Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Az idei évad különösen sok és változatos kulturális programot kínál”
2022-04. szám

A fehérvárcsurgói Károlyi Kastély számos színvonalas kulturális program, fesztivál méltó hely­szí­ne. A klasszicista kastélyt mintegy 50 hektáros, meseszép park veszi körül, így érthető, hogy Fehérvárcsurgó évek óta a zene- és a természetbarátok kedvelt találkozóhelye. Arról, hogy idén
mi mindennel várják a látogatókat, Fekete Ágnessel, a Károlyi József Alapítvány kulturális menedzserével beszélgettünk.

A fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Magyarország kiemelten védett műemléke, egyben a kultúra és a tudomány otthona. Miért különleges és miben más, mint a többi főúri rezidencia?
F. Á.: A Károlyi grófi család egykori vidéki rezidenciája önmagában is különleges, hiszen a 18.-tól a 20. századig több periódusban átépített kastély ma nemcsak a Fejér megyéből, hanem a Dunántúlról és egyre inkább Magyarország más részeiből érkező, kulturális csemegére vá­gyó vendégeink kedvelt célpontja. A hazánkban egyedülálló műemlék épületben működő Európai Kulturális Találkozó Központunk az azonos nevű európai hálózat részeként évről évre kiállításokkal, koncertekkel, fesztiválokkal és más kulturális rendezvényekkel örvendezteti meg az ide látogatókat, legyen témánk akár a kertművészet, akár a vonós­négyes zene, akár fiatalabb vendégeink örömére számos múzeum­peda­­gó­giai program a kastély és az azt körülvevő védett angolpark területén. A kastély másik különlegessége, hogy a család életvitel­szerűen tartózkodik itt, irányítva a kulturális programokat, amelyek mindig európai irányultságúak: a különböző európai országokból ér­ke­ző vendégek meghívásával céljuk a külföldiek és a magyarok találkozása a művészet és a tudomány kere­tei között.

Milyen programokra számíthatnak idén az érdeklődők a Károlyi Kastélyban?
F. Á.: Az idei évad különösen sok és változatos kulturális programot kínál, amelyek között megtalálhatók a már megszokott fesztiválok, kiállítások és koncertek, azonban idén valami újdonsággal is szeretnénk ked­ves­kedni a kastély programjai iránt érdeklődőknek: a Fehérvárcsurgói Arborétum és Károlyi Kastélyparkban nemcsak a szokásos, havonta egy alkalommal megrendezésre kerülő botanikai sétán vehetnek részt az érdeklődők, hanem egyénileg is igényelhetnek szakvezetett sétát, gyermekcsoportoknak pedig különféle múzeumpedagógiai programokat ajánlunk a park területén.

A gyerekeket milyen programok várják?
F. Á.: Hagyományos múzeumpedagógiai programkínálatunk egész évben az iskolák, valamint gyermek­cso­por­tok rendelkezésére áll, és ahogy minden évben, idén is több, különböző jellegű, de különösen a kastélyparkhoz kötődő programmal gazdagodik. Május 17. és 29. között Balogh Lizi és Balogh Lajos természetfotókból álló kiállítását tekinthetik meg az UNESCO A fény nemzetközi napja alkalmából. Az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok is számos gyermekprogramot kínál: a „Légy ott a kertben” című európai kampány keretében kertészeti műhely várja a családokat a kastélypark főkertészének vezetésével. A kiállítás és vásár területén számos standon válogathatnak különféle gyermekprogramok között kisebbek és nagyobbak egyaránt: a hagyományos kézműves programok mellett, amelyek között idén is lesz keramikus foglalkozás és nemezkészítés is, a székesfehérvári Fekete Sas Patikamúzeum mutatja be a gyógyászatban évszázadok óta használt növényeket. Az elmaradhatatlan lovaglás és a lovaskocsizás a kastélyparkban minden évben kihagyhatatlan családi program. Június 24-én, Szent Iván éjszakájához kapcsolódóan további gyermek- és családi programok lesznek a kastélyparkban.
hirdetés


Az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok a Károlyi Kastély egyre nagyobb ismertségnek örvendő fesztiválja. Idén mely környezeti, illetve környezetvédelmi témára helyezi a hangsúlyt?
F. Á.: Június 3. és 5. között 18. alkalommal kerül megrendezésre az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok, amely idén Franciaországot és Csehországot látja vendégül. Minden évben egy-egy, szakmai szempontból fontos, illetve aktuális téma kerül előtérbe, amely ezúttal a biodiverzitás és a klímaváltozás (magyar és francia előadókkal), valamint a tájépítészet (cseh előadóval és a vatikáni kertek korábbi kertészével), így a konferencia előadásai is jórészt ezt a témát járják körül. Emellett meg kell említeni az újonnan alakult Magyar Kertörökség Alapítvány bemutatóját is.

Az idei évadban milyen komolyzenei eseményeknek ad otthont a Károlyi Kastély?
F. Á.: Az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok során szabadtéri koncertek várják az érdeklődőket a tervek szerint az Alba Regia Szimfonikus Zenekar jóvoltából. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk az Echo Nyári Kamarazeni Akadémiáról sem, amely idén hetedik alkalommal, július 17. és 24. között kerül megrendezésre a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékvezetője, Fülei Balázs zongoraművész szervezésében. Az általa vezetett zongora mesterkurzus mellett idén is Kováts Péter és Varga István tart hegedű, illetve cselló mesterkurzust. Szeptember végén pedig ismét a vonósnégyes irodalom remekművei csendülnek fel: 23. és 25. között a „Quartettissimo” Európai Vonósnégyes Fesztivál várja a műfaj kedvelőit, akik a cseh Dolezal Quartet, a magyar Kökény Quartet, valamint egy francia vonósnégyes esti koncertjei mellett a megszokott módon számos zeneiskola kvartettjének bemutatóját is élvezhetik. Zenei évadunkat november 18-án a hagyományos Szent Erzsébet-napi, gyertyafényes hangverseny zárja, amely idén is a „Friss termés” elnevezésű, magyar iparművészek részvételével megrendezésre kerülő szalonbemutató és vásár keretében látogatható. Az iparművészeti esemény november 18-20-ig tekinthető meg a kastély szalonjaiban.

A kulturális programok mellett tudományos esemény is lesz a kastélyban?
F. Á.: Hagyománnyá vált, hogy minden év tavaszán nemzetközi tudományos konferenciát, ősszel műemlékvédelmi konferenciát tartunk. Utóbbi mindig aktuális szakmai kérdéseket boncolgat, amelyek a műemlékhelyreállítás területén fontos helyet töltenek be. Október 21-22-én a szakma képviselői bemutatják a frissen felújított, ismert műemlékeket határon innen és túl.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor