a programjainkat. Nagyon fellélegeztünk és örültünk, hogy kor­lá­to­zások nélkül megtarthattuk a koncerteket. A közönség ma­ga­tar­tásában tapasztalunk némi óvatosságot, a hangversenyeket valamelyest kevesebben látogatják, mint ahogyan számítottunk rá.

Cameron Carpenter Grammy-díjra jelölt orgonaművész február folya­mán három magyar városban is vendégeskedett. Kiemelt feladatának tekinti, hogy az orgonaművészek jeles képviselőit minél szélesebb közönség megismerhesse?
Sz. Sz.: A Filharmónia sok évtizedes működésével egybefonódnak az országos orgonasorozatok. Míg más hangszerek világsztárjait a zenekedvelők hosszasan tudnák sorolni, addig a kiváló művészi kvalitásokkal rendelkező magyar és külföldi orgonaművészek felsorolásánál bajban lennének a világban mindenütt. Igazán különleges hangszerről beszélünk, nem véletlenül hívják a hang­sze­rek királynőjének, az én elfogultságomat pedig talán nem kell magyarázni orgonaművészként. Szeretném, hogy mások is lássák, hallják, értsék ennek a hangszernek a sajátosságait, nehézségeit, lehetőségeit. Óriási a különbség, mi hozható ki belőle szakavatott kezekben, mint például Carpenter játékával. Fontosak a koncertalkalmak, különleges élményt jelentenek. Sajnos a templomi orgonák jó része javításra szorul, és bár örömteli, hogy harmadik éve hirdetett az EMMI kisebb javításokat segítő orgonafelújítási pályázatokat, azért a koncertezésre alkalmas orgonák javítása, szinten tartása nagyon költséges és elengedhetetlen a minőségi egyházzene érdekében is. A korlátozott hangversenytermi lehetőségek miatt az orgonával keve­sebb­szer találkozhatnak a nézők, ezért bőven van még munkánk.

A King’s Singers többször lépett már fel Magyarországon, lehengerlő műsorukkal belopták magukat a hazai közönség szívébe. Miben rejlik a népszerűségük?
Sz. Sz.: Nagyon különleges formáció, a több évtizede fennálló együttes tagjai folyamatosan cserélődnek, mégis közvetíti ugyanazt az állandóságot, ugyanazt a magas színvonalat, amit a közönség elvár tőle. Ez egy zseniális, hosszú távra szóló brand, tagjaik a legnagyobb, legnevesebb angol fiúkórusokból kerülnek ki, ahol az a capella éneklésnek óriási hagyományai vannak. Nem véletlen, hogy ennyire kedvelik őket. Népszerűségük fontos pontja nemcsak a kiváló színvonal, a professzionalizmus, hanem mindezt még hu­mor­ral is meg tudják fűszerezni úgy, hogy nem csorbul az előadás minősége. Minden tagjuk szimpatikus, fiatal művész, életre szóló élménynek ígérkezik a koncert.

Március 16. és 20. között öt városban lépnek fel a turné során, Sopronban, Veszprémben, Pécsen, Sze­ge­den és Budapesten. Gondolom, tele van a turnénaptáruk, nehéz volt leszervezni őket?
Sz. Sz.: Mindkettőnknek kölcsönösen jó megállapodás, mert ha már az együttes Magyarországra érkezik, szívesen megy el több helyre, és ezt a Filharmónia Magyarország biztosítani tudja. Hatalmas feladat még a világ legnagyobb művészeinek is, hogy öt nap egymás után koncertezzenek, nehéz volt a naptárukban össze­füg­gő napokat találni ehhez a turnéhoz, több éve egyeztetünk.
hirdetés

A Filharmónia családi hangversenybérletének sorozata a legkisebbekkel is igyekszik megkedveltetni a klasszikus zenét. Mi mindent kínálnak a családok számára a Mesélő Muzsika bérletben?
Sz. Sz.: Március 12-én az Erkel Színházba várjuk a családokat, gyerekeket délelőtt fél 11-re. Azt sze­ret­nénk megmutatni, hogy az emberi hang mindenki számára hozzáférhető hangszer, semmi nem hat ránk olyan mélyen, mint az énekhang. A koncerten a gyerekeknek lehetőségük lesz énekelni az ország egyik legjobb kórusával, ahol megtapasztalhatják, hogy az éneklés öröme a lélek öröme. A Nemzeti Énekkart Somos Csaba vezényli, az esemény moderátora Dr. Lakner Tamás. A Mesélő Muzsika bérlet záró­pro­gramja a már megújult Magyar Állami Operaházban kerül megrendezésre május 28-án, ahol a Szent István Filharmonikusok ad koncertet gyerekek és családok számára, amelyet szintén Dr. Lakner Tamás fog mo­de­rálni.

A szimfonikus és kamarazenekarok mellett rendszeresen fellép szólistaként, de gyakorta muzsikál együtt neves művészekkel is. Ezúttal kivel hallhatjuk zenélni?
Sz. Sz.: A Mátyás-templomban április 23-án Matthias Höfs trombitaművésszel lépünk fel egy közös kon­cer­ten. Höfs a világhírű German Brass trombitaművésze, a hírére már megmozdult a rézfúvós társadalom. Sokan jelezték, hogy mindenképpen szeretnének eljönni, ezt az izgalmas hangszerpárosítást is meg­hall­gat­ni. Ma is egyeztettünk a műsorról, hogy a megrendezésre kerülő három helyszínen, Budapesten, Pécsett és Szegeden minden klasszikus zenerajongó találhasson lebilincselő és szívet melengető pil­la­na­tokat is.

Nyáron is folytatják a megszokott színvonalú programsorozataikat?
Sz. Sz.: A nyári szezont a Con Spirito Egyházzenei Fesztivállal indítjuk, ami az idei évben is pünkösdkor kerül megrendezésre a Haydneummal közösen, amiről részleteket a honlapunkon találnak. Július 3. és 10. kö­zött a szintén több évtizedes hagyományú Régi Zenei Napok valósul meg Vácott a Versailles-i Barokk Zenei Központtal való együttműködésben. Nagyszerű nyitó és zárókoncerttel készülünk az érdeklődők számá­ra, ahol a két hangverseny között világszínvonalú mesterkurzusokkal várjuk a régi zene sze­rel­me­seit.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor